Piata Carnii de Porc

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Piata Carnii de Porc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Calin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Legislatia Uniunii Europene in domeniul pietei carnii de porc

Aderarea la Uniunea Europeana va insemna pentru multi dintre producatorii romani de carne deschiderea spre o piata de aproape 500 de milioane de consumatori, atat cat va avea Europa largita la 27 de state membre.

In plus, jucatorii din acest sector vor beneficia si de protectie tarifara, de inlaturarea tuturor barierelor comerciale, precum si de intrarea in Politica Agricola Comuna, ceea ce presupune o stabilitate pe o perioada de pana la sapte ani a politicilor agricole.

Producţia de carne de porc reprezinta cca 50% din cantitatea totala de carne. Din punct de vedere al preferintelor alimentare este considerat chiar fiind produsul cel mai consumat.

Productia este structurata astfel:

- producatori privati (persoane fizice) – exploatatii de dimensiuni reduse si cu sistem de crestere gospodaresc (traditional);

- producatorii integrati (persoane fizice/juridice) – exploatatii de dimensiuni medii sau mari si cu sistem de crestere si exploatare de tip intensiv.

Politica Agricola Comuna (PAC) cuprinde ca obiectiv general Organizarea Comuna de Piata (OCP), avand ca baza fundamentala o serie de reglementari esentiale.

In ce priveste Organizarea Comuna de Piata privind carnea de porc (Regulamentul CEE nr. 2759/1975), aceasta cuprinde ajutorul pentru depozitarea privata care se acorda atunci cand pretul de piata pentru carcasele de porc scade sub un pret stabilit.

Reglementarile privind organizarea comuna a pietei de porc sunt stabilite de Regulamentul consiliului (CEE) nr. 2759/75 din 29 octombrie 1975. Acestea fac referire la:

- Organizarea comună a pieţei cărnii de porc cuprinde un sistem de preţuri şi de comerţ.

Se pot adopta următoarele măsuri de intervenţie pentru a preveni sau a tempera o

scădere substanţială a preţurilor:

— ajutor pentru stocare privată,

— achiziţionarea unor mari cantităţi de către agenţii de intervenţie.

- Preturi: Până la 1 august al fiecărui an, se stabileşte un preţ de bază, valabil de la

1 noiembrie al aceluiaşi an, pentru carnea de porc domestic în carcase sau semicarcase de calitate standard definită cu referire la o scală a Comunităţii pentru gradarea carcaselor de porc. La stabilirea preţului de bază, se ţine seama de următoarele:

— preţul de ecluză şi taxa, aplicabile pe perioada trimestrului de la 1 august în fiecare an;

— necesitatea de a stabili acest preţ la un nivel care contribuie la stabilitatea preţurilor pieţei fără, totuşi, să conducă la formarea de surplusuri structurale în cadrul Comunităţii.

Preţul pieţei comunitare pentru carcasele de porc menţionat se stabileşte pe baza preţurilor la intrarea în abator, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, plătite furnizorilor de porcine vii. Preţurile includ valoarea organelor comestibile neprelucrate şi a resturilor animale şi se exprimă raportat la 100 kg de carcase de porc reci.

Preţul de piaţă pentru carcasele de porc dintr-un stat membru este egal cu media cotaţiilor pentru carcasele de porc, înregistrate pe pieţe sau la centrele de cotaţie din statul membru respectiv, trecute în anexa la Regulamentul (CEE) nr. 2123/89.

Preţul de bază pentru carnea de porc de calitate standard de la porci domestici, sub formă de carcase ori semicarcase, denumiţi în continuare ,, porci sacrificaţi”, este de 1 509, 39 EURO/tonă de la 1 iulie 2000.

Calitatea standard se stabileşte pe baza greutăţii şi conţinutului de carne slabă a carcaselor de porc, după cum urmează:

- carcasele care cântăresc între 60 şi mai puţin de 120 kg: clasa E,

- carcasele care cântăresc între 120 şi 180 kg: clasa R.”

- Măsurile de intervenţie se pot lua când preţul pieţei comunitare pentru carcase de

porc, stabilit cu referire la preţurile înregistrate în fiecare stat membru pe pieţele reprezentative ale Comunităţii şi ponderate cu ajutorul coeficienţilor care reflectă mărimea relativă a turmei de porci din fiecare stat membru, este şi probabil rămâne la mai puţin de 103% din preţul de bază.

- Preţul de cumpărare a carcaselor de porc de calitate standard nu poate fi mai mare

de 92% sau mai mic de 85% din preţul de bază.

- Comertul cu tari terte: Pentru importurile produselor specificate mai sus în

Comunitate, se percepe o taxă, stabilită anticipat pentru fiecare trimestru. Taxa pentru carcase de porc este compusă din:

(a) o componentă egală cu diferenţa dintre preţurile din cadrul Comunităţii şi cele de pe piaţa mondială pentru cantitatea de cereale pentru hrană necesară producţiei unui kilogram de carne de porc, în cadrul Comunităţii.

(b) o componentă egală cu 7% din media preţurilor de ecluză care funcţionează în cele patru trimestre anterioare datei de 1 mai a fiecărui an. Această componentă se calculează o dată pe an pentru o perioadă de 12 luni de la 1 august.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Carnii de Porc.doc

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Facultatea de Management, Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism