Plan de Afaceri al unei Exploatatii Agricole

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Plan de Afaceri al unei Exploatatii Agricole.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dobre Iuliana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Cap.1. Fundamentele teoretico-metodologice ale planului de afaceri pag. 3
1.1. Planul de afaceri- concept, continut pag. 3
1.2. Necesitatea elaborarii planului de afaceri pag. 7
1.3. Indicatori de elaborare a planului de afaceri pag. 8
Cap.2. Diagnosticul economico-financiar al exploatatiei agricole pag. 10
2.1. Prezentarea societatii agricole pag. 10
2.2. Analiza potentialului intern pag. 12
2.3. Analiza SWOT pag. 20
2.4. Piata pag. 21
Cap.3. Elaborarea programului de productie pag. 29
3.1. Prognozarea productiilor medii pag. 29
3.2 Optimizarea structurii de productie pag. 30
Cap. 4. Programul de comercializare pag. 31
Cap.5. Programul financiar pag. 32

Extras din document

Cap.1. Fundamentele teoretico-metodologice ale planului de afaceri

Conceptul unei afaceri reprezinta o idee intangibila. Dar cand afacerea se concretizeaza intr-un plan de afaceri scris, ideile, conceptele, previziunile si cercetarile devin tangibile, pot fi vazute si examinate. Planul de afaceri apropie ideea de afaceri de realitate - fapt ce reprezinta un avantaj psihologic foarte mare. Cum poate fi prezentat un proiect / o afacere unor parteneri comerciali, financiari, industriali de reactia carora depinde succesul demersului dumneavoastra? Raspunsul este simplu: realizand un plan de afaceri cel putin la fel de performant ca si ideea de afaceri in sine.

Remarcam in ultima perioada o evolutie din ce in ce mai accelerata a economiei in asamblul ei, evolutie sustinuta de aparitia unor idei de afaceri, a unor noi societati, de dezvoltarea si perfectionarea celor deja existente. Totusi nu putine sunt obstacolele si riscurile ce apar cu ocazia unui proiect de investitie sau unei noi intreprinderi. Unul din cele mai importante pericole il reprezinta lipsa de transparenta.

Este uimitor cate persoane sunt nerabdatoare sa porneasca o afacere doar cu o vaga idee despre ceea ce au de gand sa faca. Eventual, ele vin cu o idee de afaceri si incep sa discute cu prietenii, cunostintele, sau cu alti oameni de afaceri. Acesta este momentul cand intreprinzatorul are nevoie de un plan de afaceri si se impune realizarea unei planificari a afacerii.

Planul de afaceri constituie un instrument indispensabil intreprinzatorilor ce construiesc o afacere sau cauta parteneri, managerilor ce propun proiecte noi altor persoane sau institutii de finantare, institutiilor ce gestioneaza fonduri pentru proiecte de investitii, gestionarilor de proiecte in cadrul asa-numitelor "incubatoare de afaceri" etc. El reflecta proiecte de investitii din toate domeniile de actiivitate. Astazi aceste proiecte tind sa devina din ce in ce mai importante si complexe, de multe ori fiind de talie internationala. Investitori - plan de afaceri - finantatori

Termenul de plan de afaceri (business plan) este un element ce detine un loc insemnat in limbajul finantatorilor si investitorilor. Cea mai mare parte a discutiilor intre intreprinzatori si finantatori se poarta asupra elementelor unui plan de afaceri.

Planul de afaceri nu reprezinta un formular ce trebuie completat la cererea unui ofiter de credite, un element birocratic ce trebuie realizat pentru a obtine o anumita suma din partea unui finantator. El reprezinta cu mul mai mult - un sistem complex bazat pe intredependenta si care reflecta de o maniera accesibila ideea de afaceri si evolutia acesteia in timp.

Rolul sau nu este numai de a demonstra ca afacerea merita finantata, ci de a ghida intreprinzatorul incepand cu primul an de operare a afacerii. Implementare lui inseamna control si adaptare in functie de evolutia reala. Acest control exercitat de-a lungul derularii afacerii va viza toate elementele critice ale entitatii economice (stocurile, costurile de productie, controlul calitatii, vanzarile, platile efectuate etc). Ceea ce este foarte important este ca documentul sa nu sfarseasca pe fundul unui sertar odata ce finantarea a fost primita si afacerea demarata.

El nu este totusi un pasaport pentru obtinerea finantarii, ci o cale de evidentiere a flerului si spiritului antreprenorial, a ideii de afaceri promovata. Totodata, planul de afaceri este un instrument de lucru ce il folosim pentru a incepe si derula o afacere care necesita resurse materiale, financiare si umane. Prin intermediul sau este valorificata experienta si realizarile din trecut cu scopul de a proiecta viitorul prin cele mai adecvate metode de estimare si aproximare. "Planul de afaceri este un instrument al prezentului, elaborat prin aproximatii succesive, utilizand experienta si realizarile din trecut ale firmei pentru a proiecta in mod realist calea spre viitor. El are drept scop cel mai avantajos si realizabil compromis intre ceea ce doreste si ceea ce poate sa faca firma respectiva" - Alan West.

Importanta planului de afaceri

Este bine cunoscut faptul ca 50% din afacerile de anvergura redusa falimenteaza in primii doi ani. Prima cauza este reprezentata de insuficienta capitalului, a doua - de intelegerea redusa a pietei. Pregatind un plan de afaceri veti dobandi o imagine pertinenta a pietei pe care evoluati, a competitorilor pe care-i aveti si va veti da seama daca ideea dumneavoastra de afaceri este fezabila financiar. Orice afacere are cateva puncte sensibile care trebuie evaluateimpreuna cu toate corelatiile in care intra acestea, dar prin planul de afaceri se obtine nu numai a elementelor individuale ci si o imagine de ansamblu asupra intregii afaceri.

Un lucru trebuie retinut - planul de afaceri nu e o prezicere, nu este un glob de cristal in care se citeste viitorul, este un instrument bine elaborat si fundamentat, este un ghid al evolutiei viitoare ale afacerii. Daca nu se acorda suficienta atentie planifiicarii afacerii, redactarii si prezentarii rezultatului obtinut, atunci mai mult ca sigur ca destinatari planului de afaceri vor trata de o maniera similara ceea ce li se prezinta drept plan de afaceri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Afaceri al unei Exploatatii Agricole.doc