Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro

Proiect
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2865
Mărime: 41.65KB (arhivat)
Publicat de: Todor Simion
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dobre Iuliana
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE ECONOMIA AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Extras din proiect

CAPITOLUL I – FUNDAMENTELE TEORETICO-METODOLOGICE

ALE PLANULUI DE AFACERI

1.1 Planul de afaceri - concept

Planul de afaceri este strans legat de mediul de afaceri si de evolutia acestuia, primele planuri de afaceri au aparut cu mult inainte de aparitia computerului si a tehnologiei informatice dar rolul si importanta unui plan de afaceri bine facut, a ramas aceeasi pana in zilele noastre. De fapt principiile de baza ale banilor si ale afacerilor de succes, raman mereu neschimbate.

Un plan de afaceri sau business plan poate avea ca utilitate atat prezentarea firmei sau a ideii/proiectului/afacerii dvstra. dar mai ales poate avea o utilitate de uz intern, conferirea unei mai mari claritati asupra targhetului afacerii, marketingului si gestionarii intregii activitati. Un plan de afaceri clar si realist va ajuta sa vedeti daca afacerea se indreapta sau nu spre telurile pentru care a fost demarata, daca nu, care sunt cauzele, unde este gresala, cum se poate indrepta si asa mai departe. Pe scurt putem spune ca un plan de afaceri reprezinta pentru o firma ceea ce reprezinta un sistem GPS pentru un sofer de cursa lunga.

In primul rand un plan de afaceri trebuie sa tina cont de profilul afacerii, de mediul in care se va desfasura activitatea, de obiectivele afacerii si de telul urmarit prin realizarea acestora.

Atunci cand un plan de afaceri este bine realizat, acesta va contribui la realizarea de prezentari de succes catre parteneri de afaceri, finantatori si nu in ultimul rand va va ajuta la organizarea si cunoastere propriei afaceri.

In functie de targetul afacerii, planul poate contine elemente specifice, afara de cele prezentate mai sus.

Importanta fiecarui capitol este determinata de scopul urmarit si de specificul afacerii .

De asemenea ar trebui sa verificati la partenerul/firma/institutia unde se va prezenta planul de afaceri, cu privire la eventualele cerinte specifice sau suplimentare de realizare a planului de afaceri.

Iata o scurta detaliere a capitolelor unui plan de afaceri profesionist:

1. Titlul

Cat mai sugestiv, de exemplu "Plan de afaceri al S. C.... cu privire la noua linie de productie cutare" sau "Plan de afaceri al S.C.... pe anul cutare", etc. Titlul se trece pe prima pagina sau pe coperta si tot pe prima pagina trebuiesc trecute si datele de contact si identificare a firmei, logo-ul.

2. Cuprinsul planului de afaceri

Un index cu capitolele planului de afaceri si cu numarul paginilor la care se regasesc acestea.

3. Introducere

Aici veti rezuma pe scurt obiectivele planului de afaceri si structura lui. Nu va pierdeti prea mult in detalii

4. Descrierea firmei/afacerii

Informatii cu priviere la firma, fondatori, parteneri, eventuali investitori, sedii, active, pasive, etc.

Daca nu aveti o firma si prezentati planul de afaceri pentru investitori, in acest capitol veti descrie afacerea.

5. Echipa si managementul.

Cum spune si titlul acestui capitol, aici veti descrie colectivul echipei dumneavoastra si rolul pe care il detine fiecare membru in managementul afacerii.

6. Prezentarea produselor si/sau serviciilor.

Descrierea calitatilor si neajunsurilor produselor/serviciilor dvstra. Imbunatatirile pe care doriti sa le aduceti pe viitor sau noile linii de productie pe care doriti sa le realizati.

7. Analiza pietei

Prezentarea pietei de desfacere a produselor si serviciilor firmei:

- numarul clientilor existenti si potentiali

- marimea pietei de desfacere

- concurenta existenta la acesta ora pe piata

- tendintele de evolutie a pietei

In fine, tot ce se poate spune despre piata careia i se adreseaza produsele si serviciile afacerii.

8. Obiective

O estimare realista a targhetului (obiectivelor) afacerii pe termen scurt si pe termen lung. Poti fi estimate comparativ atat in varianta oprimista cat si in cea pesimista.

9. Strategia firmei/afacerii si implementarea ei

Strategia de introducere a produselor/serviciilor pe piata sau de mentinere a vanzarilor la un nivel optim, daca produsele si serviciile afacerii/firmei sunt deja pe piata. De asemeni puteti vorbi despre strategia de marketing si modul in care va ganditi sa o implementati.

10. Informatii financiare

De multe ori acesta este cel mai important capitol al unui plan de afaceri, mai ales in cazul atragerii de fonduri sau atragerii de investitori. De multe ori chiar investitorii sau companiile de credit, carora le prezentati planul de afaceri, va pot oferi modele pentru acest capitol de informatii financiare.

De regula aceste informarii financiare cuprind, dar nu se limiteaza la:

- informatii si raporturi contabile

-fluxuri monetare peridocie (trimestriale, lunare, anuale, etc.)

- estimari ale vanzarilor, veniturilor sau cheltuielilor trimestriale, lunare sau anuale ale afacerii si asa mai departe, in functie de cerintele investitorilor sau societatilor creditoare carora le prezentati respectivul plan de afaceri

11. Anexe si alte documente

Uneori investitorii sau institutiile pentru care intocmiti respectivul plan de afaceri au cerinte specifice cu privire la informatii si documente pe care le vor atasate la palnul de afaceri. In aceste conditii vor numi ei anexele si documentele de care sunt interesati.

Indiferent daca aveti sau nu nevoie de investitori, parteneri sau finantari, de un plan de afaceri tot veti avea nevoie fie si numai pentru uzul propriu. Un plan de afaceri va ajuta sa va cunoasteti mai bine propria afacere si sa vedeti cu mai multa claritate oportunitatile si strategiile pe care trebuie sa le puneti in aplicare.

1.2 Necesitatea elaborarii unui plan de afaceri

Planul de afaceri se refera fie la promovarea unei firme noi,fie la lansarea unui proiect important intr-o intreprindere existenta Planul de afaceri este rezultatul unei activitati utile de-alungul procesului de concepere si dezvoltare a proceselor noi si inventive.In mod egal,el joaca un rol important in aplicarea unei operatiuni de restructurare a intreprinderilor.In cele din urma devine obligatoriu cu ocazia investigarii partenerilor financiari.Planul de afaceri este un dosar in care se concentreaza studiul analitic si exhaustiv al tuturor aspectelor unui proiect sau al unei intreprinderi.El contine un plan amanuntit de actiune,precum si o evaluare a rentabilitatii de perspectiva a proiectului propus. Planul de afaceri este un instrument necesar:intreprinzatorilor care creaza o societate sau cauta parteneri pentru intreprinderile lor;gestionarilor de proiecte;managerilor care propun activitati noi,altor persoane decat cele care sunt deja responsabile in cadrul unor intreprinderi deja existente.

Preview document

Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 1
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 2
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 3
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 4
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 5
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 6
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 7
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 8
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 9
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 10
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 11
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 12
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 13
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 14
Plan de afaceri pentru o exploatație agricolă - InterAgro - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Plan de Afaceri pentru o Exploatatie Agricola - InterAgro.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri al unei exploatații agricole

Cap.1. Fundamentele teoretico-metodologice ale planului de afaceri Conceptul unei afaceri reprezinta o idee intangibila. Dar cand afacerea se...

Management exploatație agricolă

Societatea agricola BOGDAN S.R.L s-a constituit de catre proprietarii de terenuri in anul 1995. Ea exista ca persoana juridical romana si...

Consultanța Agricolă

Consultanţă managerială în agricultură, ţinând cont de particularităţile acestei ramuri se poate caracteriza ca fiind un serviciu profesional de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Curs 1 Politici Agricole Comune

Procesul de integrare europeană 1. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) Obiective: Libera circulaţie a produselor şi accesul...

Curs 2 Politici Agricole Comune

Pilonii Tratatului UE (Tratatul de la Maastricht) PRIMUL PILON Dimensiunea comunitară Cetăţenia europeană Libera circulaţie a bunurilor,...

Plan de afaceri pentru o investiție în fermele agricole

Surse de finanţare bugetul exploataţiei agricole parteneriate iniţiative financiare private Uniunea Europeană, Banca Mondială, BERD, SAPARD...

Ai nevoie de altceva?