Plante Condimentare - Salvia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Plante Condimentare - Salvia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Capitolul 1. Istoria si descrierea plantei 3
Capitolul 2. Tehnologia de cultivare 5
Capitolul 3. Importanta 10
Capitolul 4. Compozitia chimica 10
Capitolul 5. Tratamente si boli ale salviei 12
Capitolul 6. Recoltarea 12
Capitolul 7. Conditionarea 13
Capitolul 8. Prelucrarea 13
Capitolul 9. Valorificarea 15
Bibliografie 18

Extras din document

Capitolul 1. Istoria si descrierea plantei

Salvia - planta care salveaza viata

Numele genului vine de la latinescul “salvare” – care inseamna a vindeca, cu aluzie la intrebuintarile medicinale ale plantei.

Genul cuprinde numeroase specii anuale, bianuale sau perene, majoritatea originare din zonele calde si temperate. Plantele au inaltimea de la 50 cm la 1m, cu tulpini fistuloase in patru muchii, frunze intregi, petiolate, dispuse opus, cu marginea crenata sau serata. Florile dispuse in ciorchine terminal sunt bilabiate, partea superioara sub forma de casca, cea inferioara trilobata, cu lobul median mai mare.

"Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori", se spunea in Evul Mediu. O credinta straveche, inscrisa chiar in numele plantei. "Salvia" vine din latinescul "salvare" - a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta sacra, culeasa cu protocol.

Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori roz-albe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. "Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie" - spune un vechi proverb chinezesc. Medicii greci si romani - Galen, Plinius, Dioscoride - elogiaza si ei salvia, considerand-o o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice. In Roma antica, salvia era considerata o planta sacra, fiind adunata cu un intreg ritual. Cel care oficia ceremonialul aducea drept jertfa paine si vin, imbracat intr-o tunica alba. Romanii interziceau folosirea obiectelor de metal, considerand ca devin otravitoare in contact cu salvia. Mai ales la trecerea dintre iarna si vara, salvia era un remediu nelipsit, fiind folosita ca detoxifiant, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada, tonic nervos si psihic, reintineritor. Se credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el odata cu natura. Exista multe mituri terapeutice legate de aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna se straduieste sa le inteleaga si sa le dea o utilitate practica. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii.

Salvia este o planta aromatica si medicinala din familia mentei, care creste spontan sau este cultivata in toata Europa. Planta perena, creste in forma de tufa, lemnificata la baza, cu inaltimea de pana la 40 cm. Frunzele sunt verzi-albicioase, oval-alungite, aspre si degaja un parfum puternic. Florile, dispuse in ciorchini terminali, sunt colorate in albastru-liliachiu, uneori albe sau roz.

Salvia – este o planta erbacee perene din familia lamiaceelor. Semintele de la o planta sant biologic neomogene, diferite. Din unele cresc plante care, fiind semanate inainte de iarna, infloresc in primul an de vegetatie – acestea-s forme anuale de primavara, altele in primul an de vegetatie formeaza numai rozeta cu frunze, iar in anul al doilea infloresc si fructifica – acestea-s forme de iarna bienale. Aproximativ 2-3 % de plante care infloresc in primul an suporta geruri de –25° si fructifica in anul al doilea, al treilea si chiar in anul patru de vegetatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Plante Condimentare - Salvia.docx

Alte informatii

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Facultatea de Agricultura