Extras din document
Prin spatiu verde de intelege o suprafata de teren amenajata cu elemente decorative vegetale in scop estetic si edilitar, cum sunt scuarurile , gradinile, parcurile create special ca si alte suprafete in care omul a intervenit mai putin, indeplinind functii sanitar igienice sau de protectie a mediului ca padurile parc, protectia unei zone aflate in preajma unei surse puternic poluante, industriale, etc.
Spatiile verzi au rolul de a imbunatatii conditiile de viata ale oamenilor, in special din aglomerarile urbane prin restabilirea echilibrului biologic, ameliorarea microclimatului (reglarea temperaturii si a umiditatii atmosferice), micsorarea poluarii si purificare aerului de pulberi si gaze toxice, reducerea zgomotului din orase si intreprinderi, influientand binefacator starea psihica a oamenilor.
Amenajarea peisagistica a gradinii a unei locuinte, a unei strazi, mai ales in statiunile de odihna, pe traseele turistice, litoral sau in turismul rural, este o actiune ce concura direct la marirea atractibilitatii acestor locuri, facandu-le mai placute oamenilor.
Cunoasterea mai indeaproape a plantelor, apropierea de natura, are efecte reconfortante asupra psihicului uman, prin preocupari alternative celor de zi cu zi, uneori stresante.
Tinand cont de caracteristicile fiecarei grupe de plante floricole, cel mai frecvent se acestea se planteaza in partere (suprafete plane de diferite dimensiuni, conform cu schema de proiectare folosita).
Parterele pot avea urmatoarele forme:
1.Ronduri – cu contururi circulare sau curbe, amplasate in cuprinsul unei peluze de gazon, inaltimea plantelor decorative prin flori sau frunze fiind mai mica de 20 – 25 cm. Prin folosirea mai multor specii si deci culori se formeaza desene simple si compleze (vezi fig. 1si 2).
Fig 1.Rond cu flori
Fig 2. Rond cu flori
2. Rabate (straturi) – sunt fasii lungi si inguste de flori, aparand ca niste covoare florale (vezi fig. 3).
Fig 3. Rabate cu flori
3. Borduri – sunt benzi de flori, cu latimea mai mica si lungimea variind in functie de dimensiunea parterului sau a aleii pietonale pe marginea careia se amplaseaza (vezi fig. 4).
Fig. 4. Bordura cu flori
4. Grupe de plante – pot cuprinde mai multe specii de plante floricole, insa pot avea in componenta si arbusti. Acestea formeaza adevarate covoare florale (vezi fig. 5).
Fig.5. Grupe de plante floricole
Numarul mare de specii si genuri tratate in floricultura impune, pentru o mai usoara insusire a lor, o grupare dupa anumite caracteristici commune.
Gruparea genurilor si speciilor in floricultura poate fi facuta dupa mai multe criterii. Dintre acestea prezinta interes asocierea dupa ciclul de viata, locul de origine, dupa locul si modul de cultura, dupa caracteristicile decorative si modul de folosinta.
In functie de gruparea dupa ciclul de viata, plantele floricole se pot impartii in:
a. Plante anuale (ciclul de viata corespunde cu o singura perioada de vegetatie ; apar primavera din seminte, cresc si infloresc, iar dupa fructificarea si raspandirea semintelor dispar)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Plante Floricole Bienale Destinate pentru Ronduri Rabate Platbande si Alte Amenajari Peisagere.doc