Podgoria Cotnari cu Soiurile Feteasca Alba si Muscat Ottonel

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Podgoria Cotnari cu Soiurile Feteasca Alba si Muscat Ottonel.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 73 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Catalin Catalin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. MEMORIU DESCRIPTIV (TEMA PROIECTULUI)

1.1 Scopul proiectului

Înfiinţarea şi întreţinerea unei plantaţii de viţă de vie pe suprafaţa de 16ha cu soiurile Muscat Ottonelşi Fetească albă, in Podgoria Cotnari.

Orice suprafaţă mai mare de 3 ha trebuie să aibă la bază un proiect aprobat de forurile răspunzătoare din România.

Actele normative ce trebuiesc intocmite sunt:

- note de calcul;

- antemăsurători;

- extras de materiale;

- devize.

Obiectul proiectului îl reprezintă:

- stabilirea sistemului de cultură şi a tipului de plantaţie viticolă;

- alegerea judicioasă a terenului pentru amplasarea plantaţiilor în arealele favorabile culturii viţei de vie;

- alegerea soiurilor şi amplasarea lor pe teren;

- stabilirea sistemului de plantare;

- plantarea viţei de vie.

1.2.Situaţia geografică şi administrativă a zonei

Podgoriile si centrele Viticole din Regiunea viticola a dealurilor Moldovei

Aceasta Regiune include plantatiile de pe plaiurile moldave, incepand de la Hlipiceni (judetul Botosani) pina la Timboiesti (judetul Vrancea) si Smirdan (judetul Galati). Ca urmare, intre ecoclimatul din partea de nord al acestei Regiuni si partea de sud exista diferente apreciabile care se reflecta in cantitatea si calitatea productiei viti-vinicole obtinute.

In ansamblul sau, ecoclimatul, cu puternice influente superioare, este caracterizat prin resurse heliotermice cu valori superioare, comparativ cu cele ale Regiunii Viticole a Transilvaniei, in timp ce resursele hidrice sunt evident mai mici. Resursele heliotermice superioare se conjuga, de asemenea, cu nivelurile mai mari pentru mediile multianuale privind temperaturile de la inflorit 18,5 - 19,5 ºC, temperatura medie a lunii iunie 21,4 ºC, media maximelor din luna august 26,7 ºC etc.

Comparativ cu Regiunea Viticola a Podisului Transilvaniei, se inregistreaza diferente si in ceea ce priveste numarul zilelor fara inghet - 214 zile, a celor ce definesc intervalul cu temperaturi medii diurne active - 183 zile, perioada de vegetatie - 171 zile, sau numarul zilelor cu temperatura > 30 ºC. Asprimea iernilor este mai mica decat in Regiunea Viticola a Podisului Transilvaniei, prezentand totusi niveluri destul de scazute, media temperaturilor extreme minime fiind de -29,1 ºC, ajungand pina la -32,5 ºC, la Racaciuni. Altitudinea medie a versantilor ocupati de catre plantatiile viticole este de 179 m. Este cea mai mare Regiune Viticola din tara. Cuprinde 12 Podgorii cu 44 Centre Viticole aferente si 8 Centre Viticole Independente.

Podgoria Cotnari

Este una dintre cele mai renumite si mai vechi Podgorii romanesti, atestata documentar anterior domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) si mult apreciata de D. Cantemir in lucrarea sa "Descriptio Moldaviae". Asezata in partea de nord - vest a judetului Iasi, aceasta Podgorie include Centrele Viticole Cotnari (altitudinea medie 206 m), Harlau (237 m), Cucuteni (169 m) si se prelungeste in sud-vestul judetului Botosani, prin Centrul Viticol Frumusica (187 m).

Cuprinde numeroase Plaiuri care atesta calitatea neintrecuta a vinurilor sale: Carjoaia, Dealurile Paraclis, Dealul Catalina, Dealul Mandrului, Dealul Episcopului, Dealul lui Voda, Dealul Furcilor, Dealul Castel, Dealul Dumbrava, Dealul Stanca, Hodora, Ceplenita, Scobinti, Naslau, Magura etc.

Desi situata la extremitatea nordica a Regiunii Viticole din Moldova, ecoclimatul Podgoriei Cotnari si indeosebi a Centrului Viticol Cotnari, este mai favorabil pentru cultura vitei de vie, comparativ cu Podgoria Iasi si Centrele Viticole Independente cu care se invecineaza. Aceasta se datoreste terenului in panta, bine adapostit impotriva curentilor reci, expus mai ales in partea sudica, toamnelor lungi si insorite, efectului larg raspandit la putregaiul nobil. Iernile sunt aspre (cu temperaturile minime extreme de -29,0 ºC┘-28,7 ºC), compensate insa de frecventa relativ mica a temperaturilor minime absolute nocive pentru vita de vie.

Materialele parentale apartin bessarabianului si volhinianului, representate prin faciesuri marnoase, cu intercalatii de nisipuri si gresii oolitice. Sedimentele de solificare rezultate din aceste depozite formate "in situ" pe suprafetele plane, sunt argilele marnoase, nisipurile si gresiile. La extremitatea estica a podgoriei apar si depozite salifere pe care s-au format soluri salinizate si alcalizate. Procesele de eroziune exercita o actiune intensa asupra invelisului de sol. Tipurile caracteristice acestei podgorii sunt urmatoarele: cernoziomurile cambice, cermoziomurile, solurile cenusii, regosolurile si solurile antropice. Ele detin insusiri fizice si chimice care indica, in general, o favorabilitate ridicata pentru cultura vitei de vie.

Podgoria Cotnari este una dintre putinele podgorii din tara noastra in care s-a pastrat intact sortimentul traditional alcatuit din Grasa, Feteasca alba, Francusa si Tamaioasa Romaneasca. In centrele viticole Harlau si Cucuteni se adauga soiul Muscat Ottonel. Vinurile obtinute sunt din categoria celor de calitate superioara, cel mai adesea demi dulci si dulci.

Fisiere in arhiva (1):

  • Podgoria Cotnari cu Soiurile Feteasca Alba si Muscat Ottonel.doc

Alte informatii

Înfiinţarea şi întreţinerea unei plantaţii de viţă de vie pe suprafaţa de 16ha cu soiurile Muscat Ottonelşi Fetească albă, in Podgoria Cotnari