Politici Agricole Comunitare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Politici Agricole Comunitare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dona Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Modul de organizare şi funcţionare a pieţei de lapte si produse din lapte a Uniunii Europene

In Romania, piata laptelui de consum traieste o copilarie tarzie. Aceasta perioada linistita se va sfarsi curand, cu sau fara vrerea producatorilor si a consumatorului obisnuit. Putinele branduri de pe piata se straduie sa fie gata cat mai repede pentru un nou context concurential

Oglindind sincer si graitor nivelul actual de trai din Romania, piata laptelui de consum (aproape 1,5 miliarde litri in ultimul an) ofera trei mari tipuri de produse :

• lapte ultrapasteurizat (UHT)

• lapte pasteurizat, care impreuna cu cel ultrapasteurizat totalizeaza aproximativ 10% din cantitatea de lapte de consum vanduta in Romania

• lapte neprocesat industrial, riscant pentru sanatatea consumatorului dar preferat in mod traditional si avand inca o uriasa pondere (90%) in laptele vandut in Romania.

Ultimul produs are o pondere importanta in comertul de subzistenta al producatorilor individuali, fiind cu totul strain de cutumele comerciale moderne cum este brandingul. Insa lapturile UHT si pasteurizate "apartin" companiilor procesatoare, mai mici sau mai mari. Branduri in adevaratul sens al cuvantului exista doar pentru laptele UHT, probabil din cauza pretului mai ridicat al acestuia, care permite finantarea unui buget rezonabil de marketing. Singura exceptie de lapte pasteurizat (mai ieftin) vandut sub un brand distribuit la nivel national, Dorna, este o prezenta minoritara in sectorul lui, unde domina marcile producatorilor locali din zona respectiva

Dincolo de laptele de consum, piata romaneasca a lactatelor este diversa, insa putini jucatori sunt capabili sa se impuna in mai mult de o categorie de produse. In Romania, consumul anual de lapte pe cap de locuitor este inca redus in comparatie cu restul tarilor europene: 6,7 litri de lapte procesat, fata de media europeana de 65-70 de litri. Productia de lapte este de 5,5 miliarde de litri anual, din care doar 1,1 miliarde de litri sunt procesati, 1,3 miliarde sunt vandute fara procesare, iar restul reprezinta consum propriu si pierderi. In negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania a obtinut o cota de productie anuala de 3,3 miliarde de litri de lapte, din care 1,2 miliarde de litri urmeaza a fi procesati industrial.

Modul de organizare şi funcţionare a pieţei de lapte si produse din lapte a grupului LaDorna

Activitatea Grupului LaDORNA in domeniul laptelui a inceput in anul 1998 cand fabrica de lapte UHT a fost construita in comuna Dorna Candreni (jud. Suceava). Aceasta investitie tip green field s-a ridicat in acelasi an la 8,5 milioane USD si a beneficiat imediat de logistica existenta a Grupului in domeniul distributiei proprii si directe a produselor. Produsele LaDORNA : lapte UHT, smantana UHT, cascaval, svaiter, unt, sunt primele produse romanesti care au fost recunoscute in Europa ca produse biologice-ecologice de catre Comisia Uniunii Europene. Inca din 2001, compania Dorna Lactate SA beneficiaza de un “Master Certificate” emis de prestigiosul organism de certificare BCS OKO Garantie –Nurnberg – Germany care controleaza si certifica productia cu caracter ecologic/biologic a laptelui colectat din bazinul Dornelor precum si conformitatea metodelor de procesare ale Grupului LaDORNA. Grupul LaDORNA doreste sa dezvolte industria produselor lactate din Romania respectand atat traditia locala dar si implementand standardele noului mileniu. Grupul LaDORNA, respectand consumatorul roman si european, va continua sa actioneze numai cu parametrii de inalta calitate pentru o productie agroalimentara la nivel european si pentru produse finite de renume international. Conform normelor Uniunii Europene, S.C. DORNA LACTATE S.A. este autorizata sa exporte lapte si produse lactate in tarile membre ale Comunitatii Europene inca din 2001. Grupul LaDORNA este constituit din 8 societati care dezvolta activitati in domeniul produselor lactate si branzeturilor, in sectorul agroalimentar in general, cu peste 12.000 de microferme si gospodarii familiale implicate in sistemul de colectare a materiilor prime.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Agricole Comunitare.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Management, nota obtinuta a foat 10.