Potentialul Turistic Judetul Mehedinti

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Potentialul Turistic Judetul Mehedinti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. Scurt istoric al județului Mehedinți

Județul Mehedinți este situat în sud-vestul României și se întinde pe 4900 km2. Dunărea, unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, curge pe o distanță de 192 km, de-a lungul graniței sudice a județului. Vestigiile istorice de la Drobeta Turnu Severin, sunt dovada importanței zonei de-a lungul secolelor. Săpăturile arheaologice atestă așezările omenești în această zonă înca din Paleolitic (vestigiile unei așezări datând din Paleolitic au fost aduse la lumină și sunt înca studiate la Schela Cladovei). Conform recensământului din ianuarie 1992, județul Mehedinți are o populație de 330.000 locuitori, 67,8 locuitori/km2. Din punct de vedere al naționalității, populația are următoarea structură: 98,3% români, 0,3% cehi, 0,2 % germani, 0,25% sârbi, 0,1% unguri. Populația urbană reprezintă 47,2%. Principalele localități urbane ale județului sunt: Municipiul Drobeta Turnu Severin și orașele Orșova, Vânju Mare, Strehaia și Baia de Arama. Județul are și 59 comune și 344 sate. Municipiul Drobeta Turnu Severin este reședința administrativă a județului mehedinți, cu o populație de 1200 00 locuitori. Așezarea a cunoscut perioade de înflorire economică în timpul perioadei romane și a Evului mediu, fiind centru strategic urban și comercial. Așezarea geto-dacică existentă pe locul Severinului de astăzi, după cucerirea romană, s-a dezvoltat într-una dintre cele mai importante orașe ale fostului imperiu. Vestigii ale istoriei, Piciorul Podului lui Traian, ruinele câmpului roman Drobeta, băile Romane, cât și alte vestigii scoase la lumină în parcul arheologic al Muzeului Porțile de Fier - spun istoria colonizării romane în Dacia și a formării poporului roman. Mănăstirea Vodița (reconstruită), cea mai veche așezare monastică în provincia Oltenia construită între 1370-1372 de către Voievodul Vlaicu Basarab, se gasește la 20 km de Drobeta Turnu-Severin în drum spre valea Vodița. Omul a modelat relieful județului realizând construcții de proporții impresionante.

La Porțile de Fier, fostele Cazane ale Dunării - o adevarată aprovocare pentru navigatori – apele Dunarii au fost îmblânzite prin construcția a două mari baraje, legând România de Serbia. Două lacuri de acumulare au fost construite la Porțile de Fier I și Portile de Fier II (236 km2 și respectiv 67 km2) care au intrat în sistemul hidro-energetic.

Pestera Topolnița, una dintre cele mai mari din țara (peste 11 km deja explorați , cu galerii de pe cateva nivele și având stalactite și stalacmite de milioane de ani) monument natural protejat de lege, este situată la 31 km depărtare de Severin.

2. Clima

Județul Mehedinți are o climă temperat - continentală, în care se simt influențe submediteraneene. Iarna, în special, au loc invazii de mase de aer umede și calde de origine mediteraneană și oceanică, ceea ce face ca acest anotimp al anului sa fie mai bland. Verile sunt în general călduroase, uneori cu temperaturi de peste 35°C, ca urmare a invaziei aerului fierbinte tropical.

Temperatura medie anuală a aerului: 11,5°C.

Media anuală a precipitațiilor: cca 600 mm.

Viteza medie a vantului:6 m/s.

Așezarea și clima au făcut ca apele Dunării să se liniștească, permițând vaselor să poată ierna, ceea ce va determina apariția portului și a orașului modern din municipiul Drobeta Turnu Severin.

3. Relieful

Zona în care se găsește județul Mehedinți se infățișează sub forma unui amfiteatru dispus în trepte ce coboară dinspre N-NV spre S-SE, de la munți la câmpie. Treapta montană, situată în partea de vest şi nord-vest a judeţului, flanchează Cerna şi malul stâng al Dunării. Este reprezentată de Munţii Mehedinţi (vârful lui Stan-1466 m, altitudinea maximă a judeţului, se remarcă printr-o mulţime de forme carstice) şi de Munţii Almaj cu multe culmi domoale complet împădurite. Coborând spre Dunăre, judeţul se întinde pe Podişul Mehedinţi şi Getic, iar în sud-est pe Câmpia Olteniei şi Lunca Dunării. Astfel diferenţa de nivel este de 1400 m.

Planul orasului Drobeta Turnu Severin este un dreptunghi cu latura mare de la est spre vest, dispus pe un platou ușor înclinat, de la nord spre sud. În punctul cel mai înalt din oraș, altitudinea este 104 m, iar punctul cel mai de jos se află situat lângă gară, unde altitudinea este de 48,75m față de nivelul mării. Acest platou ușor înclinat spre Dunăre a permis atât scurgerea rapidă a apei de ploaie și realizarea unei bune canalizări, cât și o sistematizare ordonată și estetică a orașului, cu străzi largi și drepte ce se intersectează în unghi de 90°.

Severinul este înconjurat de o centură de dealuri, dintre care se remarcă Dealul Balota, spre est, înalt de 368 m.

Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic Judetul Mehedinti.doc