Pozitia Judetului Cluj-Napoca in Cadrul Regiunii de Nord-Vest

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Pozitia Judetului Cluj-Napoca in Cadrul Regiunii de Nord-Vest.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Istudor Nicolae

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Agronomie, Geografie, Stiinta Administratiei, Turism

Extras din document

PREZENTAREA GENERALA A JUDETULUI CLUJ. ASPECTE GENERALE

Regiunea Nord-Vest are o suprafata de 34.159 km² reprezentand 14,3% din suprafata totala a tarii. Este alcatuita din 6 judete (NUTS 3): Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.

Situandu-se in nord-vestul Romaniei, judetul Cluj este al 13-lea ca marime din tara, si ocupa 2,8% din suprafata Romaniei. Cu un mediu natural favorabil activitatii umane, suprafata judetului Cluj a fost locuita din timpuri imemorabile. Descoperirile arheologice din aceasta regiune atesta existenta unei civilizatii bine integrate in viata si cultura europeana.

Clujul este cel de-al doilea mare centru financiar-bancar al Romaniei si unul dintre cele mai dezvoltate judete ale tarii. Potentialul sau economic este dat in egala masura de resursele locale, numarul mare si diversitatea agentilor economici, de pozitia geografica favorabila si de traditia si experienta pe care le detine in majoritatea sectoarelor de activitate.

1. ISTORIE

In anul 1213 d.Hr., localitatea Cluj-Napoca de astazi este mentionata sub numele de Castrenses de Clus impreuna cu dealurile din imprejurimi. Voievodatul lui Gelu nu a rezistat presiunii ungurilor stabiliti in Campia Panoniei, pe teritoriul fostei provincii romane Pannonia, fiind cucerit si inclus in Voievodatul Transilvania, sub suveranitate ungara.

In 1316, Clujul obtine privilegiul de civita, iar in secolele XIV-XV, devine unul din cele mai impunatoare orase din Transilvania, fiind un important centru economic, politic si cultural.

In 1437, taranii se revolta impotriva nedreptatilor si opresiunii, la Bobalna, rascola avand un deznodamant tragic pentru tarani. Incepand cu secolul al XVI-lea, orasul se dezvolta mai ales ca centru cultural. In 1550 este pusa in expoatare prima imprimerie si in 1580 isi deschide portile o academie cu trei depatamente (teologie, filosofie si drept). In 1776, este inlocuita de o universitate cu patru departamente (filosofie, stiinte naturale, drept si chirurgie), care a avut ca profesor pe doctorul oftalmolog de remune european, I. Piuariu-Molnar.

Intre anii 1683 si 1699, Clujul a fost ocupat si trecut sub guvernare austriaca. Dupa 1790, aici a fost mutata resedinta guvernatorului imperial al Transilvaniei. Urmare acestui fapt importanta politica a orasului a crescut. Reprezentati ai populatiei Clujului au luat parte la Revolutia din1848, sustinand programul revolutionarilor. In ciuda dorintei exprimate a populatiei, Dieta Clujului - alcatuita din unguri si germani - au votat in 17/29 mai 1848, unirea Transilvaniei cu Ungaria, decizie cu rezultate negative atat pentru revolutie cat si pentru populatia romaneasca din Transilvania.

Lupta populatiei romanesti impotriva agresiuniii sociale si nationale a culminat cu momentul crucial de la 1918, cand, urmare a demisiei monarhiei austro-ungare, Transilvania s-a unit cu Romania, in urma referendumului de la Alba-Iulia (pe 1 decembrie 1918, ziua nationala a Romaniei). Pe 16 decembrie 1974, cu ocazia aniversarii a 1850 de ani de la prima atestare documentara a municipiului, orasul a primit numele de Cluj-Napoca. Prima mentionare epigrafica a asezarii Potaissa dateaza din anul 108 d.Hr., si in anul 168 d.Hr. a devenit comandamentul Legiunii a V-a Macedonica. Stationarea legiunii a contribuit la dezvoltarea pe toate planurile a asezarii daco-romane de pe raul Aries, pana la sfarsitul secolului al II-lea. Retragerea armatei romane in timpul lui Aurelian, a reprezentat un eveniment important i viata orasului, dar nu a dus la sfarsitul vietii romanilor din Potaissa. Ca in toata Dacia, elementul roman este foarte bine implementat, ireversibil si a supravietuit in esenta, formand poporul daco-roman. Intr-un document din 1075, vechea asezare Potaissa a fost numita Turda pentru prima data. Orasul actual a avut la baza trei nuclee: Turda Veche, Turda Noua si satul Oprisani, care au rezistat de-a lungul secolelor. Printre numeroasele evenimente petrecute de-a lungul timpului, putemaminti de asasinarea in 1601 a voievodului Mihai Viteazul pe Campia Turzii. El a fost primul domnitor care a unit cele trei principate romanesti. In perioada 1829-1894, miscarea menumorandum condusa de Dr. Ioan Ratiu, este alt eveniment istoric care trebuie mentionat.

Dezvoltarea orasului de-a lungul timpului si importantul rol economic si politic jucat in istoria Transilvaniei, a dus la ridicarea multor monumente religioase si la remarcabile cladiri. Din antichitate si pana in ziua de zi, generatie dupa generatie, mai intai dacii, daco-romanii si apoi romanii (si mai tarziu, de-a lungul timpului maghiari si germani care s-au stabilit aici) au trait si muncit aici, stans legati de pamantul pe care l-au muncit si infrumusetat prin munca si talent.

2. GEOGRAFIE

2.1. Pozitia geografica si relieful

Judetul Cluj se situeaza in jumatatea nord-vestica a tarii, intre paralelele de 47°28'44" in nord si 46°24'47" in sud, respectiv meridianele de 23°39'22" in vest si 24°13'46" in est.

Se intinde pe o suprafata de 6674 kmp desfasurata in zona de contact a trei unitati naturale rerezentative : Muntii Apuseni, Podisul Somesan si Cimpia Transilvaniei si se invecineaza la nord-est cu judetele Maramures si Bistrita-Nasaud, la est cu judetul Mures, la sud cu judetul Alba, iar la vest cu judetele Bihor si Salaj. Circa o treime (24%) din suprafata judetului este muntoasa, ocupata de Muntii Apuseni, cu inaltimi de pana la 1.800 de metri, localizati in partea sud-vestica a judetului. Restul suprafetei este format in proportie de 76% din dealuri si vai ale Podisului Somesan si Campiei Transilvaniei. Terasele si luncile din sectoarele inferioare ale Somesului Mic si Ariesului suplinesc lipsa campiilor

Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Judetului Cluj-Napoca in Cadrul Regiunii de Nord-Vest.doc

Alte informatii

PROIECTUL ESTE LA MATERIA "DEZVOLTARE REGIONALA SI RURALA" LA FACULTATEA EAM DIN CADRUL ASE BUCURESTI