Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 15933
Mărime: 1.09MB (arhivat)
Publicat de: Ion-Aurel Mihai
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

1.1 DATE ISTORICE

Cele mai vechi urme de locuire umană de pe teritoriul actual al judeţului Neamţ datează din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani î.e.n.), ele fiind evidenţiate îndeosebi pe Valea Bistriţei, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice.

Evoluţia comunităţilor umane, concentrarea lor în adevărate sate, introducerea uneltelor din piatră şlefuită, corn, os, lut ars, pe lângă cele din silex, diversificarea tehnicilor de modelare şi de decorare a ceramicii, dezvoltarea vieţii spirituale, toate acestea au condus treptat la formarea celei mai strălucite civilizaţii preistorice a Europei: Complexul Precucuteni-Cucuteni-Tripolie (aprox. 4.200 - 2.600 î.e.n.). Cercetările efectuate de către specialiştii Muzeului de Istorie Piatra Neamţ în staţiunile arheologice de la Izvoare-Piatra Neamţ, Traian-Dealul Viei, Târpeşti, Frumuşica, Calu, Văleni, Ghelăieşti, dar şi în alte locuri, au evidenţiat în special valoarea plasticii antropomorfe şi zoomorfe, a ceramicii pictate, aducând o contribuţie de excepţie la o mai bună cunoaştere a acestei civilizaţii. De altfel, sălile acestui muzeu adăpostesc cea mai impresionantă colecţie de obiecte aparţinând acestei culturi.

Epoca bronzului şi apoi epoca fierului, caracterizate prin apariţia şi dezvoltarea metalurgiei, sunt evidenţiate prin aşezările de pe cuprinsul bazinelor Bistriţei şi Moldovei. Treptat, ele au lăsat locul societăţii tracice şi apoi civilizaţiei dacice. Acesteia din urmă îi aparţin aşezările descoperite în zona oraşului Piatra Neamţ, la Bâtca Doamnei, Cozla şi Calu, care au oferit importante informaţii referitoare la nivelul înalt de dezvoltare economico-socială, militară şi spirituală atins de civilizaţia dacică din această parte a ţării. Chiar şi după constituirea provinciei Dacia, mărturiile arheologice de la Poiana-Dulceşti atestă gradul înalt de civilizaţie atins de dacii liberi în sec. II-III e.n.

Apariţia popoarelor migratoare a modificat puternic evoluţia populaţiei daco-carpice existente în sec. IV e.n. pe teritoriul actual al judeţului. Influenţa acestora, dar şi cea a civilizaţiei romane sau romano-bizantine, a dus la apariţia, între secolele V-VII e.n., a culturii Costişa-Botoşana, care a coincis, pentru această parte a ţării, cu perioada formării poporului român. Dintre aşezările ce datează din această perioadă, merită amintită pe cea de la Davideni, unde a existat între sec. V-VIII o comunitate romanică, aflată într-un proces de creştinare.

Semnificative pentru perioada secolelor VIII-IX sunt aşezările de la Borniş-Dragomireşti, Izvoare-Bahna, Poiana-Dulceşti şi Brăşăuţi-Dumbrava Roşie, care aparţin culturii Dridu.

Informaţiile privitoare la primele două secole ale mileniului II sunt insuficiente sau prea puţin analizate. În schimb se cunosc suficiente elemente legate de populaţia autohtonă a secolului XIII, dar mai ales despre aşezările medievale de la Piatra-Neamţ - Bâtca Doamnei şi Pietricica.

Evoluţia aşezărilor rurale a dus la formarea, începând cu a doua jumătate a sec. XIV, a primelor centre cu nuanţă urbană: Piatra lui Crăciun, Roman şi Neamţ. Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanţă, aceasta şi datorită constituirii aici a unei Curţii Domneşti, iar Romanul devine unul dintre cele mai însemnate centre, făcând parte din sistemul defensiv al Moldovei, aici fiind întemeiată în 1408 şi o episcopie. La fel de vechi ca şi Piatra sau Roman, oraşul Neamţ va deveni mai cunoscut odată cu ridicarea, pe Culmea Pleşului, a Cetăţii Neamţului. Tot din perioada medievală datează începuturile Mănăstirii Neamţ, unul dintre cele mai vechi şi mai vestite centre religioase din ţară, alături de Mănăstirile Bistriţa, Secu, Sihăstria, Agapia sau Văratec.

Continua creştere a producţiei de mărfuri şi a celei agricole, dar şi intensificarea schimburilor comerciale, face ca dezvoltarea economică a ţinutului să fie din ce în ce mai vizibilă. Astfel, spre sfârşitul sec. XVIII sunt atestate o serie de centre de schimburi, iar odată cu începutul sec. XIX încep să apară şi primele fabrici. Revoluţia tehnică, reformele de după 1859, cucerirea independenţei de stat în 1877 şi măsurile legislative ce au urmat au dus la dezvoltarea capitalismului industrial şi în această parte a ţării.

Participarea României, începând cu 1916, la primul război mondial a făcut însă ca situaţia generală a judeţului să aibă mult de suferit. În anii de după război s-a reuşit refacerea vieţii economice, perioada interbelică fiind o perioadă relativ prosperă (vezi harta judeţului în 1929). Intrarea României în cel de-al doilea război mondial, moment ce l-a găsit pe mareşalul Ion Antonescu la Piatra Neamţ, a determinat trimiterea pe front a unităţilor militare din zona Neamţului, alături de alte unităţi din ţară, şi participarea la lupta pentru reîntregirea Patriei. Evoluţia ulterioară a evenimentelor, mai ales după străpungerea de către armata sovietică a fortificaţiei Tg. Neamţ-Paşcani, a făcut ca multe dintre localităţile din estul judeţului să sufere mari distrugeri.

Anii de după război şi schimbarea regimului politic în 1947, au determinat o nouă etapă în evoluţia istorică a judeţului Neamţ, în care se pot distinge, totuşi, şi transformări pozitive, care şi-au pus amprenta asupra zonei şi locuitorilor săi.

1.2 CADRUL NATURAL

Învecinat cu judeţele Suceava la nord, Harghita la vest, Bacău la sud şi cu judeţele Iaşi şi Vaslui la est, Judeţul Neamţ este situat în partea central-estică a României şi se încadrează, din punct de vedere geografic, între 46040' şi 47020' latitudine nordică şi 25043' şi 27015' longitudine estică. Formele de relief au înălţimi cuprinse între 1907m (vârful Ocolaşul Mare) şi 169 m (lunca Siretului).

1.3 Relieful

Relieful judeţului Neamţ se suprapune parţial Carpaţilor Orientali, Subcarpaţilor Moldovei şi Podişului Moldovenesc. Aşadar unităţile de relief predominante în judeţ sunt cea muntoasă, reprezentată de Carpaţii Orientali (prin munţii Bistriţei, masivul Ceahlău, munţii Hăşmaş, munţii Tarcău şi munţii Stânişoarei), care ocupă 278.769 ha (51% din suprafaţa judeţului). De asemenea putem aminti unitatea subcarpatică, reprezentată de Subcarpaţii Moldoveneşti, şi cea de dealuri, ale Podişului Central Moldovenesc.

Neîndoielnic, din întreg lanţul Carpaţilor Orientali, Masivul Ceahlău este cel mai impresionant, atât prin frumuseţea deosebită a peisajului oferit, cât şi prin aspectul său impunător. Toate acestea l-a făcut unul dintre munţii cei mai căutaţi de către turiştii din ţară, dar şi din străinătate. Prezenţă vie în folclorul local, înconjurat de o aureolă magico-mitologică, imaginea Ceahlăului se reflectă distinct în paginile de literatură sau în operele artiştilor plastici, ca de altfel întreg ţinutul Neamţului. Pe lângă acesta, nu putem să nu menţionăm Cheile Bicazului, străbătute de râul Bicaz.

Formaţiunile carstice existente pe raza judeţului Neamţ sunt în număr de cinci. Peştera Munticelu (Ghiocelu) este situată pe versantul stâng al Văii Bicazului, în Masivul Surduc-Munticelu, la extremitatea nordică a Munţilor Hăşmaş, pe raza comunei Bicazu Ardelean. Peştera are 120 de metri lungime şi nu este accesibilă publicului. Peştera Toşorog este situată în nord-estul Munţilor Hăşmaş, pe Valea Bradului, la 28 de kilometri sud-est de oraşul Bicaz, tot pe teritoriul comunei Bicazu Ardelean. Nici aceasta nu este accesibilă publicului. Complexul Detunate se află în masivul Ceahlău, pe teritoriul oraşului Bicaz. Peştera Groapa cu Var este pe teritoriul comunei Ceahlău iar Peştera 3 Fântâni se află în comuna Dămuc.

Preview document

Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 1
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 2
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 3
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 4
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 5
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 6
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 7
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 8
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 9
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 10
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 11
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 12
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 13
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 14
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 15
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 16
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 17
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 18
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 19
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 20
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 21
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 22
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 23
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 24
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 25
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 26
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 27
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 28
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 29
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 30
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 31
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 32
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 33
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 34
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 35
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 36
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 37
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 38
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 39
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 40
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 41
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 42
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 43
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 44
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 45
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 46
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 47
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 48
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 49
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 50
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 51
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 52
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 53
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 54
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 55
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 56
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 57
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 58
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 59
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 60
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 61
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 62
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 63
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 64
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 65
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 66
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 67
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 68
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 69
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 70
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 71
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 72
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 73
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 74
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 75
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 76
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 77
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 78
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 79
Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Judetului Neamt din Punctul de Vedere al Dezvoltarii Rurale.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Potențialul turistic al județului Neamț

Capitolul I Judeţul Neamţ – localizare şi organizare 1.1 Repere geografice Judeţul Neamţ se află în nord-estul României şi se încadrează, din...

Valorificarea potențialului turistic în Județul Neamț

Capitolul 1. Prezentarea cadrului natural şi antropic al Judeţului Neamţ „România, datorită aşezării sale unice, este o ţară ideală pentru...

Ecoturismul și Turismul Rural din Județul Neamț

Capitolul 1 : Ce este ecoturismul şi cum este perceput în România 1.1.Introducerea conceptului de ecoturism 1.1.1.Intro Odată cu intrarea în...

Zona de dezvoltare regională sud-est

ZONA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-EST Caracteristici demogeografice Regiunea Nord-Est este cea mai întinsă regiune a României, având o suprafaţă...

Posibiliăți de Dezvoltare a Turismului în Stațiunea Durău

Capitolul 1. Consideraţii generale În România, practicarea turismului montan are condiţii foarte bune de dezvoltare datorită potenţialului oferit...

Dezvoltarea ecoturismului - Parcul Natural Vânători Neamț

CAPITOLUL 1 1. Prezentarea Parcului Natural Vânători Neamţ 1.1 Prezentarea generală Parcul Natural Vânători Neamţ este un parc natural, fiind...

Rolul Turismului în Dezvoltarea Economică a Regiunii Nord-Est

Rolul turismului în dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est Pornind de la ideea că dezvoltarea economică presupune procesul creşterii produsului...

Poziția județului Neamț în cadrul regiunii nord-est

Cap 1. Caracteristicile generale ale judeţului Neamţ Parte a provinciei istorice Moldova, regiunea Nord - Estică a României este o zona în care...

Ai nevoie de altceva?