Principalele Soiuri de Mar Cultivate in Tara Noastra

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Principalele Soiuri de Mar Cultivate in Tara Noastra.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Close. Este originar din S.U.A. (1938). Coacerea: începutul lunii iulie. Fructele sunt mijlocii, tronconice, acoperite aproape în întregime, cu roşu ; bune pentru masă. Pomul este viguros, rezistent la ger şi la făinare, potrivit de productiv.

Soiul este triploid, cu polen rău. A dat bune rezultate la Voineşti- Dîmboviţa. Se recomandă pentru cultură în jurul centrelor de mare consum.

Stark Earliost. A fost obţinut în S.U.A. (1944). Coacerea: decada 1 din iulie. Fructele sunt potrivit de mari, cu roz-roşiatic pe majoritatea suprafeţei, bune pentru masă. Pomul, de vigoare submijlocie, este precoce, rezistent la ger şi făinare, foarte sensibil la rapăn şi potrivit de productiv, indicat pentru cultură în apropierea centrelor de mare consum.

Red Melba. A fost obţinut în S.U.A. (1940) dintr-o variaţie mugurată a soiului Melba. Coacerea: iulie-august. Fructele sunt supramijlocii, cu roşu-violaceu pe partea însorită, aromate, bune pentru masă. Pomul, viguros, în pepinieră emite numeroşi lăstari anticipaţi, în livadă se conduce uşor în forme libere, semilibere şi palisate, produce foarte de timpuriu (din anul al II-lea), abundent şi susţinut. Rezistă bine la secetă, rapăn şi făinare. A dat rezultate foarte bune la Voineşti-Dîmboviţa, Tg. Jiu, Geoagiu-Hunedoara, Bistriţa-Năsăud, Focşani şi în alte centre. Se recomandă pentru extindere în toate regiunile pomicole.

Aromat de vară. A fost obţinut la Staţiunea experimentală hortiviticolă Cluj de Ş t. Oprea şi R. P a l o c s a y prin polenizarea liberă a unui hibrid sexuat între soiurile Parmen auriu şi Jonathan, fiind omologat în anul 1966. Se coace la începutul lunii august. Fructele sunt mijlocii, sferice, de cu¬loare roşie-aprinsă, gustul fiind asemănător cu al soiului Jonathan. Pomul, de vigoare submijlocie, este mai rezistent la făinare şi la rapăn decât soiurile din care provine, produce abundent şi, datorită acestui fapt — dacă nu i se normează producţia —, fructele rămân mici. Se recomandă pentru cultură în jurul centrelor de mare consum.

James Gricve. Este un soi englez, foarte bun pentru livezi intensive şi superintensive. Se coace spre sfârşitul lunii august. Fructele sunt mijlocii, galbene-limonii, slab rumenite şi striate cu roşu, superioare pentru masă. Pomul, de vigoare slabă, rezistent la ger, boli şi dăunători, este foarte precoce, cu pro¬ducţii abundente şi susţinute. Se recomandă pentru cultură în jurul centrelor de mare consum.

Grieve rouge. Este o variaţie mugurală a soiului James Grieve, cu aceeaşi epocă de coacere, dar cu fructul mai roşu.

Red Graveustein. A fost obţinut în S.U.A. (1924) dintr-o variaţie mugu-rală a vechiului soi Gravenstein. Coacerea: august-septembrie. Fructele sunt supramijlocii, de tip calvil, acoperite cu roşu-portocaliu dungat pe aproape toată suprafaţa, foarte bune pentru masă. Pomul, foarte viguros, preferă zone suficient de umede şi mai răcoroase. Avînd fructe mai bine colorate decât Gravenstein, îl poate înlocui pe acesta în zona dealurilor înalte.

Parmen auriu (Parmain d'or; Reine des Reinettes). Este un soi vechi, de origine engleză, cultivat mult în ţara noastră. Fructele se recoltează în septembrie şi întrunesc optimum de însuşiri gustative până în decembrie. Ele sunt mijlocii, galbene-aurii, dungate cu carmin, intens aromate, superioare pen-tru masă. Pomule de vigoare mijlocie, necesită soluri fertile, profunde şi sufici-ent de revene. în condiţii de secetă, îi cad fructele." Este rezistent la ger, potri¬vit de rezistent Ia făinare, precoce şi foarte productiv, dar foarte sensibil la rapăn şi Carpocapsa. Recoltele lui sunt adeseori diminuate datorită căderii premature a fructelor. Reuşeşte bine pe toţi portaltoii mărului, înfloreşte târziu, este autosteril, dar bun polenizator pentru alte soiuri. Se menţine în sortiment, pentru livezi intensive, în regiunea deluroasă, suficient de umedă.

Frumos de Voineşti. A fost obţinut la Staţiunea de cercetări pomicole Voineşti-Dîmboviţa de G h. M o r u j u, din încrucişarea soiurilor Jonathan şi Belle de Boskoop, fiind omologat în anul 1966. Fructele se recoltează în septembrie şi se consumă până în decembrie. Ele sunt mari, rosii-oranj pe majoritatea suprafetei , slab dungate cu carmin (planşa II-l). intens aromate, foarte bune pentru masǎ. Pomul, de vigoare mijlocie, altoit pe M 4 şi franc (Creţesc) ; începe să rodească în anul al III-lea sau al IV-lea de la plantare, este rezis¬tent la făinare şi foarte productiv. Se recomandă pentru extindere în regiunea subcarpatică meridională, în plantaţii intensive.

Delicios de Voinesti. A fost obţinut de, Ghe. Moruju la Staţiunea de cerce¬tări pomicole Voineşti, din încrucişarea soiurilor Golden Delicious şi Creţesc. Este un soi de toamnă-iarnǎ . Fructele sînt supramijlocii, tronconice, de tip calvil (planşa II-3), roşii-aprins pe majoritatea suprafeţei, pronunţat dulci, intens aromate, delicioase. Pomul este productiv şi rezistent la făinare.

Favoritul lui Palocsay a fost obţinut de R. P a l o c s a y la Staţiunea de cercetări horticole din Cluj-Napoca, din încrucişarea soiurilor Parmen au¬riu Jonathan Parmen auriu, şi omologat în anul 1973. Este un soi de toamnă-iarnă, foarte productiv, cu fructe de calitate superioară.

Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Soiuri de Mar Cultivate in Tara Noastra.doc