Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4104
Mărime: 874.92KB (arhivat)
Publicat de: Marius S.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sand Camelia
Referat facut anul acesta de mine.In el se gasesc date generale despre cultura capsunelui in tara si metodele de obtinere in vitro a plntelor de capsun prin culturi de tesuturi.Datele luate au fost stranse de mine din carti de specialitate si de pe internet de la diferite statiuni de cercetare a materialului pomicol.A fost prezentat la Fac.S.A.I.A.P.M. din Sibiu.

Extras din proiect

Capsunul

Denumire stiintifica: Fragaria grandiflora

Familia: Rosaceae

Origine: Hibrid

Dimensiuni: 5 - 10 cm

Capsunul o specie pomicola care prezinta un interes economic si alimentar deosebit datorita potentialului mare de productie, calitatii fructelor, continutului in vitamina C si alte substante utile pentru alimentatia omului.

Capsunele se numara alaturi de cirese printre primele fructe care ajung la maturitate in timpul anului (mai-iunie).

Capsunul este o specie precoce, producand fructe in primul an de la plantare, daca stolonii se planteaza in luna iulie. Capsunul permite obtinerea de recolte extrasezonale, mai timpurii sau mai tarzii decat cele care se obtin in camp. Prin folosirea soiurilor remontante (cu mai multe recolte pe an) se pot obtine capsune si toamna, pana in octombrie.

Avand o talie redusa (15-40 cm) sub forma compacta sau rara capsunul se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei, dar si pe suprafete mari in aer liber, in solarii sau in sere. Cultivarea capsunului se poate face si intercalat in plantatiile de pomi fructiferi, se mai poate cultiva in vase cu amestec de pamant si solutii nutritive.

In functie de soi si conditiile de cultivare, capsunul da productii mari si foarte mari, productii ce pot depasi 20 t/ha. Inmultirea se face pe cale naturala, prin stoloni. Aceasta este un exemplu de marcotaj natural.

Taxonomic genul Fragaria este incadrat in familia Rosaceae, ordinul Rosales, subclasa Rosidae, clasa Dicotyledonae, Subincrengatura Angiospermae, Increngatura Spermatophytae.

Alaturi de frag, din familia Rosaceae mai fac parte macesul (Rosa canina), smeurul (Rubus idaeus) si murul (Rubus caesius), toti acesti arbusti avand deopotriva valoare alimentara si medicinala.

Denumirea de capsun este improprie deoarece soiurile de capsun sunt fragi cu fructe mari, provenind din speciile americane Fragaria virginiana si Fragaria chiloensis (fragii de Virginia si fragii de Chile). Din hibridarea acestor doua specii a rezultat Fragaria grandifolora, fragul cu fructe mari, o specie reprezentata de foarte multe soiuri care se gasesc doar cultivate.

Pe teritoriul tarii noastre, in flora spaontana regasim 3 specii ale genului Fragaria: Fragaria vesca sylvestris, Fragaria viridis (collina) si Fragaria elatior.

Fragul comun (Fragaria vesca) este o specie diploida cu flori hermafrotide, Se intalneste in flora spontana, in paduri pana in regiunea pasunilor subalpine. Fructul este deosebit de aromat, dar cu dimensiuni foarte mici, motiv pentru care cultura acestuia nu prezinta importanta economica.

Fragul de camp (Fragaria viridis) are fructe gatuite, de asemenea aromate intens, care se desprind mai greu de pe pedicel. Este intalnit si la campie, in imediata vecinatate a padurilor, in valcele, atc.

Capsunul de padure creste spontan in toata Europa. A fost introdus in cultura de foarte mult timp, dar s-a renuntat treptat la el o data cu aparitia speciei Fragaria grandiflora.

Soiurile de capsun se clasifica in 3 categorii in functie de specificul fructificarii. Deosebim astfel soiuri neremontante (fructifica un singur sezon pe an, in perioada mai-iunie), semiremontante (fructifica atat primavara, cat si toamna, daca sunt indeplinite conditiile climatice prielnice - o toamna lunga si calda) si soiuri remontante (se obtin doua recolte in fiecare an, primavara si toamna ; spre deosebire de soiurile semiremontante, productia de toamna este asemanatoare calitativ si cantitativ cu cea de primavara).

Soiuri de capsun cultivate in tara:

- PREMIAL

- soi extratimpuriu recomandat în special pentru zona de sud a tarii;

- pretabilitate atât pentru cultura de câmp cât si pentru cultura protejata;

- soi de vigoare mare cu potential productiv ridicat si rezistent la boli;

- raspândire: cel mai raspândit soi timpuriu din România, (cca. 500 ha).

Preview document

Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 1
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 2
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 3
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 4
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 5
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 6
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 7
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 8
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 9
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 10
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 11
Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Țesuturi - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Producerea Materialului Saditor pentru Cultura Capsunului prin Culturi de Tesuturi.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?