Producerea Vinurilor Demidulci

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Producerea Vinurilor Demidulci.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 94 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cuzmenco Vera

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

I.COPARTIMENTUL GENERAL
1.1 Noţiuni întroductive
1.2 Alegerea şi argumentarea locului de construcţi
II. COPARTIMENTUL TEHNOLOGIC
2.1 Alegerea şi caracteristica materiei prime şi a producţiei finite
2.2 Alegerea schemei tehnologice, a utilajului şi vaselor de producere
2.3 Argumentarea schemei şi regimului tehnologic ales
2.4 Organizarea controlului tehno-chimic şi schema CTCM
2.5 Măsuri de standardizare şi metrologie
III. CALCULE TEHNOLOGICE
3.1 Calcule şi bilanţuri productive
3.2 Calculul materialelor auxiliare
3.3 Calculul unităţilor de utilaj şi vase tehnologice
IV. COMPARTIMENT TEHNICO-SANITAR
4.1 Alegerea mecanismelor de depozitare-transportare-descărcare
4.2 Automatizarea proceselor tehnologice de bază
4.3 Măsuri antiincendiare de protecţie a muncii
BIBLIOGRAFIA

Extras din document

COMPARTIMENTUL GENERAL

1.1 NOŢIUNI ÎNTRODUCTIVE

Producerea vinurilor în Moldova, care din cele mai vechi timpuri a fost una din cele mai tradiţionale îndeletniciri ale moldovenilor, actualmente este una din cele mai importante ramuri ale economiei naţionale.

Vinul de struguri este cea mai veche băutură, zemislită de hărnicia oamenilor, care trăiesc pe întinsele teritorii, cu clima favorabilă a viţei de vie. De la simpla prelucrare manuală în condiţii casnice producerea vinului a avut pe parcurs o lungă cale de perfecţiune şi dezvoltare. Vinificaţia Moldovei a cunoscut în perioada sa de dezvoltare etapa de înflorire maximă (a.1900), cît şi dezustre mai provocate de politica regimului, falsificării. Astăzi vinificaţia este „cel mai important izvor de fonduri bugetare”.

Pe parcursul ultimilor ani în viaţa industriei vinicole a Moldovei la OIVV în an.1992 ; colaborarea şi adoptarea pentru prima dată în istoria viticulturii şi vinificaţiei a „legii viei şi vinului”, înfiinţarea prin hotărîrea Guvernului. Prin hotărîrea Guvernului 10.11.1995 a fost adoptat „regulamentul de producere a vinurilor cu denumirea de origine”. La fel este elaborată şi aprobată tehnologia şi actele normative pentru producerea a 16 mărci de vinuri cu denumire de origine, ceea ce corespunde practicii internaţionale.

Vinul de struguri datorită compoziţiei sale, gustului bogat este un produs alimentar cu însuşiri destul de importante pentru activitatea vitală a organismului uman. Industria vinului în Moldova a înregistrat succese cu adevărat remarcabile, şi în prezent vinurile albe fine concurează cu cele mai fine băuturi din lume. Una din sarcinile viticulturii şi vinificaţiei Moldovei este de a ieşi pe arena mondială prin întroducerea a denumirii de vin calitativ a unui raion anumit.

Principalele direcţii în cercetările ştiinţifice privind producerea tehnologică, se referă la crearea tehnologiilor fără deşeuri, a tehnologiilor proceselor cu membrană, a celor pe baza folosirii procedeelor fizice, a preparatelor enzimatice, microorganismelor şi biotehnologiilor în ansamblu. În industria fermentării se efectuează cercetări în domeniul selectării microorganismelor cu produsul principal, utilizarea levurilor imobilizate şi uscate. În procesul fermentării alcoolice au înlesnit reglarea dirijată a acumulării principalelor produse secundare şi auxiliare în mediul de fermentare. Deci o mare atenţie e acordată în elaborarea tehnologiilor eficiente şi valorificarea deşeurilor vinicole, adică a drojdiilor, ciorchinilor, tescovinei.

Pe viitor se prevede o lărgire în domeniul viticulturii, a suprafeţelor de vie. În viitor pînă în 2020 se vor planta 100mii ha vii, dintre care 1580ha sau sădit anul 2003. În republica noastră cu regret este folosită o rotaţie a plantaţiilor viticole destul de accelerată. Vîrsta medie de exploatare a plantaţiilor nu depăşeşte termenul de 10-12ani. Conform articolului XII a legii viei şi vinului, adoptată de Parlamentul R.Moldova la 2 iunie 1994, terenul de exploatare a plantaţiilor de vii roditoare este stabilit de 20 ani. Pornind de la condiţiile reale de tranziţie şi criza economică, capacitatea slabă de cumpărare a populaţiei se justifică formula decesivă de dezvoltare:

- producerea rentabilă şi competivă în condiţii de concurenţă;

- studierea peţii occidentale.

Întregul complex de acţiuni proiectare-promovare-preţuire-plasare, trebuie să fie plasat pe progresul-tehnico-ştiinţific. Vinificaţia primară are urgentă nevoie de: desciorcănătoare-zdrobitoare, prese pneumatice, cuve de maceraţie, instalaţii frigorifice, aparate de filtrat în vid, dozatoare-pompe, instalaţii de sulfitare sau de sterilizare moderne, iar vinificaţia secundară are nevoie de: pasteurizatoare-actinatoare, filtre cu membrană şi cartuşe, linii tehnologice de sterilizare şi linii automate de îmbuteliere sterilă. Actualmente sectorul vinicol funcţionează cu mari divirgenţe, avînd în vedere dificitul de materiale auxiliare: absorbanţi - diatomit, perlit, jelatină, conservanţi şi altele. Totuşi cel mai dificil moment este degradarea sectorului agrar – privatizare a grăbit defrişarea suprafeţelor considerabile ale viţei de vie, iar tinerii fermieri nu deţin experienţă necesară de producere şi de marketing. Majorarea preţurilor de energie în ultimul timp au generat decalajuri între producători şi consumatori, cheltuielile reale şi preţul de cost al producţiei. Desfacerea producţiei, preponderent pe piaţa Rusiei la preţuri minime, aduce la descriminarea şi dependenţă totală economică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Producerea Vinurilor Demidulci.doc