Produse Ecologice

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Produse Ecologice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere 3
Cap I - Aspecte generale privind produsele ecologice 4
1.1. Definiția produselor ecologice 4
1.2. Certificarea produselor ecologice 5
1.2.1. Legislaţia Europeană cu privire la agricultura ecologică 5
1.2.2. Legislaţia Naţională cu privire la agricultura ecologică 5
1.3. Avantajele si dezavantajele produselor ecologice 7
1.4. Situația culturilor organice în România(date statistice) 8
Cap II – Alimentele ecologice 10
2.1. Laptele ecologic 10
2.1.1. Fermele organice pentru producţia de lapte 10
2.1.2. Caracteristicile laptelui organic faţă de laptele convenţional 11
2.2. Ouăle 13
2.3. Carnea și produsele din carne 15
2.3.1. Carnea ecologică/organică 15
2.3.2. Evoluţia cărnii post-sacrificare 16
2.3.3. Produse din carne ecologice 18
2.4. Cerealele, produsele de măciniş şi de panificaţie 19
2.4.1. Calitatea grâului organic 19
2.4.2. Calitatea făinii din grâu organic 20
2.4.3. Calitatea produselor de panificaţie organice 20
2.5. Fructele și legumele 21
2.5.1. Caracterizarea fructelor şi legumelor organice 21
2.5.2. Procesarea materiilor prime vegetale organice 23
2.6. Vinul 26
2.6.1. Generalităţi 26
2.6.2. Tehnologia de producere a vinului organic 27
2.7. Condimentele 29
2.7.1. Generalități 29
2.7.2. Cultivarea, procesarea şi comercializarea condimentelor organice 29
2.7.3. Proprietăţile tehnologice şi fiziologice ale condimentelor organice 33
2.7.4. Condiţii de calitate impuse pentru condimentele organice şi produsele derivate 34
Concluzii 36
Bibliografie 37

Extras din document

Motto: "Alimentele trebuie să fie medicamentele voastre

şi medicamentele voastre să fie alimentele". – Hipocrate

Introducere

Produsele ecologice alimentare au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimele două decenii. Grija faţă de natură, delicateţea echilibrului natural, multitudinea de boli cu care omul se confruntă din ce în ce mai des, alimentele fără gust, industriale, toate acestea au dus la formarea unui curent din ce în ce mai puternic, curent ce doreşte restabilirea unui respect faţă de natură şi a protecţiei acesteia.

În ultimii ani se manifestă, în rândurile consumatorilor, un interes din ce în ce mai mare pentru produsele agricole şi alimentare de calitate. Calitatea produselor ecologice este un argument concludent. În categoria produselor “de calitate” pot fi incluse şi produsele rezultate în urma practicării unui tip de agricultură denumit “agricultură ecologică”.

În România începe să se contureze o modă a orientării consumatorului către alimente ecologice, arată un studiu sociologic făcut în mai multe supermarketuri autohtone.Specialiştii afirmă că majoritatea celor care cumpără astfel de produse au studii superioare şi venituri medii spre mari. Tot ei spun că jumătate dintre cei care cumpără produse ecologice pentru că sunt la modă sunt persoane cu vârsta între 26 şi 39 de ani, aceştia fiind interesaţi de produsele de calitate.

Românul vrea să mănânce mai sănătos. Trendul către consumul ecologic se conturează la categoriile bine educate cu acces la informaţie, cu un nivel de viaţă mai ridicat.Acestea sunt concluziile unui studiu comandat de compania Naturland la lansarea Federaţiei pentru Dezvoltarea Agriculturii Ecologice în România.

Cap I - Aspecte generale privind produsele ecologice

1. Definiția produselor ecologice

Agricultura ecologică nu foloseşte pesticide de sinteză chimică, ierbicide şi fertilizante, bazându-se în schimb pe dezvoltarea unui sol sănătos, fertil şi pe rotaţia culturilor (asolamente). În acest fel, ferma rămâne echilibrată din punct de vedere biologic, cu o mare varietate de insecte şi alte organisme benefice, care acţionează ca prădatori naturali faţă de dăunătorii culturilor, precum şi un sol plin cu microorganisme şi râme, care îi menţin vitalitatea. Dacă ar trebui luate măsuri de control directe pentru prevenirea apariţiei dăunătorilor, pot fi utilizaţi diferiţi agenţi naturali şi agenţi biologici de control (de ex : buburuzele împotriva afidelor).

Zootehnia ecologică se concentrează pe bunăstarea animalelor şi metode de creştere care previn necesitatea tratamentelor veterinare. Este o metodă agricola de producţie care protejează mediul înconjurător, necesitând standarde înalte de bunăstare a animalelor şi care aduce beneficii sănătăţii oamenilor.

Produsele ecologice sunt produsele obţinute în cadrul sistemului de agricultură ecologică, conform reglementărilor Directivei CE 2092/1991, denumite si organice sau biologice care au fost obținute fără utilizarea substanțelor chimice precum pesticide sau ierbicide, fără adaosuri de substanțe sintetice la procesarea lor, nemodificate genetic și care nu au fost expuse iradierii.

Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt cu desăvarşire interzise. În zootehnie, principiul suveran e respectarea bunăstării animalelor: animalele nu trebuie să fie legate, trebuie să păşuneze în spaţii deschise şi să nu fie înghesuite.

De asemenea, alimentele pot fi considerate ecologice numai dacă acestea provin din ferme/terenuri ecologice care aplica practici de management care urmăresc protejarea ecosistemelor, care aplică măsuri de control ale bolilor şi dăunătorilor, care reciclează reziduurile plantelor şi animalelor, efectuează selecţia culturilor, rotaţia acestora, managementul resurselor de apa, aratul şi cultivarea terenurilor. Fertilitatea solului este menţinută şi îmbunătăţită de un sistem care optimizează activitatea biologică şi compoziţia în minerale a solului, poate să ofere în mod echilibrat nutrienţi pentru viaţa plantelor şi animalelor şi poate contribui la conservarea resurselor naturale. Producţia trebuie menţinută prin reciclarea nutrienţilor din plante, ca parte esenţială a strategiei de fertilizare a solului.

Produsele ecologice acoperă o gamă largă de alimente: de la fructe, legume, carne, până la băuturi şi produse lactate.

Alimentele ecologice trebuie să :

1. satisfacă standarde înalte de siguranţă, să utilizeze ambalaje folosind cât mai puţin material de ambalat şi să utilizeze în acelaşi timp un număr minim de aditivi admişi;

2. satisfacă cerinţele de mediu cum ar fi utilizarea eficientă a energiei, dar, în aceste condiţii, întreprinderile care prelucrează atât produse convenţionale cât şi alimente ecologice trebuie se aplice cerinţe igienice severe, care cresc consumul de utilităţi, iar pierderile totale de prelucrare vor creşte la rândul lor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Ecologice.doc

Bibliografie

1. Aldescu Teodora, 2008, Agricultura ecologică în România. Prezent şi perspective, Revista Bioterra
2. Bordei D. şi colab., 2001, Calitatea şi marketingul făinii de grâu, Editura Academica, Galaţi
3. Bulancea, M., 2002, Autentificarea, expertizarea şi identificarea falsificărilor produselor alimentare, Editura Academica, Galaţi
4. Costin G.M., 2008, Alimente ecologice. Alimentele şi sănătatea, Editura Academica, Galaţi
5. Fiţiu A., 2003, Ghidul legumicultorului în agricultura ecologică, Ed. Risoprint, Cluj- Napoca
6. Macovei, V.M., Costin G.M., 2006, Laptele: aliment-medicament, Ed. Academica, Galaţi
7. Man C., Aldescu Teodora, Bodiş A., Albert I., 2004, Ghid legislativ pentru agricultura ecologică, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca
8. Ţardea, C., 2007, Chimia şi analiza vinului, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iaşi
9. Legea 513/29.12.2006 privind aprobarea OUG nr. 62/2006 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 34/2000 privind produsele alimentare ecologice
10. Banu, C., Vasu, C.,“Produsele alimentare si inocuitatea lor, Bucuresti, Editura Tehnic,1982
11. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/organic_farming/data/main_tables