Produse Forestiere

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Produse Forestiere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 89 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

INTRODUCERE

Sarcina deosebit de importanta a silviculturii este de a valorifica superior toate resursele naturale pe care le oferă padurea.Padurile alcătuiesc o baza eterogena de resurse materiale, si in conditiile economiei unei societati moderne ele indeplinesc in primul rand functia de producatoare de materii prime, numite produse forestiere.

Produsele forestiere includ bunuri pe care le poate produce pădurea in mod natural si care pot fi lemnoase sau lipsite partial sau total de materie lemnoasa .

Din produsele forestiere, in afara de lemn, o categorie importanta o constituie produsele accesorii ale padurii. Notiunea de produse accesorii se refera cu precadere la faptul ca acestea sunt produse ale padurii in cantitati reduse comparativ cu lemnul, iar prin definitie se precizeaza natura, provenienta si posibilitatile lor de valorificare .

Pentru o evaluare corecta a produselor accesorii ale padurii este necesar sa se ia in considerare diversitatea resurselor de fructe, ciuperci comestibile, plante melifere, plante aromatice si plante medicinale ce exista in fondul forestier.

Fructele de padure a caror productie anuala in deceniile trecute s-a ridicat uneori la cantitati impresionante, sunt foarte bogate in principii active, ele continand in cantitati ridicate vitaminele C si P, provitamina A, vitamine din grupa B si pun la dispozitia organismului elemente minerale care favorizeaza mentinerea reactiei usor alcaline, normale a sangelui.Ca urmare, pot fi incadrate pe buna dreptate in categoria resurselor cu caracter medicinal. Totodata prezinta avantajul ca pot fi consumate vreme indelungata, ca orice aliment, fara a manifesta actiuni toxice .

Pe de alta parte, din cauza solicitarilor intelectuale tot mai intense la care omul este supus, a stresului sporit, a gradului ridicat de poluare a mediului inconjurator, fructele, in general si respectiv, fructele de padure joaca un rol important in hrana acestuia, fiind considerate produse alimentare de protectie .

Trebuie retinut si faptul ca prin continutul chimic valoros, ca si prin bogatia in

pigmenti si arome, in mod obisnuit mult superioare fructelor de livada, fructele de padure reprezinta o materie prima ideala pentru prepararea sucurilor naturale, produse cu o tot mai larga utilizare in dieta in momentul de fata, folosite cu bune rezultate in profilaxia si tratamentul diverselor afectiuni.

Prin mediul care le este caracteristic, padurile constitue nu numai izvorul atator resurse valoroase ci si un factor cu influenta directa deosebita in asigurarea sanatatii

omului, fiind binecunoscuta eficacitatea lor in prevenirea si combaterea bolilor pulmonare, neuroendocrine degenerative, cardiovasculare .

Astfel padurile joaca un rol esential in asigurarea unei calitati corespunzatoare a aerului si apei, doua elemente de importanta primordiala pentru sanatate .

Pentru tratarea temei proiectului, se efectueaza un studiu preliminar al produselor accesorii din cadrul Ocolului Silvic Tg-Ocna.

Dupa prognozele ocolului silvic, pentru deceniul de aplicare a noului amenajament, se prelimina recoltarea in medie pe an a 10 tone zmeura, 8 tone macese, 10 tone catina, 15 tone cirese.

Se vor mai putea recolta : ciuperci comestibile (in special ghebe), pomi de iarna ( din regenerari naturale ), plante medicinale, fan(pentru nevoile ocolului), rasina, etc.

Cap.I. Cadrul natural al Ocolului Silvic Targu-Ocna

1.1.Localizarea in spatiul geografic si administrative

Fondul forestier administrat de Ocolul silvic Tg-Ocna, subunitate a Directiei Silvice Bacau din cadrul Regiei Nationale a Padurilor, este situat in bazinul hidrografic al Trotusului si anume in bazinetele paraielor Slanic si Dofteana-afluenti ai Trotusului, precum si intr-o mica masura pe versantii directi ai acestui rau, in portiunea cuprinsa intre localitatile Larga si Tg-Ocna .

Padurile studiate sunt localizate in totalitate pe raza judetului Bacau, respectiv pe teritoriul oraselor Tg-Ocna si Slanic- Moldova, precum si al comunelor Dofteana, Pargaresti, si Tg-Trotus. Limitele ocolului sunt forme de relief evidentiate prin culmi sau ape. Aceste limite, impreuna cu vecinatatile si hotarele sunt mentionate in tabelul ce urmeaza :

Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Forestiere.doc