Proiect de Cercetare in Domeniul Tehnologiei de Obtinere a unui Aliment Functional din Iaurt cu L-Carnitina

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect de Cercetare in Domeniul Tehnologiei de Obtinere a unui Aliment Functional din Iaurt cu L-Carnitina.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 48 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bordeian Despina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

CAP.1 PRODUSELE ALIMENTARE- GENERALITĂŢI 3
CAP. 2 EVOLUŢIA ŞI CONCEPTUL DE ALIMENT FUNCŢIONAL 7
CAP.3 IAURTUL- GENERALITĂŢI 27
CAP.4 L-CARNITINA- GENERALITĂŢI 29
CAP.5 OBŢINEREA UNUI ALIMENT FUNCŢIONAL DIN IAURT ŞI L-CARNITINA 35
BIBLIOGRAFIE 47

Extras din document

CAP.1 PRODUSELE ALIMENTARE- GENERALITĂŢI

Piata produselor alimentare cunoaste o intensa innoire si diversificare pusa pe seama satisfacerii dorintelor, preferintelor, necesitatilor si exigentelor tot mai mari ale consumatorilor. Realizarile din domeniul alimentar se inscriu pe o coordonata ascendenta, asistand in ultimele decenii la o evolutie spectaculoasa. in ultimele decenii s-a produs pe plan mondial o explozie sortimentala a bunurilor de consum alimentar asociata pe plan cantitativ cu schimbari ponderale intre diferite grupe. Aceasta explozie sortimentala a generat o data cu aparitia de noi produse, o reinnoire completa a alimentelor traditionale, cu performante nutritive din ce in ce mai ridicate. Acest fapt a determinat profunde mutatii conceptuale si criteriale in domeniile sortimentului, calitatii, distributiei si comercializarii marfurilor alimentare. Se poate spune ca marfurile alimentare actuale incorporeaza un volum din ce in ce mai mare de progres tehnico – stiintific si ca urmare tehnologia alimentara moderna se diferentiaza net de cea clasica.

In conditiile internationalizarii pietei consumatorii isi orienteaza atentia spre acele produse care se diferentiaza de celelalte prin calitate. Aceasta diferentiere consta in a pune la dispozitia consumatorilor un produs altfel conceput decat celelalte. Ca urmare consumatorii sunt tot mai des confruntati cu termeni (din pacate insuficienti explicati )ca : light, fast food, functional food, novel food, convenience food s.a.

Alimentele dietetice sunt destinate persoanelor cu diferite afectiuni ( diabet, hipertensiune) cat si celor sanatoase dar cu anumite nevoi de hrana ( sugari, femei insarcinate, sportivi, supraponderali ).Se deosebesc de alimentele obisnuite fie prin compozitie fie prin procedeele de fabricatie.La prepararea acestor alimente sunt admisi numai anumiti aditivi iar antioxidantii si colorantii sintetici sunt exclusi.

Suplimente nutritionale Sub aceasta denumire sunt cunoscute acele produse ce contin diverse tipuri de vitamine, minerale si extracte din plante, care nu au un efect terapeutic propriu-zis, ci au ca scop prevenirea anumitor imbolnaviri si refacerea mai rapida in perioadele de convalescenta. De asemenea, pe langa faptul ca ofera organismului suport energetic, il si ajuta sa-si curete depozitele de toxine, conservanti si aditivi ingurgitati o data cu alimentele la moda. Suplimentele nutritionale combat efectele neplacute ale unei alimentatii dezechilibrate.

Alimente ecologice Profitand de campaniile de presa care prezentau E-urile drept substante periculoase pentru sanatate, alimente ecologice au castigat din ce in ce mai mult teren.Alimentele ecologice sunt produse diversificate, sanatoase, libere de boli si daunatori, lipsite de reziduri nocive, cu un continut echilibrat in substante bioactive si minerale.Sunt rezultate din tehnologii ecologice, tehnologii care nu utilizeaza ingrasaminte chimice si pesticide. Toate aceste tehnologii bio-ecologice au rolul de a pune la dispozitia consumatorului si industriei prelucratoare produse naturale lipsite de reziduuri chimice si mai ales tehnologii menite sa contribuie la salvgardarea ecosistemului agricol. La prepararea alimentelor ecologice se renunta la aditivi si la orice alte substante incorporate. Desfacerea acestor produse se face de regula in magazine speciale sau chiar din ograda producatorului. Produsele ecologice certificate sunt marcate si etichetate conform reglementarilor din domeniu. Produse ecologice suntnumai acelea care au un certificat de calitate si poarta pe ambalaj sigla organismului de certificare si nu orice produs care se vinde sub denumirea de natural, taranesc etc. In Romania consumatorul abia acum descopera aceste alimente. In 2002 au fost cultivate in acest sistem circa 43000 ha asteptandu-se o crestere a suprafetelor cu o medie de 60% in fiecare an astfel ca in 2007 in Romania sa avem recolte ecologice pe 350000 ha.

Alimente usoare - Light Food - reperezinta o categorie de produse alimentare in care una sau mai multe componente din compozitia produsului sunt diminuate cu 30% fata de produsul conventional. O margarina light re valoarea energetica diminuata cu 30% fata de margarina obisnuita Exemplele pot continua cu sormtimente light de apa minerala, Coca-cola,etc. Termenul light se refera fie la valoarea nutritiva fie la cea energetica La obtinerea acestor produse se recurge la folosirea mai multor aditivi alimentari, la substituienti ai grasimilor, a zaharului s.a

Alimente noi – Novel food Din categoria alimentelor noi fac parte alimentele care pana in momentul respectiv erau necunoscute consumatorilor dintr-un anumit areal (lacuste, larve, fructe de mare), cele care provin din alta zona de cultura (legume si fructe exotice), cele obtinute printr-un procedeu special (sterilizate prin presiune sporita),cele rezultate in urma unui proces clasic de ameliorare (triticale), alimentele modificate genetic, care au dobandit gene noi prin transferul de gene (tomate, rapita, soia, porumb), alimente rezultate din organisme modificate genetic (zahar, ulei, amidon ).

Alimente modificate genetic – GM Foods. Ele au aparut in urma cu 20 de ani gratie geneticienilor si, biotehnologilor care au reusit prin transfer de gene sa obtina o noua categorie de produse alimentare (tomate, porumb, rapita, soia etc,) sa induca capacitati sporite de pastrare, transport si depozitare ( la legume si fructe proaspete), sa sporeasca rezistenta plantelor de cultura la erbicide, la atacul bolilor si daunatorilor,sa foloseasca microorganisme transgenice de mare randament in scopul prelucrarii alimentelor (iaurt, vin, bere), sa imbunatateasca compozitia chimica (cresterea continutului in proteine, amidon, reducerea continutului in substante nocive – solanina -) si implicit calitatea unor produse agroalimentare. Desi controversate, acceptate mai mult sau mai putin de catre consumatori, aceste produse reprezinta o noua etapa in dezvoltarea productiei agricole. Transferul de gene este in viziunea specialistilor o tehnologie cheie pentru secolul 21, motivata de faptul ca protectia vietii, a sanatatii si a mediului reprezinta oricand prioritati absolute.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect de Cercetare in Domeniul Tehnologiei de Obtinere a unui Aliment Functional din Iaurt cu L-Carnitina.doc

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului