Proiect la Turism - Constanta

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect la Turism - Constanta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Valeriu Ciurea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

CAPITOLUL I

Conditiile locale de asezare si dezvoltare,

limitele, suprafata si populatia orasului

Municipiul Constanta este asezat in judetul Constanta in extremitatea de sud-est a Romaniei, la tarmul Marii Negre, avand coordonatele: 440 11`- latitudine nordica, 280 39`- longitudine estica. Suprafata teritoriului administrativ este de 1121,66 km2.

La limita de nord a orasului se situeaza statiunea Mamaia, plaja intinzandu-se pe o lungime de 6 km orientata spre est ceea ce ii confera insorire tot timpul zilei.

Portul Constanta este principalul port al Romaniei la Marea Neagra si al IV ca importanta in Europa, fiind intins pe o suprafata de 3182 ha (uscat si acvatoriu).

Cota Portului Comercial Constanta si a Portului de Agrement Tomis este de + 2, 50 m altitudine.

Orasul Constanta se afla situat la tarmul Marii Negre, intre gurile Dunarii,la nord si limanul Mangaliei la sud, ocupand o pozitie centrala in cadrul litoralului maritim romanesc.Cele doua mari unitati hidrografice, pe de o parte, Marea Neagra, iar pe de alta parte, sistemul fluviatil continental al Dunarii au favorizat dezvoltarea vietii economice si culturale inca din cele mai vechi timpuri.Tarmul, putin dantelat in aceasta zona, golfurile deschise spre nord-est, nu au favorizat in mare masura dezvoltarea porturilor.De aceea in afara de Tomis(Constanta),cantonat la adapostul unei mici peninsula, nu s-au putut dezvolta aici decat doua orase cetati porturi:Histria si CallatisMangalia).

Constanta, folosind din plin conditiile naturale prielnice se dezvolta pe un promontoriu calcaros care inainteaza in mare cu circa 1500m.In micul golf format de aceasta peninsula spre sud s-au adapostit si primele ambarcatiuni maritime.Asezarea orasului pe locul ce-l ocupa astazi, a fost legata si de rezistenta terenului, de abundenta materialelor de constructii ce se gaseau in apropiere, de pezenta unor lacuri cu apa dulce si a unei panze cu apa freatica, la mica adancime

Ajutat de configuratia terenului, Tomisul primeste de la inceput caracterul unui oras cetate, care dupa constructia zidurilor de fortificatie dinspre partea continentala, se impune ca una din cele mai puternice cetati dobrogene.Asezarea sa la tarmul Marii Negre, la incrutisarea unor artere de circulatie a jucat un rol important in dezvoltarea orasului.El a devenit punctul de atractie al principalelor drumuri comerciale ce legau portueile mediteraneene cu cele ale Pontului Euxin.Portul Tomis servea si ca punct de escala pentru corabiile ce legau centrele comerciale Histria,Arganum,Halmyris, cu porturile dunarene.La aceste cai de comunicatie fluvio-maritime, se pot adauga si drumurile de legatura pe uscat, cu indepartatele regiuni euro-asiatice sau cu lumea mediteraneeana

Locul ocupat de orasul Constanta, cat si zona teritoriala din apropierea sa a constituit o vatra foarte veche de asezare omeneasca ale caror limite au suferit

shimbari importante de-a lungul timpurilor.

Ca urmare a functiei de baza, activitatea portuara, orasul Constanta s-a format si dezvoltat in imediata vecinatate a marii, in zona peninsulara, care a reprezentat nucleul principal al orasului.Ulterior, la acest nucleu central, s-au adaugat noi cartiere care au largit mult perimetrul orasului si spre partea sa continentala.

In perimetrul actual, orasul cuprinde atat limite naturale bine conturate in partea sa rasariteana, cat si limite conventionale variabile, in celelalte directii.Limita naturala a orasului Constanta este trasata de tarmul Marii Negra, statiunea Mamaia, in nord ,si

cartierul”Km. 4”,in sud.Spre vest, limita este data de o linie sinuoasa, care uneste statiunea Mamaia,din dreptul lacului Siutghiol, inclusiv cartierele Anadalchioi si Coiciu, pana la intersectarea caii ferate Constanta-Tulcea si soseaua nationala Medgidia-Constanta.De aici spre sud si sud-vest, limita o formeaza complexul industrial Palas, precum si cartierele”Viile Noi”,”Km. 4”.Limitat la est de Marea Neagra, la nord-vest de hotarele localitatiilor Mamaia si Palazul Mare, intreg teritoriul municipiului Constanta cuprinde o suprafata de circa 12.650 ha.

Populatia Municipiului Constanta depaseste 310.471 persoane, majoritara fiind de nationalitate romana alaturi de care intalnim minoritatile turca, tatara, rroma, rusa, maghiara, armeana, greaca, germana, bulgara, ucraineana, adepti ai religiilor ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, uniteriana, musulmana etc.

Evolutia demografica la recensaminte:

Capitolul II

Istoric

Constanta a fost fondat în urma colonizarii grecesti a Pontului Euxin de catre colonisti greci din Milet în secolele VII-V î. Ch, sub numele de Tomis. Acestia au gasit pe aceste locuri o asezare getica, noul oras ajungând la nivelul unui polis de abia în secolul IV-III î. Ch. Port folosit de greci pentru comertul cu locuitorii acestor regiuni (daci, sciti si celti), Tomis înfloreste urbanistic din secolul III î. Ch. Începând cu secolul I î. Ch., Tomisul intra în vizorul romanilor, care devin stapânii acestor meleaguri din sec I d. Ch. În acest timp, mai precis între anii 8-17 d.Hr si-a gasit exilul poetul roman Ovidiu (Publius Ovidius Naso) care si-a petrecut ultimii opt ani din viata. Orasul rezista vremurilor tulburi din secolele III-IV d.Hr., secole presarate de numeroase invazii barbare, si devine resedinta provinciei Scythia Minor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect la Turism - Constanta.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ „ION IONESCU DE LA BRAD” IAŞI