Proiect Tehnologic Pasari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect Tehnologic Pasari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 51 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marius Giorgi Usturoi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

MEMORIU JUSTIFICATIV

1.1. Oportunitatea înfiinţării exploatației

Creşterea păsărilor domestice reprezintă o sursă importantă de acoperire a cerinţelor omului în proteine animale cu o înaltă valoare biologică, în special aminoacizi. Carnea de pasăre şi-a căştigat o poziţie foarte importantă între alimentele de origine animală, datorită atât calităţilor ei nutritive, cât şi costurilor de producţie reduse cu care se realizează faţă de alte alimente de origine animală. Valoarea alimentară a cărnii de pasăre se datorează prezenţei în compoziţia ei chimică a principalelor grupe de substanţe necesare vieţii: proteinele cu rol plastic şi lipidele cu rol energetic. În plus oligoelementele şi vitaminele conţinute îi conferă remarcabile proprietăţi nutriţionale şi organoliptice. Spre deosebire de carnea de mamifere, carnea de pasăre este mai gustoasă şi în plus are sarcolema fibrelor musculare mai subţire, bobul mai fin şi o cantitate mai redusă de ţesuturi conjuctive; de asemenea carnea de pasăre este superioară cărnurilor provenite de la alte specii de animale domestice şi prin compoziţia ei chimică, conţinând mai multe proteine şi în unele cazuri (la palmipedele îngrăşate) chiar mai multe grăsimi de cea mai bună calitate. La grăsimile din carnea de pasăre se remarcă o participare mai mare a acidului oleic, ceea ce face ca punctul lor de topire să fie mai coborât (+33...+40ºC la găină, faţă de +41...+49ºC la taurine şi +44...+51ºC la ovine). De asemenea şi randamentul la sacrificare este superior celui înregistrat la mamifere, de peste 80%, comparativ cu 55-70% la taurine sau cu 45-56,5% la ovine. În ţara noastră, cât şi în celelalte ţări cu o avicultură avansată, cea mai însemnată cantitate de carne de pasăre se obţine pe seama creşterii hibrizilor comerciali de găină, curcă, raţă şi gâscă, specializaţi în această direcţie, dar în producerea de carne de pasăre prezintă interes şi alte specii de păsării domestice, aşa cum sunt: bibilicile, fazanii, prepeliţele, porumbeii şi mai recent, struţii. În timp ce, carnea de bibilică, fazan, prepeliţă sau porumbel face parte din categoria ,,delicatese", carnea provenită de la găină şi curcă este considerată a fi un produs dietetic, întrucât are o foarte mare digestibilitate a componentelor, un conţinut optim de grăsimi, o cantitate mică de ţesuturi conjuctive şi o pondere ridicată a ţesutului muscular de cea mai bună calitate.

4

Tocmai de aceea, producţia de carne de pasăre cunoaşte o creştere semnificativă, niveluri spectaculoase atingând în ţări ca: SUA, China, Brazilia, Canada, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Turcia, ş.a. În afară de producţia de carne, prin creşterea păsărilor se mai obţin şi alte producţii, cum ar fi: ouă, ficat gras, pene,(puful şi fulgii palmipedelor), cojile de ouă şi dejecţiile. Ouăle constituie pentru alimentaţia omului o sursă importantă de energie şi substanţe nutritive, în special proteine cu înaltă valoare biliogică. Au o digestibilitate foarte mare a componentelor, care ajunge la 100% pentru gălbenuş şi 97% pentru albuş, determinând ca ouăle să fie alimente cu valoare completă şi etalon pentru aprecierea valorii nutritive a celorlalte produse alimentare de origine animală.

5

1.2. Amplasarea unității și caracteristicile acesteia

Datorită numeroselor calităţi nutritive pe care le posedă carnea de pasăre cât şi faptului că într-o perioadă mai scurtă de timp (39-42 zile) se pot valorifica păsările, comparativ cu alte categorii de animale, am luat decizia înfiinţării unei ferme avicole, axată pe creşterea puilor broiller. Societatea " Chicken House S.A."este amplasată la periferia municipiului Paşcani, judeţul Iaşi, la 4 km de oraş, pe valea râului Siret. Municipiul Paşcani are o piaţă atractivă, cu 150.000 de consumatori, cu o mare capacitate de antrenare în zonale limitrofe şi prezintă un potenţial uman cu grad de instruire ridicat, structurat pe o gamă largă de profesii, începând de la cele tradiţionale până la noile tehnologii. Capacitatea industrială existentă este dotată cu utilităţi, zone agricole extinse şi sector terţiar în plină dezvoltare. Mediul natural este protejat, fără surse majore de poluare. Clima este temperat continentală, cu influenţe asiatice mai mult evidente iarna. Solul este brun roşcat, spre cernoziom degradat. Vegetaţia este foarte variată, de la cea de luncă până la etajul fagului şi a carpenului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Tehnologic Pasari.pdf