Proiectarea Instalatiei Frigorifice unei Sectii de Procesare Crenvursti

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiectarea Instalatiei Frigorifice unei Sectii de Procesare Crenvursti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicoleta Neacsu, Alexandru Banu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

UTILIZAREA FRIGULUI ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ

Frigul artificial are o utilizare largă în industria alimentară datorită efectelor pe care le prezintră din punct de vedere al acţiunii conservante a produselor perisabile, prin oprirea sau frânarea activităţii agenţilor modificatori, la temperaturi scăzute.

1.1 Lantul frigorific

Reţeaua de unităţi în care se utilizează temperaturile scăzute în vederea conservării produselor alimentare, poartă denumirea de lanţ frigorific. Denumirea simbolizează legătura care trebuie să existe între verigile care asigură prelucrarea prin frig a produselor alimentare,depozitarea acestora la temperaturi scăzute, transportul frigorific sau izoterm între diverse unităţi comerciale cu profil alimentar şi aparatele frigorifice.

Lanţul frigorific este compus din unităţi fixe şi mobile:

- Unităţi fixe (cu exceptia celor comerciale se numesc frigorifere sau depozite

frigofice) - Centre de colectare (lapte, peşte, etc.);

- Unităţi de producţie (abatoare, fabrici de bere, industrializarea cărnii,

industrializarea laptelui, etc)

- Unităţi comerciale şi de alimentaţie publică

- Unităţi mobile (Mijloace de transport care fac legătura între unităţile fixe):

- Izoterme auto sau CF;

- Transport frigorific (auto, CF, nave, avioane cu compartimente frigorifice) (au

instalaţii frigorifice proprii).

1.2 Scurt istoric al frigului artificial

In istoria frigului artificial, anul 1755-cand William Cullen a realizat un aparat de produs gheata artificiala prin evaporarea apei la presiune scazuta-poate fi considerat ca anul de nastere al frigului artificial.

1805 Oliver Evans din Philadelphia, statul Pensylvania, S.U.A., realizează un sistem de răcire în circuit închis, prin comprimare de vapori;

- 1844 John Gorrie din Florida, S.U.A., descrie într-o lucrare maşina produsă de el pentru producerea de gheaţă şi aer rece necesare spitalului său. Această maşină poate să fie considerată prima din lume destinată răcirii şi producerii aerului condiţionat;

- 1859 Ferdinand Carré din Franţa, realizează prima maşină din Europa, destinată producerii de gheaţă, funcţionând însă pe un alt principiu, cel al absorbţiei;

În a doua jumătate a secolului XIX, producţia frigului artificial este caracterizată de un avânt deosebit. Astfel, în această perioadă se instalează primele instalaţii

frigorifice pe nave, aceste echipamente fiind destinate transportului de carne din Australia şi Argentina, spre Europa. Probabil, marinarii acestor nave au fost primii oameni care au consumat carne congelată;

- 1929 Clarence Birdeye din S.U.A., realizează pentru prima dată congelarea de produse perisabile;

- După al doilea război mondial se extinde mult industria conservării prin frig, apar numeroase utilaje şi procedee noi.

1.3.Utilizarea frigului in procesul de fabricare a preparatelor din carne

Frigul artificial are o utilizare largă în industria alimentară datorită efectelor pe care le prezintă din punct de vedere al acţiunii conservante a produselor perisabile, prin oprirea sau frânarea activităţii agenţilor modificatori, la temperaturi scăzute.

Tehnica si tehnologia frigului reprezinta elemente de baza in diverse subramuri ale industriei alimentare, avand un rol major in producerea bunurilor alimentare si mai ales in conservarea acestora.

Scopul major al utilizarii temperaturilor scazute in conservarea si fabricarea produselor alimentare este de a dezvolta si perfectiona toate verigile lantului frigorific in asa fel incat, prin aceasta, sa contribuie in mai mare masura la satisfacerea necesitatilor de alimentatie rationala si diversificata a populatiei, la cresterea de bunastare si de civilizatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea Instalatiei Frigorifice unei Sectii de Procesare Crenvursti.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA