Proiectarea unui Abator de Porcine

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiectarea unui Abator de Porcine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 70 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Introducere

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane carnea reprezinta numele dat tesutului muscular al corpului omenesc sau al animalelor impreuna cu tesuturile la care adera.

Prin carnea de animal, in sensul larg al cuvantului, se intelege orice parte comestibila din corpul animalelor.din punct de vedere tehnologic, carnea reprezinta tesutul muscular impreuna cu toate tesuturile cu care acesta vine in contact natural: tesut nervos, tesut conjunctiv si, partial, tesut epitelial, incluzand in acestea vasele sanguine, vasele limfatice, ganglionii limfatici.

Carnea este un produs indispensabil omului datorita componentelor nutritive si rolului acestora pentru organism. Ea constituie o sursa importanta de proteine si de aceea este considerate un aliment de baza. De asemenea, este o sursa importanta de lipide, substante minerale si vitamine, in special din grupul B.

In industria carnii se utilizeaza ca materii prime urmatoarele specii de animale: bovine (vaca, manzat, vitel), ovine (berbec, miel), porcine, caprine (capra, ied), pasari (gaini, curci, rate, gaste), dar si iepurii de casa si vanatul, insa acestea au o pondere mai redusa.

Indiferent de animalul de la care provine, carnea are o compozitie corespunzatoare varstei si starii de nutritive a animalului. Astfel, din punct de vedere al continutului de grasime, cea mai saraca este carnea de vita si vitel (6 – 8 %) si cea mai bogata este cea de porc ( 30%). Continutul de proteine este de aproximativ 20%.

Carnea poate fi consumata fiarta, fripta sau tocata. Carnea fiarta se digera usor, spre deosebire de cea prajita, care se digera greu datorita uleiului imbibat in aceasta. Carnea tocata, fara condimente, fiarta sau fripta, de asemenea, se digera usor.

Carnea de porc in stare naturala are un continut ridicat de proteine. Reprezinta, de asemenea, o sursa importanta de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc si vitamine din grupa B, cum ar fi vitaminele B6 si B12.

Continutul de grasimi depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.). Carnea cea mai “ slaba” are un continut de 6 g de grasime/ 100g carne.

Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra performantelor mentale, a ochilor,a pielii, a oaselor si a sistemului nervos.

Consumul excesiv de carne de porc grasa duce la cresterea colesterolului din organism.

Capitolul 1

Rase de porcine

O data cu aparitia si existenta unui numar mare de rase, s-a simtit nevoia clasificarii si denumirii acestora. Printre numeroasele clasificari se afla si locul de formare si tipul morfoproductiv.

1. Dupa locul de formare:

a. Rase locale primitive: - Stocli;

- Palatin.

b. Rase locale ameliorate: - Bazna;

- Negru de Strei;

- Alb de banat;

- Romanesc de carne;

- Mangalita.

c. Rase importante: - Marele Alb;

- Albul mijlociu;

- Landrace;

- Cornwall (Marele Negru);

- Berk;

- Edelschwein;

- Pietrain;

- Duroc;

- Hampshire;

- Chester- White;

- Wessex- Saddleback.

2. Dupa tipul morfoproductiv:

a. Rase de carne: - Landrace;

- Marele Alb;

- Edelschwein;

- Cornwall;

- Romanesc de carne;

- Pietrain;

- Duroc;

- Hampshire;

- Chester- White;

- Wessex- Saddleback.

b. Rase de grasime: - Mangalita.

c. Rase mixte: - Albul Mijlociu;

- Albul de Banat;

- Berk;

- Bazna.

Rasele pentru carne au trunchiul cilindric, bot alungit si o musculatura binedezvoltata. Ajung la o greutate corporala de 100- 120 kg in 8- 10 luni.

Rasele pentru grasime au trunchiul in forma de butoi, gat scurt si gros, botul scurt si urechile lungi.

Rasele mixte au caracteristici intermediare celorlalte doua tipuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unui Abator de Porcine.docx