Proiectarea Unui Adapost cu o Capacitate de 25 Vaci de Lapte

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Proiectarea Unui Adapost cu o Capacitate de 25 Vaci de Lapte.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 82 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

INTRODUCERE 4

CAPITOLUL 1
Câteva date privind evolutia modului de organizare a cresterii vacilor de lapte din România .6
1.1.Necesitatea, oportunitatea si scopul înfiintarii si organizarii fermelor familiale pentru cresterea vacilor de lapte .12
1.2.Importanta adaposturilor în cresterea vacilor de lapte în fermele familiale 17
CAPITOLUL 2
Materialul si metoda de lucru 20
CAPITOLUL 3
Solutii constructive, functionale si de organizare a zonelor tehnologice într-un adapost de mica capacitate pentru vaci de lapte 23
3.1.Întretinerea legata cu asezarea vacilor pe doua rânduri si dispunerea lor crupa la crupa .25
3.2.Întretinerea legata cu asezarea vacilor pe doua rânduri si dispunerea lor cap la cap .27
3.3.Zonele tehnologice 33
3.3.1 Zona de furajare .33
3.3.1.1.Tipuri de iesle dupa forma si materialul utilizat la constructia lor 35
3.3.2.Zona de odihna 38
3.3.3.Zona de defecare 40
3.3.4.Zona de miscare 41
3.4.Solutii constructive propuse pentru zonele tehnologice la un adapost de mica capacitate pentru vaci de lapte .42
3.5.Caracterizarea tipurilor de pardoseli din zona de odihna sub aspect termofizic .57
3.5.1.Coeficientul de asimilare termica 62
3.5.2.Coeficientul de difuziune a caldurii si caracterizarea pardoselilor .63
3.6.Sisteme de legare a vacilor de lapte 64
CAPITOLUL 4
Planul adapostului cu o capacitate de 25 vaci de lapte 67
4.1.Dimensionarea adapostului .67
4.2.Organizarea în plan a adapostului 69
CAPITOLUL 5
Estimari privind volumul de investitii pentru un adapost cu o capacitate de 25 vaci de lapte si tineret 76
CAPITOLUL 6
Concluzii si propuneri .78
BIBLIOGRAFIE 82

Extras din document

În conditiile existente din tara noastra, cresterea bovinelor, în general, si a vacilor de lapte în special, constituie o problema vitala si prioritara, care trebuie privita nu numai pe termen scurt si mediu, ci si în perspectiva, pornind de la faptul ca laptele este considerat un produs strategic cu importanta socio - economica majora.

Pentru a se întelege acest lucru, este absolut necesar, ca în conceptia actuala a crescatorilor privati si a specialistilor sa se produca o profunda schimbare; pentru ca în împrejurarile economice internationale de astazi, dar mai ales în perspectiva, când trebuie sa facem fata nu numai greutatilor legate de tranzitie dar si concurentei foarte active, atât pe piata interna cât si pe piata externa, se impune ca produsele zootehnice românesti sa fie competitive cu alte produse similare din alte tari.

În acest context. când ponderea zootehniei trebuie sa fie de aproape 50% din productia agricola totala, devine evident rolul pe care trebuie sa-l aiba pe lânga fermele de stat existente, organizarea moderna a fermelor mici si mijlocii de tip familial si asociativ, care sa obtina performante productive pentru a-i satisface nu numai pe cei care lucreaza, ci sa asigure si disponibilitati pentru locuitorii din mediul urban si sa participe în acelasi timp si la schimburile internationale de produse zootehnice.

Prin organizarea de ferme pentru cresterea vacilor de lapte, fie de tip familial sau asociative, precum si modernizarea celor existente, se poate beneficia în totalitate de progresele stiintei realizate în domeniul raselor, a bazei furajere, în prevenirea bolilor si al usurarii muncii prin mecanizare.

Practica a dovedit ca este mult mai usor sa supraveghezi si sa dotezi cu toate utilitatile necesare o singura categorie de animale profilata pe o anumita productie care trebuie valorificata, decât daca ne-am ocupa de mai multe categorii sau specii de animale. Numai în asemenea conditii capacitatea productiva a vacilor de lapte poate înregistra cresteri substantiale.

În contextul noilor conditii socio - economice din România, dictonul „daca ai rasa, casa si masa, ai si productie” îsi pastreaza valabilitatea, însa, determina obiectiv o modificare profunda a continutului fiecaruia dintre cele trei elemente traditionale dar esentiale, care impune o diversificare, specializare, restructurare, redimensionare, capatând alte valente tehnice, organizatorice si economice cu un incontestabil suport stiintific.

Organizarea de ferme familiale pentru cresterea animalelor si în special pentru vaci de lapte, este abia la început în tara noastra, si din aceasta cauza se impune a se revedea solutiile constructive si functionale pentru adaposturile de mica capacitate, atât pentru realizarea de noi spatii de cazare, cât si pentru cele care trebuie modernizate.

Prezenta lucrare are drept scop elaborarea si studierea unor tipuri de pardoseli pentru adaposturile de vaci de lapte care pot fi utile atât pentru crescatori cât si pentru unitatile care proiecteaza asemenea constructii. De asemenea, a fost proiectat un adapost pentru 25 vaci de lapte si tineret taurid în doua variante functionale, care sa se poata adapta conditiilor existente în amplasament.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea Unui Adapost cu o Capacitate de 25 Vaci de Lapte.doc