Proiectarea unui Elevator cu Cupe cu Capacitatea de 1000 Kg pe Ora

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Proiectarea unui Elevator cu Cupe cu Capacitatea de 1000 Kg pe Ora.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Descrierea operaţiei pe care o efectuează aparatul;
2. Principii de lucru ale aparatelor care efectuează operaţia;
3. Bilanţul de materiale. Bilanţul energetic;
4. Calculul parametrilor de exploatare ai aparatului;
5. Calculul organologic;
6. Bibliografie

Extras din document

Descrierea operaţiei pe care o efectuează aparatul

Transportul produselor solide în cadrul instalaţiilor din industria alimentară se realizează cu utilaje specifice a căror construcţie depinde de următorii factori:

1. natura şi felul produsului care se transportă;

2. lungimea traseului de transportat;

3. capacitatea sau debitul necesar de transportat;

4. poziţia şi numărul punctelor de primire şi evacuare a produsului;

5. viteza necesară pentru transportul produsului;

6. consumul de energie;

7. evitarea oricăror ştrangulări de producţie de-a lungul liniei tehnologice;

Instalaţiile de transport produse solide se pot clasifica după mai multe criterii şi anume:

După sensul de deplasare al organelor de lucru:

1. utilaje pe orizontală pentru transportul produselor;

2. utilaje pe verticală pentru transportul produselor;

După gradul de mobilitate:

1. utilaje fixe pentru transport;

2. utilaje mobile pentru transport;

După principiul de funcţionare:

1. utilaje mecanice pentru transport;

2. utilaje pneumatice;

3. utilaje hidraulice;

Elevatoarele sunt transportoare cu organe de lucru flexibile, folosite pentru deplasarea pe verticală a materilelor granulare sau pulverulente. Ele se compun dintr-o bandă fără sfârşit, confecţionată din curea de cauciuc cu inserţie textilă şi pe care se fixează cupele metalice, ce se deplasează pe verticală între doi tamburi: tamburul de la partea superioară este motric, primind mişcarea de la un motoreductor, iar tamburul de la partea inferioară este condus şi serveşte la întinderea benzii transportoare. Banda transportoare, purtătoare de cupe, se deplasează liber, neghidată, între cei doi tamburi şi este închisă pe toată înălţimea elevatorului prin intermediul unor tuburi cu secţiunea dreptunghiulară sau circulară. Tuburile sunt realizate din tablă cu grosimea de 1,5-3 mm.

Lăţimea benzii transportoare se alege în funcţie de capacitatea elevatorului, de la 60 până la 300 mm, cu precizarea că aceasta trebuie să fie cu 10-30 mm mai mare decât lăţimea cupelor şi mai mică cu 10-20 mm faţă de lăţimea tamburilor.

Viteza de deplasare a benzii cu cupe variază în funcţie de produsul transportat şi anume: pentru seminţe de cereale, viteza medie este de 2-3,5 m/s, pentru produse mărunte (şroturi şi grişuri) viteza medie este 1,3-1,8 m/s iar pentru făină şi tărâţe se recomandă o viteză de deplasare de 1,4-1,9 m/s.

Cupele se confecţionează din tablă de oţel cu grosimea de 1,5-3 mm. Cupele se fixează pe bandă prin intermediul unor şuruburi speciale cu cap plat, la distanţe egale, determinate de natura produsului şi capacitatea ded transport (pentru seminţe de cereale pasul de dispunere a cupelor este de 300-350 mm).

Încărcarea cupelor se face: exterior direct, exterior cu cupe screper sau interior.

Cupele se construiesc în următoarele variante:

Cupe adânci cu peretele din spate drept, cu fund rotunjit şi cu unghiul la varf de 65° folosite pentru materialele cu granulaţie mică şi care curg uşor. Pasul cupelor se stabileşte de producător în funcţie de materialul transportat, debitul elevatorului, forma cupei, pasul lanţului şi condiţiile de utilizare.

Cupe cu adâncime redusă cu fund rotunjit, cu unghiul la vârf de 45°, utilizate pentru materiale care se scurg greu şi care au tendinţa de a adera la pereţii cupelor. Pasul cupelor este de (2-3) x înălţimea cupei.

Cupe solzi cu fund ascuţit cu secţiune trapezoidală a cupei şi cu bordură de o parte şi de alta a feţei anterioare, formând un jgheab de scurgere a materialului din cupa următoare, folosite la elevatoarele cu descărcarre gravitaţională pentru materiale cu granulaţie mijlocie şi mare. Pasul cupelor este egal cu înălţimea lor.

Tamburii pentru elevatoare se realizează cu diametru de 300-600 mm în funcţie de capacitatea de transport şi cu suprafaţa puţin bombată pe zona centrală pentru a asigura centrarea şi rularea benzii pe zona mediană a elevatorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unui Elevator cu Cupe cu Capacitatea de 1000 Kg pe Ora.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ IAŞI FACULTATEA DE AGRICULTURĂ SPECIALIZAREA TEHNOLOGIA PRELUCRĂRII PRODUSELOR AGRICOLE