Proiectarea unui Sistem de Pastrare pentru 15 Tone Ciocolata

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Proiectarea unui Sistem de Pastrare pentru 15 Tone Ciocolata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1.Studiu bibliografic

1.1. Generalităţi

Ciocolata este un un produs alimentar obținut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte și unele arome specifice. Ciocolata este servită, de obicei, sub formă de tabletă, baton, praline, înghețată sau alte produse de cofetărie. De si ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibitor al tusei și inhibitor al diareei. În ciuda beneficiilor posibile, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea. și apariția diabetului zaharat. Un studiu prezentat de către BBC a arătat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaste o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac creste mai mult decât în timpul unui sărut pasional și senzația durează de patru ori mai mult.

Studii recente au arătat anumite beneficii posibile datorate consumului de ciocolată amăruie și cacao. Cacaua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanți polifenolici. Procesarea cacauei cu substanțe alcaline distrug flavonoidele. Unele studii clinice au demonstrat de asemenea un efect de reducere a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dilatației vaselor de sânge datorate circulației sporite ca urmare a consumului zilnic de ciocolată. In plus, ciocolata s-a dovedit a avea un efect neuroprotectiv în accidentele vasculare cerebrale de tip ischemic chiar a existat o dietă numită "Dieta Ciocolata", care punea un accent deosebit pe consumul de capsule de ciocolată și cacao. Oricum consumul de ciocolată cu lapte, ciocolată albă, laptelui gras cu ciocolată infirmă beneficiile ciocolatei asupra corpului din aceste produse. O treime din grăsimea ce se găsește în preparatele de ciocolată sunt grăsimi saturate în special acidul stearic și o grăsime nesaturată numită acid oleic. Acționând diferit față de alte grăsimi nesaturate, acidul stearic nu crește nivelul colesterolului din sânge. Consumul de ciocolată în cantități relativ mari nu crește nivelul colesterolului, ci chiar este indicată o acțiune de scădere a acestuia din urmă.

1.2. Compozitia chimica la ciocolata cu lapte

Exista aproximativ 380 de substante chimice cunoscute, integrate in procesul de preparare al ciocolatei. Efectele mai mult sau mai putin placute declansate in urma consumului de ciocolata pot fi atribuite urmatoarelor substante:

- cafeina - actioneaza asupra sistemului nervos central; prezinta proprietati diuretice; se utilizeaza in scopul imbunatatirii activitatii mentale si a ameliorarii anumitor forme de cefalee;

- teobromina - alcaloid extras din semintele arborelui de cacao; are o actiune puternic diuretica si fiind un stimulent cardiac;

- flavonoide - substante chimice benefice aparatului cardiovascular;

- feniletilamina - afecteaza in mod direct starea de spirit cauzand initial o ridicata stare emotionala urmata de o decadere emotionala. Ea determina marirea presiunii sangvine, cresterea nivelului de zahar in sange, dand nastere starilor de agitatie, alerta, dar si de satisfactie mentala.

- anandamida - cantitatea de anandamida dintr-o ciocolata poate actiona asupra creierului precum celebrul THC (tetrahydrocannabinol) din marijuana.

- tiramina - este un aminoacid care determina dilatarea si contractia vaselor de sange, generand, de asemenea, migrene

- zaharul - efectele zaharului asupra starii de spirit sunt controversate. Unii cercetatori sustin ca zaharul determina cresterea nivelului de serotonina (compus chimic implicat in aparitia cefaleei migranoase, a depresiei si a insomniei).

- substante grase

- hidrati de carbon

- acizi organici – acidul oxalic se afla in cantitatea cea mai mare

- pigmenti

- uleiuri eterice

- lecitina

- substante minerale

1.3. Valorile nutritionale ale ciocolatei cu lapte

Tabelul 1

ENERGIE ŞI NUTRIENŢI CIOCOLATĂ CU LAPTE

100 g

Energie (kcal) 526

Grăsimi (g) 28,4

Proteine (g) 5,5

Hidraţi de carbon (g)* 56

Fibre (g) -

Vitamina B 1 (mg) 0,1

Niacină (mg) 0,4

Magneziu (mg) 40

Fier (mg) 1,3

Ingredientele necesare prepararii ciocolatei cu lapte sunt urmatoarele:

- zahar, unt de cacao, lapte praf integral, masa de cacao, zer praf, emulgatori ( lecitina din soia, poliglicerol poliricinoleat, substanta uscata de cacao minim 33,1% si substanta uscata din lapte minim 16,4%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unui Sistem de Pastrare pentru 15 Tone Ciocolata.doc

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca Facultatea de Agricultură