Proiectarea unui Zdrobitor pentru Struguri cu Capacitatea de 500 Kg pe ora

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Proiectarea unui Zdrobitor pentru Struguri cu Capacitatea de 500 Kg pe ora.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Tenu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

In scopul eliberarii mustului din boabele de struguri pentru separarea deseminte, pielita si componentele solide ale pulpei, este necesara spargerea pielitei si destramarea miezuluibobului. Aceasta operatie ce poarta numele de zdrobire,trebuie sa satisfaca anumite conditii de care depinde calitatea mustului obtinut.Operatia tehnologica initiala din cadrul prelucrarii primare a strugurilor este zdrobirea bobitelor si separarea ciorchinilor (desciorchinarea).

Zdrobirea consta in distrugerea integritatii boabelor in vederea eliberarii sucului pe care il contin, fara a faramita pielitele, semintele si ciorchinii. in urma acestei operatii microflora existenta pe struguri este dispersata in intreaga masa de mustuiala. Daca strugurii nu sunt zdrobiti, sucul nu se poate transforma in vin, deoarece levurile, prezente in principal pe suprafata boabelor, nu-si pot exercita actiunea lor asupra sucului inchis in boabe.

Actiunea produsa in timpul zdrobirii favorizeaza inmultirea levurilor care, la randul lor, determina o fermentatie rapida si usoara a mustului.

Dupa zdrobire, materialul recoltat poate fi usor vehiculat prin pompare, sulfitat omogen, iar maceratia bostinei pentru vinurile rosii si aromate are loc in conditii optime, deoarece suprafata dintre faza lichida si solida este mult marita. Cand insa prelucrarea strugurilor pentru producerea acestor vinuri de maceratie incepe cu desciorchinarea, zdrobirea nu mai este o operatie obligatorie, deoarece integritatea boabelor este suficient de distrusa cu ocazia desciorchinarii.

In practica vinicola se intalnesc multe tipuri constructive de zdrobitoare,care se deosebesc intre ele dupa forma si marime si care se clasifica dupa urmatoarele criterii:

Dupa principiul de functionare,se intalnesc:

1.zdrobitoare cu valturi;

2.zdrobitoare centrifuge

Dupa complexitatea lucrarilor efectuate,deosebim:

1.zdrobitoare simple:a.cu valturi;

b.centrifuge;c.paleta.

- Realizeaza numai zdrobirea strugurilor.

2.zdrobitoare cu pompa sau fulopompele

-executa zdrobirea strugurilor si vehicularea mustuielii cu ajutorul unei pompe la : 

a.linuri suprainaltate;

b.cazile de fermentare;

c.prese.

3.zdrobitoare scurgatoare

-Separa partial mustul ravac,care se obtine prin curgere libera,fara presare.

4.zdrobitoare desciorchinatoare

-realizeaza intai zdrobirea,urmata apoi de separarea boabelor de ciorchine,care sunt eliminate pe la partea terminal a utilajului.

5.zdrobitoare desciorchinatoare cu pompa sau egrafulopompele

-executa operatiile de zdrobire,desciorchinare si pompare a mustuielii rezultate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unui Zdrobitor pentru Struguri cu Capacitatea de 500 Kg pe ora.pptx