Protectia Consumatorilor privind Legumele si Fructele

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Protectia Consumatorilor privind Legumele si Fructele.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neacsu Nicoleta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere 2
CAP.1 Caracterizarea generala a legumelor si fructelor …3
1.1 Particularitatile de compozitie ale legumelor si fructelor.3
1.2 Sortimentul si calitatea legumelor si fructelor…4
1.3 Ambalarea legumelor si fructelor….8
1.4 Pastrarea legumelor si fructelor 8
CAP.2 Beneficiile consumului de legume si fructe10
CAP.3 Protectia consumatorului privind legumele si fructele…13
3.1 Alimente modificate genetic…..13
3.2 Iradierea alimentelor…15
3.3 Informatii generale referitoare la siguranta alimentelor..18
3.4 Standarde de calitate privind legumele si fructele….21
CAP.4 Studii de caz..23
CAP.5 Concluzii si propuneri.26
Anexe…..27
Bibliografie…31

Extras din document

Introducere

Legumele si fructele in stare proaspata sau prelucrata sunt produse indispensabile datorita valorii lor nutritive si gustative specifice. Compozitia complementara fata de alte alimente contribuie la acoperirea nevoilor nutritionale si, in aceeasi masura, la asigurarea unei alimentatii variate. Intr-o alimentatie rationala, legumele si fructele proaspete sau prelucrate trebuie sa acopere circa 15% din necesarul energetic al omului.

Legumele si fructele in stare proaspata sau prelucrate sumar, fara tratamente termice, trebuie sa fie prezente in hrana omului, datorita aportului lor in vitamine, provitamine, saruri minerale, acizi organici, fibre alimentare si zahar cu molecula mica, usor asimilabil. O parte din legume, in functie de particularitatile lor psihosenzoriale, structurale sau de compozitie, mai bogate in componenti complecsi (amidon, proteine), nu se consuma in stare proaspata.Toate legumele si fructele se folosesc, insa, la obtinerea preparatelor culinare si a produselor industrializate destinate alimentatiei. Din aceste motive, legumele si fructele proaspete sunt privite atat ca alimente, dar si ca materii prime. Sunt destinate consumului sau prelucrarii industriale fructele, frunzele, inflorescentele, mugurii, petiolii, radacinile, rizomii, semintele, tuberculii sau tulpinele unor varietati de plante, arbusti, pomi sau arbori. Pot fi folosite pentru consum sau industrializare fructele sau legumele intregi, ori numai partile utile ale acestora, rezultate dupa eliminarea celor necomestibile: invelusiri, coji, samburi, seminte, cavitati seminale, petiole sau frunze exterioare imbatranite.

Lucrarea de fata isi propune sa evidentieze beneficiile consumului de legume si fructe, dar acestea au un efect pozitiv asupra sanatatii consumatorului in masura in care sunt produse obtinute natural. Ca atare, consumatorii ar trebui sa evite sa cumpere legumele si fructele provenite din import deoarece acestea sunt tratate chimic sau chiar modificate genetic. Implicatiille consumului de fructe si legume din import vor fi tratate in cuprinsul lucrarii.

Protectia consumatorilor privind legumele si fructele se refera la faptul ca organismele abilitate, in speta OPC-urile, sa realizeze controale periodice pentru a identifica produsele alimentare care pot periclita sanatatea consumatorilor. Atributiile Oficiilor pentru Protectia Consumatorului privind legumele si fructele vizeaza modul de comercializare al legumelor, fructelor si produselor prelucrate, etichetarea si ambalarea corespunzatoare, depozitarea, etc.

CAP. 1 Caracterizarea generala a legumelor si fructelor

1.1 Particularitati de compozitie ale legumelor si fructelor

Legumele si fructele sunt produse alimentare de origine vegetala cu rol impotant in alimentatie, datorita insusirilor senzoriale deosebite si substantelor nutritive pretioase pe cre le contin: glucide (mai ales cu molecule mica), enzime, vitamine, saruri minerale, acizi etc. Majoritatea legumelor si fructelor pot fi consumate in stare proaspata fara prelucrare termica.

Desi legumele si fructele in stare proaspata au un continut de apa ridicat, aceasta determinand starea de fragezime si prospetime pe durata circulatiei lor tehnico-economice, au o compozitie chimica care le confera o valoare nutritiva specifica.

Continutul de apa al legumelor si fructelor variaza in limitele foarte largi. Astfel, fructele nucifere contin circa 6-10%, cartofii de toamna 74-76%, iar legumele cucurbitaceae pana la 96%. Continutul de apa la majoritatea legumelor si fructelor proaspete este cuprins intre 75 si 95%.

Glucidele din fructe, reprezentate de zahar, in special glucoza, fructoza si zaharoza, sunt prezente in proportii de 3-20%, in functie de varietate, soi si conditii de cultura.

Amidonul insoteste zaharul din fructe, iar continutul scade pe masura coacerii. La maturitate prezenta amidonului este neinsemnata.

Legumele au in compozitia lor mai mult amidon (cartofii pana la 24%) decat fructele, dar contin mai putin zahar (1-2%). Toate fructele si legumele au in compozitie lor fibre alimentare (circa 0,6-2%), inclusiv in partea comestibila, reprezentate de celuloze si hemiceluloze.

Proteinele sunt prezente in legumele proaspete in proportii relativ mici, de 1-2% (exceptii: legumele pastaioase care contin 5-7%). In fructe, continutul de proteine este foarte redud, intre 0,3-1%, cu exceptia nuciferelor care pot avea 20-30%.

Legumele si fructele contin foarte putine grasimi, majoritatea intre 0,1-1,9%, cu exceptia nuciferelor unde sunt predominante, iar continutul lor poate atinge valori de pana la 70% din partea utila a acestora.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Consumatorilor privind Legumele si Fructele.doc