Raport la Intreprinderea Doina Vin

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Raport la Intreprinderea Doina Vin.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cuzmenco Vera

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Colegiul Naţional de viticultură şi vinificaţie din Chişinău(CNVVC) are peste 166 de ani,este cea mai veche instituţie de învăţămînt din Moldova în acest domeniu.Succesele obţinute de discipolii acestui Colegiu,i-au creat renume şi după hotarele.Ea a participat sistematic la toate expoziţiile din secolul trecut,la Londra,Viena,Paris şi alte oraşe.Procesul tehnic şi

pătrunderea ştiintei în toate ramurile producţiei au pus faţă instituţiilor de îvaţămînt din Moldova,noi curente în aceea ce priveşte calitatea pregătirii specialiştilor.Una din normele trducerii nemijlocite în viaţă a legii:

“Cu privire la mărirea şcolii de viaţă şi dezvoltare în continuare a sistemului învaţămîntului public URSS o constituiau sovhozul,tehnicumuri.Procesul de formare a unora asemenea instituţii de învăţămînt a început în 1989.”

Sovhozul fabrică a fost format în 1963 pe baza fabricii de vin”Grătieşti” (care a fost formată în 1945) din Şcoala de Viticultură şi Vinificaţie întemeiată în 1849. Aşa dar sovhozul fabrică prezintă de sine o unire organică a unei instituţii de învăţămînt specială cu o bază productivă care organizează prelucrarea producţiei vinicole şi de alt tip.Cu scopul pregătirii gospodăriei săteşti pentru reorganizarea învăţămîntului special superior de scurtă durată.Guvernul R. Moldova a emis un decret din 28 iunie 1991 sub numărul 321 prin care a reorganizat la 1 iulie 1991 acestă instituţie de învăţămînt,CNVVC.

În Colegiu se pregătesc specialişti la diferite specialităţi: exploatarea aparatelor în industria producţiei tehnologice,păstrarea fructelor şi legumelor,horticultură şi tehnologia vinului.În ultimii ani s-a simţit o anumită scădere şi s-a simţit criza în domeniul vinificaţiei.Criza esta rezultatul ruperii legăturii economice,apariţia barierelor de vame,ridicarea preţurilor la resursele energetice şi petrol,ridicarea impozitelor şi multe altele.

Toate acestea au dus la ridicaarea costului de producţie şi a preţului de realizare şi căpătarea unei producţii ce nu poate concura pe piaţă.

Recoltarea şi transportarea

Metoda de recoltare ,condiţiile şi mai ales gradul de maturare al strugurilor sunt determinate pentru calitatea produsului final.

Recoltarea strugurilor se efectuiază în momentul maturităţii lor tehnologice,care poate coincide cu momentul maturităţii depline.Recoltarea înainte de maturitatea tehnologică poate fi justificată numai în toamnele în care condiţiile climatice sunt nefavorabile şi există pericolul infectării în masă a strugurilor cu putregai cenuşiu.

Recoltarea după momentul maturittăţii depline duce la creşterea conţinutului de alcool,o aciditate mai mică şi la un echilibru între principalele elemente ale vinului.

Se recomandă ca în timpul recoltării să fie triaţi,înlăturîndu-se cei alteraţi,astfel încît procentul de struguri sănătoşi,care intră în vinificare să fie cît mai mare.

Transportarea strugurilor trebuie să respecte următoarele cerinţe: boabele să ajungă întregi pentru a evita oxidarea ,fermentarea spontană şi infecţia mustului cu diferite microorganisme patogene,iar timpul de transport să fie cît mai scurt,de maxim 4 ore.În acest sens ,influienţa nedorită asupra calităţii vinului o are tasarea strugurilor,cînd aceştia sunt transportaţi în bene(containere).În cazul strugurilor albi nu se recomandă sulfitarea lor direct în cîmp şi în transport.Anhidrida sulfuroasă,deşi apără mustul de oxidare şi preîntîmpina o fermentare timpurie,intensifică procesele de extracţie a unor componente nedorite din părţile solide ale strugurilor,care astfel pot ajunge în cantităţi prea mari în vin.

Cel mai răspîndit mijloc de transporrt a strugurilor,care s-a generalizat ultimul timp este remorca şi autocamionul cubene etanşe.

Punctul de recepţie

Fisiere in arhiva (1):

  • Raport la Intreprinderea Doina Vin.doc