Rasele de Porcine

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Rasele de Porcine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

CAPITOLUL I

1.1. IMPORTANTA ECONOMICA SI SOCIALA A CRESTERII PORCINELOR IN ROMANIA

Între ramurile zootehnice,cresterea porcinelor ocupa locul al II-lea dupa specia bovine.

Produsul principal care se obtine de la porcine este carnea,mult solicitata si apreciata de consumatori,datorita valorii ei hranitoare,suculentei si fragezimii,usurintei cu care se prepara într-un bogat sortiment de preparate culinare,posibilitatii de conservare sub diferite forme si pe timp îndelungat,etc.

Prin continutul sau superior de proteine si grasimi,valoarea sa energetica(exprimata in Kcal/kg) este superioara celorlalte specii :2700 Kcal.-la carnea de porc ;1600 Kcal.-la carnea de taurine ;1400 Kcal.-la carnea de ovine ;1050 Kcal.-la carnea de pasare ;750 Kcal.-la un ou de 50 grame,etc.

De la porcine se mai obtine si grasimea animala,precum si o serie de produse secundare,cum ar fi :piei,oase,copite,par,gunoi,etc.

Cresterea porcinelor preyinta si unele particularitati biologice economice,dintre care enumeram :

- Prolificitate si precocitate ridicata(anual de la o scroafa se pot obtine peste 20 de purcei,iar dupa circa 9 luni scrofitele se pot folosi la reproductie) ;

- Productivitatea pe animal matca superioara(1,5 -2 tone carne in viu/scroafa/an);

- Randament la sacrificare ridicat(75-75%);

- Consum specific de furaje redus(pentru obtinerea unui kg spor de crestere in greutate vie sunt necesare circa 5 U.N.- în sistem gospodaresc,respectiv 2,5-3 U.N.- in sistem industrial);

- Adaptabilitate ridicata la conditiile cresterii intensive;

- Valorifica superior majoritatea produselor secundare obtinute in ramurile vegetale,unele reziduuri industriale,precum si resturile menajere;

- Asigura industriei alimentare o valoroasa materie prima(carnea),iar pe piata externa constituie o sursa sigura de aport valutar.

Pe langa aceste particularitati,trebuie evidentiat si faptul ca in cresterea porcinelor ,consumul de furaje concentrate este foarte mare ,determinând o pondere ridicata a cheltuielilor cu furajele(în medie 75-80%)

Realizari în cresterea porcilor pe plan mondial si în România

Pe plan mondial,consumul de carne de porc ocupa un loc important în alimentatia populatiei.Cresterea cererii de consum pentru carnea de porc este oglindita si de sporirea efectivului si a productiei,care înregistreaza ritmuri superioare de crestere.

Aastfel,daca în 1960,pe plan mondial se cresteau 530,5 mil.porcine,în 1990 efectivul de porcine ajunsese la 855,8 mil,capete(+61,3%)iar în 1997-la 923,9 mil.capete.

Este de remarcat faptul ca,în 1997,China detinea un efectiv de 452,2 mil.capete,reprezentând 48,94 % din efectivul mondial.Alte tari mari crescatoare de porcine,însa la diferente foarte mari fata de China,sunt S.U.A.,Brazilia si Germania,a caror efective se încadrau între 24,1 mil.capete(Germania) si 58,3 mil.capete(S.U.A)

Este de retinut si faptul ca,în 1997,primele 10 tari mari crescatoare de porcine detineau 73,2% din efectivul mondial (anexa,tab.8.1.)

Fisiere in arhiva (1):

  • Rasele de Porcine.doc