Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7433
Mărime: 44.69KB (arhivat)
Publicat de: Adnana Gal
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

INTRODUCERE

Creşterea atractivităţii oraşului Pecica pentru locuitori şi atragerea de noi activităţi economice conduce la atragerea de forţă de muncă calificată care să îşi dorească să rămână în Pecica, menţinerea populaţiei actuale în oraş oricine preferând să lucreze în localitatea de domiciliu dacă aceasta răspunde nevoilor lui de confort şi siguranţă şi se realizează, printre altele, prin reabilitarea străzilor şi centrului oraşului.

Adaptarea infrastructurii urbane la statutul de oraş se face şi prin dezvoltarea infrastructurii sociale pentru creşterea siguranţei publice.

Având în vedere faptul că zonă de acţiune urbană este teritoriul întregii localităţi, nevoile identificate în zona de acţiune sunt mai multe decât cele care vor putea fi rezolvate prin prezentul plan integrat de dezvoltare urbană, iar pentru cele care pot fi rezolvate investiţia este foarte mare ca să acopere nevoile întregii localităţi. În consecinţă este nevoie să se stabilească nişte priorităţi de dezvoltare.

Din punct de vedere al dezvoltării socio-economice Regiunea vest se afla printer cele mai dezvoltate Regiuni ale ţării, fiind bine reprezentate toate sectoarele economice: indistria, agricultura, serviciile, precum şi baza dezvoltării sectorului cuaternal.

Ca tendinţe principale în ultimo ani sunt: scădere în mod constant a producţiei agricole şi industrial, dezvoltarea mai puternică a serviciilor decât în alte Regiuni.

În Regiunea Vest sunt realizate investiţii străine din peste 70 de ţării: Olanda, SUA, Italia, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Luxemburg etc.

Viaţa economică este puternic influenţată de repartiţia echilibrată a sectoarelor economice, industria reprezintă principalul domeniu de producţie. De altfel extinderea sectorului de întreprinderi nici şi mijlocii constituie un potenţial important în Regiunea Vest.

Întreprinderile mici şi mijloci au devenit o forţă economică importantă, realizând peste 40% din PIB, ele constituie singurul sector care a creat locuri de munca după 1989.

O problemă ce merită o atenţie deosebită când vorbim de activităţi economice alternative în mediul rural este de a identifica ce fel de activităţi au într-adevăr o şansă reală de dezvoltare a creare de locuri de muncă pentru a compensa reducerea ocupării în agricultură. Deocamdată spaţial rural continua să producă în principal produse agricole în timp ce activităţile din amonte şi din avalul agriculturii sunt localizate cu precădere în oraşe.

Îmbunătăţirea condiţiilor pentru afaceri în mediul rural este o condiţie esenţială pentru generale de activităţi alternative în spaţial rural.

CAPITOLUL 1

1.1. PREZENTAREA OBIECTIVULUI GENERAL

Situată în Câmpia Aradului, pe malul drept al râului Mureş, Pecica are o aşezare geografică avantajoasă, aflându-se lângă drumul internaţional E64, la 23 de km de municipiul Arad şi la 25 km de oraşul de graniţa Nădlac. Pecica, una din cele mai vechi aşezări rurale din judeţul Arad, devine oraş în anul 2004.

Localitatea Pecica se întinde pe două forme de relief dinstincte: o câmpie joasă, situate în Lunca Mureşului, şi o câmpie mai înaltă, care se întinde spre nord şi nordvest, ambele deosebit de fertile. Astfel, de-a lungul timpului locuitorii acestei aşezări au lucrat pământul şi s-au ocupat cu creşterea vitelor. Un alt punct forţe al acestui loc l-a constituit comerţul.

Localitatea se întinde pe o suprafaţă de 23.717 hectare, de ea aparţinând 17.591 hectareteren arabil. Suprafaţa terenului intravilan este de 570 de hectare. Drumuri de acces:47 km drum modernizat (din care 27 km drum naţional şi 20 km drum judeţean) Cale ferată - 11 vecinătăţi

Teritoriul oraşului Pecica se afla amplasat la limita vestică a judeţului Arad, de-a lungul drumului naţional DN 7 Nădlac - Arad - Deva - Bucureşti, având demarcaţie de frontiera naţională cu Ungaria pe o lungime de cca. 24 km spre nord şi în învecinându-se cu teritoriile administrative ale comunelor: Iratoşu - spre est; Felnac şi Secusigiu - spre sud; Peregu Mare - spre vest.

Relief: Localitatea se întinde pe două forme de relief distincte: o câmpie joasă, situată în Lunca Mureşului, şi o câmpie mai înaltă, care se întinde spre nord şi nord - vestul localităţii, ambele deosebit de fertile.

Clima este moderat - continentala, cu influente mediteraneene, media temperaturilor anuale este de 10,8 grade C.

Regiunea de dezvoltare vest este situata la granite cu Ungaria si Serbia , fiind alcatuita din punct de vedere administrative-teritorial din patru judete: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis.

Una din caracteristicele Regiuni vest este prezenta unui relief variat si armonios distribuit in zone de campie, deal si munte, care confera regiunii un potential touristic remarcabil. Are o populatie de aproximatov 1930000 locuitori, este vazuta ca un spatiu multicultural, multiethnic si multiconfesional. Regiunea vest are o suprafata de 32.034 km2, reprezentand 13,4% din suprafata tarii.

Caracteristicile geografice ale regiuni Vest fiind compusa din 42 orase din care 12 municipii si 276 comune, 318 unitatii administrative, toate grupate in cele patru judete.

Populatia regiuni Vest este caracterizata de diversitatea culturala maghiari, germane, sarbi, ucrainieni, tigani, comunitatiile romanesti coabitand cu cele conlocuitoare. In 2002, minoritatiile nationale reprezentau 11,7% din totalul populatiei din regiune, din 1990, populatia regiunii a scazut constant, de la 2201717, la 1930458 locuitori in2005, ca urmare a unei rate negative a natalitatii si emigratiei extrne a populatiei din regiune. Densitatea populatiei la 1 iulie 2005 era de 61,1 loc/km2, considerabil de mica fata de densitatea populatiei la nivel national.

Regiunea se confrunta cu un process de imbatranire demografica, efectele sale in viata economica si sociala urmand sa fie resimtite dupa anul 2005, cand in populatia in varsta apta de munca intra generatiile, reduse numeric, nascute dupa 1990.

In ceea ce priveste spatial rulal, acesta cunoaste o densitate mai redusa a populatiei, declin demogafic datorita imbatranirii populatiei si migratiei, precum si o capacitate scazuta de reinnoire demografica. Forta de munca bine pregatita, eficienta si inovativa reprezinta un atu important al regiuni. In 205 populatia ocupata inregristra o rata de 40,8% din care aproape jumatate activeaza in sectorul tertiar. Somajul s-a inregistrat constant sub media nationala inregistrand 5,1%, de asemenea PIB-ul regiunii si productivitatea muncii sunt indicator ice plaseaza regiunea pe locul al doilea pe tara, dupa Capitala. Sumarizand, putem remarca mai multi factori important in determinarea nivelului de dezvoltare a regiuni:

-existenta unir resurse natural si a unui relief variat

-proximitatea fata de vestul Europei si coridoarele direct de comunicatie ce cateva mari capital ale Europei Centrale si Occidentale, ceea ce favorizeaza investitiile straine

-existenta unei traditii industrial bine fundamentate in timp; resurse umane bine pregatite, cu spirit professional si antreprenorial bine definit.

Preview document

Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 1
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 2
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 3
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 4
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 5
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 6
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 7
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 8
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 9
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 10
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 11
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 12
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 13
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 14
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 15
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 16
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 17
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 18
Rezolvarea problemelor și identificarea lor din spațiul rural - Județul Arad, Oraș Pecica - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Rezolvarea Problemelor si Identificarea Lor din Spatiul Rural - Judetul Arad, Oras Pecica.docx

Ai nevoie de altceva?