Extras din document
Tema prezentată în lucrarea de față are la bază satisfacerea necesității implementării unui sistem inteligent de irigat.
Electronica este omniprezentă, de la cele mai simple până la cele mai complexe lucruri. În zonele urbane, electronica ca ramură a electrotehnicii este cunoscută, apreciată și intens utilizată.
Pătrunderea în zonele rurale este mai anevoioasă. Cei care se ocupă de cultivarea legumelor și a fructelor, micii fermieri precum și cei care țin să își protejeze culturile proprii sau grădinile, își pot ușura munca cu un sistem inteligent de irigat.
Avantajul acestui sistem este faptul că poate fi simplificat sau complicat după bunul plac al utilizatorului, poate fi personalizat în adevăratul sens al cuvântului. Se poate adapta la o rețea de apă curentă sau la fântână. Practic, acest sistem poate funcționa în orice împrejurare, pe orice teren și în orice condiții. Mai mult de atât, domeniul de utilizare nu are limite.
Electronica este o știință exactă şi sigură care nu depinde de capriciile naturii şi a vremii. Seceta care în ultimii ani, prin încălzirea tot mai mare a planetei îşi face simţită prezenţa, este principalul inamic al culturilor. Un sistem inteligent necesită decât curent electric și apă.
Agricultura cu toate activităţile pe care le desfăşoară, trebuie să primească această ştiinţă. Pentru o bună prosperitate, pe care omul o dorește, acesta trebuie să se acomodeze cu tehnologia modernă, prietenoasă lui, care poate să-i uşureze considerabil munca chinuitoare şi anevoioasă. De asemenea, pentru a iriga, fie un câmp fie o curte este nevoie de timp.
De acest inconvenient se poate scăpa, dacă în munca de zi cu zi ar automatiza unele treburi gospodăreşti, iar timpul preţios şi l-ar însuşi altui scop.
Stadiul actual al cunoașterii în domeniu
În momentul actual, pe piața națională cât și international, sistemele de irigat au o largă căutare și utilizare. De la terenuri agricole la gospodării, parcuri sau pur si simplu peticul de gazon din curte, necesitățile utizilatorilor diferă. Unele pot fi satisfacute de sistemele de irigare clasice, altele necesită personalizare. În fond, omul este cel care impune acest lucru, prin simplul fapt ca viața cotidiană uneori nu ne permite să ne îngrijim grădina.
Obiectivul primar în proiectarea acestor sisteme inteligente este să aplice apa la o adâncime optimă în sol, fie direct în apropierea rădăcinii plantei fie într-o zonă limitată, în apropierea plantelor.
Cele mai multe sisteme de irigat sunt instalate în sol sau aproape de suprafață, acoperite cu un strat de 8-10 cm de mulci, pentru a nu afecta aspectul estetic al grădinii. De obicei, sistemele necesită mai puțin timp și bani decât unele sisteme convenționale de udare. În unele aplicații comerciale sau casnice, ansamblul este montat într-un șant subterat și expunerea la ultraviolet sau afecțiuni mecanice este foarte mică.
Unele sisteme au un program de comandă și control al dispozitivelor de irigare prestabilit de producător, alte sisteme pot fi personalizate chiar de utilizator. Cele care nu suportă intervenții ulterioare programate urmând anumite standarde. De exemplu, dacă dorim un sistem care să ne ude gazonul din spatele casei de vacanță, putem achiziționa un sistem care să asigure acest lucru dimineața devreme și seara târziu, când temperaturile nu sunt foarte mari. Proiectând un sistem de țevi pentru apă și aspersoare, o pompă submersibilă și un automat programat, putem să udăm gazonul zi de zi, fară a mai pierde timpul. Acest sistem este unul super bun și comod, însă vremea este schimbătoare și cum climatul în România este dat peste cap, din dorința de a face bine putem face mai mult rău. În cazul în care afară plouă sau a plouat și solul este ud, funcționarea sistemului în parametrii normali duce la distrugerea gazonului.
Bibliografie
Curs gratuit Arduino www.Robofun.ro/curs_arduino
http://mustang-electronic.piczo.com/automatizareinteligentadeirigatii?cr=4&linkvar=000044
http://www.romstal.ro/temporizator-electronic-toro-ttt-9v-pentru-robinet-9v-p24838
http://www.romstal.ro/programator-digital-exterior-irigatii-8-statii-220v-transformator-ddc-8-220-od-p40052
http://www.romstal.ro/2-jet-p19302
http://www.azp.ro/scheme-electronice/teorie-in-electronica/90-optocuplor-ltv817-principiu-de-functionare.html
Lucica Roşu [Universitatea Ovidius Constanţa – SISTEME ŞI REGULATOARE AUTOMATE UTILIZATE ÎN AMENAJĂRILE DE IRIGAŢII VOL I, Editura MATRIX ROM, Bucureşti 2004 ISBN: 973 – 685 – 815 - 4
Daniel Stan [Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti] – CONSTRUCŢII SPECIALE PENTRU INSTALAŢII, Editura MATRIX ROM, Bucureşti 2010 ISBN: 973685714X
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sistem Inteligent de Irigat.docx