Sisteme de Agricultura pentru Valorificarea Resurselor Eco-Pedologice in Zona Roman

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sisteme de Agricultura pentru Valorificarea Resurselor Eco-Pedologice in Zona Roman.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Costică Ailincăi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. Conditii pedoclimatice

Municipiul Roman (46055' lat. N 26055' long. E) se afla la aproximativ 46 km spre est de Piatra-Neamt, pe malul stang al raului Moldova, in imediata apropiere a confluentei acestuia cu raul Siret.

Localitatea se afla in partea centrala a podisului Moldovei, la o altitudine situata intre 185-205 m, cuprinzand zone atat de pe terasa inferioara a raului Moldova cat si de pe terasa sa superioara.

1.1. Solul

In zona Romanului sunt cantonate ape subterane in depozitele nisipo-argiloase, deluvio-coluvio-eluviale cuaternare si in gresii, nisipuri si argile sarmatice. Tot aici se constata existenta unor rezerve deosebit de importante de materiale de constructie de balastiera (nisipuri si pietrisuri). Terasa inferioara si lunca Moldovei ofera conditii favorabile pentru exploatarea acestor resurse subsolice.

Terasele de confluenta si terasele inalte ale Siretului sunt acoperite cu cernoziomuri, luncile si terasele inferioare cu soluri aluviale si protosoluri aluviale, la sud – vest de confluenta si numai pe dreapta Siretului apar lacovistile, pe mici suprafete.

In zona orasului Roman, s-a intalnit in toate forajele la adancimi cuprinse intre 5 – 15 m de la suprafata terenului, argile marnoase de varsta sarmatiana peste care s-au depus stratele aluvionare sau eoliene de varsta cuaternara constituite din pietrisuri, nisipuri, prafuri, luturi si loesuri de culoare galbena sau cafenie.

Municipiul Roman, detine o suprafata agricola de 1.646 ha, reprezentand 0,6% din suprafata agricola a judetului. Padurile reprezinta 2,8% din suprafata municipiului, respectiv 85 ha.

Suprafata agricola reprezinta 55,2% din totalul suprafetei municipiului de 2.983 ha si este structurata astfel:

- teren arabil in suprafata de 1.487 ha, reprezentand 90,3% din suprafata agricola;

- pasuni in suprafata de 152 ha, reprezentand 9,3%;

- culturi de vita de vie, in suprafata de 7 ha, reprezentand 0,4%.

In totalul suprafetei cultivate, ponderea cea mai mare o detin culturile de porumb (75,1%), urmate de cele de grau si secara (11,7%), legume (8,2%), cartofi (4,5%) si floarea soarelui (0,5%).

Efectivul de animale din municipiul Roman, la sfarsitul anului 2004, este in numar de 47.418 capete si reprezinta 2,7% din efectivul total al judetului.

Unitatile active in prezent , in domeniul agro-zootehnic, reprezinta 1,8% din numarul total de agenti economici. Activitatile agro-zootehnice sunt slab reprezentate pe suprafata municipiului, in Roman functionand o statie de cercetare de profil, o ferma zootehnica si cateva societati agricole (ex. S.C. Marsat S.A.).

1.2. Clima

Avand in vedere pozitia geografica, in partea de est a tarii, teritoriul orasului Roman are o clima temperat - continentala, cu nuante de ariditate, climat specific regiunilor de dealuri joase, manifestat prin ierni reci si veri calduroase si precipitatii distribuite neregulat in tot timpul anului, datorita alternantei masei de aer polar – maritim din Nord-Vestul Europei si a celei temperat-continentale din Est si Sud-Est.

Asezarea geografica, in plin culoar al Siretului, determina un topoclimat complex, in care predomina topoclimate elementare de lunca si terase, de versanti cu expozitii vestice sau estice, in functie de conditiile locale. Influenta orografiei este hotaratoare pentru predominarea circulatiei atmosferice pe directia Nord-Sud, iar spre zona de confluenta cu Moldova predomina circulatia NV – SE.

Tipurile de microclimate, prezente in arealul orasului sunt:

A. Climat urban, cu sectoarele:

a) Sectorul climatic industrial feroviar (in partea de nord-vest a orasului);

b) Sectorul climatic al vechiului nucleu urban (in partea central-vestica);

c) Sectorul climatic rezidential (in partea centrala si central - sudica);

d) Sector climatic de periferie (in partea estica a orasului – cartierul Nicolae Balcescu).

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Agricultura pentru Valorificarea Resurselor Eco-Pedologice in Zona Roman.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ „ION IONESCU DE LA BRAD” IAŞI FACULTATEA DE AGRICULTURĂ SPECIALIZAREA: TEHNOLOGII AGRICOLE MODERNE