Sisteme de Combatere Integrata la Grau

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Sisteme de Combatere Integrata la Grau.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Importanta culturii de grau

Graul este cea mai importanta planta cultivata, cu mare pondere alimentara.Este cultivat in peste 100 de tari si reprezinta o importanta sursa de schimburi comerciale.

Boabele de grau sunt utilizate indeosebi pentru producerea fainei, destinata fabricarii painii – aliment de baza pentru un numar mare de oameni si furnizeaza circa 20% din totalul caloriilor consumate de om.De asemenea, boabele de grau sunt folosite pentru fabricarea pastelor fainoase, precum si ca materie prima pentru alte produse industrial foarte diferite (amidon, gluten, alcool etilic, bioethanol utilizat drept carburant).

Tulpinile (paiele) ramase dupa recoltat au utilizari multiple: materie prima pentru fabricarea celulozei; asternut pentru animale; nutret grosier; ingrasamant organic, incorporate ca atare in sol.

Taratele – reziduuri de la industria de morarit – sunt un furaj concentrate valoros, bogat in protein, lipide si saruri minerale.

Boabele de grau pot reprezenta si un furaj concentrat foarte apreciat, superior porumbului, sub aspectul valorii nutritive, al pretului si chiar ca productivitate.

Sub aspect agronomic, cultura de grau ofera avantajul ca este integral mecanizata.Este o foarte buna premergatoare pentru majoritatea culturilor, deoarece paraseste terenul devreme si permite efectuarea araturilor inca din vara.

1.2 Pierderile produse de daunatori si boli

Pierderile cauzate agriculturii mondiale de catre daunatori animali, boli si buruieni, prin atacul asupra culturilor si produselor agricole depozitate, se ridica in fiecare an la sute de milioane de tone, ceea ce reprezinta aproximativ 35% din recoltele potentiale.Din cele 35%, se estimeaza ca insectele si alti daunatori animali produc o paguba reprezentand mai mult de o treime.In tarile dezvoltate din punct de vedere tehnologic, aceste pierderi sunt mult mai mici (5%), in timp ce in tarile subdezvoltate si in curs de dezvoltare pierderile sunt mari, depasind chiar 50% (T.Baicu, 1987).Aceste diferente sunt determinate si de nivelul de dezvoltare al sectorului de protectia plantelor, de eficienta stiintifica, tehnologica si economica.

Noile concepte ale combaterii integrate a speciilor daunatoare din agroecosisteme reprezinta, pe langa solutia actuala optima din punct de vedere tehnologic, si prima treapta a noului concept de agricultura ecologica, singura care poate contribui la asigurarea „sanatatii planetei”. (PARSAN, P., 2006)

1.3 Obiectivele lucrarii

Scopul acestei lucrarii este acela de a prezenta sistemel de combatere integrata la cultura de grau, prezentarea principalilor daunatorii, boli si buruieni.

Obiective:

- principalul obiectiv este acela de a prezenta metodele utilizate in combaterea integrata in cadrul culturii de grau,

- prezentarea daunatorilor si bolilor,

- prezentarea buruienilor prezente in cultura de grau

- prezentarea pesticidelor admise de U.E (codex),

- descrierea dusmanilor naturali utilizati in combaterea daunatorilor.

2.PRINCIPII DE COMBATERE INTEGRATA

In acest capitol voi prezenta principalele metode de combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor din cultura de grau.

2.1 Metode agrofitotehnice

Rotatia culturilor. Datorita cerintelor mari de cereale necesare pentru hrana animalelor dar si a oamenilor, ponderea culturilor de grau, porumb si orz a devenit mare incat rotatia nu se mai poate respecta.

Pe langa aceasta, in ani cu conditii climatice de seceta prelungita toamna sau perioade in care timpul nu permite pregatirea terenului dupa alte culturi, se apleaza la miristile de cereale paioase care au fost lucrate in vara pentru insamantarea graului.Asfel s-a cultivat grau timp de 3-4 ani consecutiv pe acelasi teren.

Ca efect s-au inmultit simtitor agentii patogeni favorizati de monocultura, cum sunt: Fusarium roseum f.cerealis cu varietatile gramineum, culmorum si avenaceum precum si Rhizoctonia solani, etc.

De mentionat ca nici efectul rotatiei nu poate in orice situatie, sa reduca gradul de raspandire a agentilor patogeni si daunatori, deoarece conditiile climatice mai pot favoriza raspandirea lor.

Plantele premergatoare pot influenta in anumite limite starea de sanatate a culturilor.

Graul cultivat dupa el insusi sau dupa alte cereale paioase favorizeaza raspandirea si permanentizarea ciupercii Ophiobolus graminis ce se manifesta cu maximum de intensitate in anii 2 si 3 de monocultura, producand diminuarea productiei cu 50-60%.

Speciile de Fusarium sunt favorizate de monocultura de grau sau succesiunea orzului, care duce la cresterea rezervei de inocul in sol in masura foarte mare.Diferitele specii de Fusarium sunt influentate si de conditiile climatice specifice.

Clamidosporii de Tilletia controversa permanentizeaza in sol pana la 7 ani, dar gradul de infectie este dependent si de data semanatului, adancimea de semanat, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Combatere Integrata la Grau.doc

Alte informatii

USAMBV Timisoara