Sistemul Pomicol

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sistemul Pomicol.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

SISTEME HORTICOLE COMPARATE

Sistemul pomicol

IMPORTANTA

Actiunea de infiintare a unei plantatii pomicole (livezi) este de importanta majora, deoarece angreneaza capitalul initial ce se investeste si lucrarile ce s executa intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Se finalizeaza cu plantarea pomilor la locul definitive. De executarea inntocmai a acestei actiuni depinde in primul an prinderea totala a pomilor si in urmatorii ani cresterea si rodirea lor bogata, constanta an de an. Infiintarea livezii cuprinde actiuni de ordin organizatoric si tehnologic, care se executa pana la intrarea in rod a plantelor.

CLASIFICAREA CULTURILOR POMICOLE

In cadrul peisajului se deosebesc anumite tipuri de plantatii pomicole (livezi) dupa particularitatile de productie, destinatia, volumul fructelor si suprafata cultivate cu pomi ce trebuie luata in considerare la proiectarea unei plantatii sau livezi:

Ø plantatii comerciale – industriale cu suprafete economic viabile care asigura productii mari de fructe pentru consum proaspat si pentru industrializare; plantatiile sunt specializate pe specii si soiuri, fiind situate in zona culinara si de ses; sunt dotate cu sisteme de masini, depozite pentru pastrarea fructelor, adapost pentru sortarea fructelor;

Ø plantatii familiale, infiintate in toate zonele ecologice in ferme mici si mijlocii ce produc fructe pentru comercializare intr-un sortiment larg de specii si de soiuri; au inzestrare tehnica redusa, iar pastrarea fructelor se face in localuri simple, amenajate provizoriu;

Ø plantatii in gradina familiala, in asociatie cu alte culture agricole, cu suprafete mici, cu diferite specii si soiuri pentru a realiza un consum esalonat de fructe in tot timpul anului sau pentru agreement;

Ø plantatii experimentale destinate cercetarii stiintifice si cuprinde colectii de specii si soiuri de pomi si arbusti fructiferi, banci de germoplasma, material deosebit de valoros pentru ameliorare si genetica; ele sunt organizate in statiunile de cercetare;

Ø plantatii didactice existente in liceele si facultatile de horticultura destinate studiului si practicii elevilor si studentilor.

Livezile familiale le intalnim si se pot infiinta in vatra satului sip e terenurile din extravilan pe suprafete mici si mijlocii. In present livezile existente reprezinta circa 1,3% din fondul funciar al Romaniei, din care peste 70% sunt in gradinile familiale. Aceste microplantatii constituie baza productiei de fructe, de aceea trebuie sa li se acorde toata atentia. Ele pot fi modernizate cu investitii reduse, pentru a se aplica noutatile tehnologice.

Plantatiile din masivele inchegate care se gasesc in sectorul privat sau public nu trebuie destramate sau lichidate. Pentru ele se pot gasi solutii convenabile tehnico-organizatorice de exploatare si chiar de dezvoltare in timp. De exemplu, asocierea pomicultorilor private dintr-un masiv pomicol poate beneficia de credite cu dobanda redusa si introducerea de noi tehnici de cultura, soiuri noi mai productive si rezistente genetic la boli si daunatori, asistenta tehnica gratuita, material saditor de calitate. Exista parerea ca recolte mari de fructe de calitate pentru comerializare pe piata interne si externa nu pot produce decat societatile cimerciale, micii producatori particulari avand inca o pondere redusa din acest punct de vedere.

SISTEME DE CULTURA

Plantatiile pomicole sunt culture multianuale, intensive, care necesita investitii mari pentru infiintare, inclusive intretinerea pana la intrarea pe rod.

Pe de alta parte, greselile facute la infiintarea unei plantatii se repercuteaza pe o perioada lunga de timp, putand fi doar partial remediate. De aceea, la infiintarea plantatiilor se fac studii privind alegerea celor mai eficiente solutii tehnico-economice. Pe baza acestora se fac proiecte de infiintare a livezilor prin care se stabileste tipul de plantatie, sistemul de cultura, alegerea, organizarea si amenajarea terenului, tehnologia plantarii si intretinerii livezilor cat si destinatia productiei.

Din punct de vedere tehnic, pomicultorii au simtit nevoia sa incadreze pomii si lucrarile ce tin de ingrijirea lor intr-un se de metode de cultura si tipuri de plantatie. Sistemele si tipurile de plantatie(in timp ce stiinta si tehnica pomicola au progresat) s-au perfectionat si au putut fi incadrate in criterii precise de evaluare. Ele sunt elaborate si perfectionate in functie de o serie de criterii: specia, soiul, portaltoiul, vigoarea pomilor, intrarea pe rod, suprafa de nutritie, gradul de mecanizare al lucrarilor, tipul de coroana, precum si esalonarea recoltarilor in ciclul biologic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Pomicol.doc