Solul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Solul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 22 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

- Noţiuni introductive 1
- Elementele componente ale mediului înconjurător 2
- Fertilitatea solului 5
- Tipuri de sol 6
- Proprietăţile solului 9
- Degradările solului 9
- Degradarea accelerată a terenurilor 14
- Pante şi alunecări de teren 15
- Bibliografie 20

Extras din document

SOLUL

1. Notiuni introductive

Relatia om – mediu

Schimbarea teraiectoriei actuale de dezvoltare socio-economica presupune construirea unor modele de perceptie si interpretare a mediului, a pozitiei omului in natura, a relatiilor dintre om si mediu si respectiv a legaturii dintre mediu si dezvoltare.

Puterea omului de adaptare, mai mare decat a tuturor animalelor s-a datorat tocmai ratiunii care l-a dus la cunoasterea calitativa a mediului inconjurator, la aprecierea posibilitatilor lui pentru existenta speciei umane si la explicarea fenomenelor din jur.

Omul a cautat sa cunoasca mediul inconjurator, sa-i foloseasca insusirile pentru adapostire si aparare, pentru procurarea hranei si a materialelor necesare vietii lui, fiind constient de ceea ce se afla in jurul lui, punand in balanta avantajele si primejdiile pe care le pot da la iveala locurile in care traiau , pentru asigurarea celor necesare vietii .

In scurta etapa a istoriri geologice a Pamantului de la aparitia omului preistoric pana in prezent, s-au produs mari modificari in peisajul geografic al globului , unele cauze naturale fiind :

- schimbari climatice

- transgresiuni marine

- eruptii vulcanice

- cutremure distrugatoare

Alte cauze sunt datorate interventiei omului. Cand omul preistoric a trecut la agricultura cu patru – cinci milenii i.Hr., modificarile in mediul inconjurator au inceput a lua oarecare amploare prin :

- despaduriri

- acumulari de ape pentru irigatie

- terasarea terenurilor in panta

creindu-se peisaje specifice, schimbarile, modificarile, nefiind mari .

Schimbarile mari s-au produs in ultimele doua veacuri datorita :

- dezvoltarii industriei

- cresterii numerice tot mai accentuate a populatiei (“explozia demografica”)

- aglomerarii crescande a marilor centre orasenesti

- indesirii cailor de transport (rutiere, cu ample treceri la nivel suprapuse; feroviare; navale, cu vaste incinte portuare si aeriene, cu piste de aterizare)

- defrisarile pe mari intinderi : eroziunea terenurilor

- deversarile de substante nocive in apele curgatoare sau eliminarile lor in atmosfera.

Mediul natural care ocupa zone terestre a fost inlocuit cu asezari omenesti , cu terenuri cultivate, cu exploatari miniere in galerii sau cu mari descopertari la suprafata, cu paduri de sonde, cu mari uzine, cu orase in care aspectele naturale au disparut cu totul, luandu-le locul piatra, betonul si metalul, plus fumul cosurilor gazele de esapament ale autovehicolelor .

Mediul transformat de om in masura mai mica sau mai mare s-a numit mediu geografic sau umanizat .

2. Elemente componente ale mediului inconjurator

Continutul mediului inconjurator reprezinta o imbinare de elemente naturale si constructii omenesti ce modifica peisajul natural creand structuri functionale ce s-au diferentiat de cadrul natural primordial in decursul evolutiei istorice .

Elementele mediului pot fi grupate in trei categorii :

- elemente primare : fundalul naturii fizice , neinsufletite

- elemente derivate: s-au dezvoltat pe seama celor dintai (pe care le-au transformat) reprezentand mediul biotic (vietuit)

- elemente antropice : introduse de om prin activitatile sale constiente .

Componentele primare ale mediului sunt :

- aerul

- apa

- scoarta terestra

- relieful

- flora

- fauna

- solurile

O dezvoltare economică avantajoasă se bazează pe principii durabile în ceea ce priveşte toate componentele naturale: aerul, apa, solul, biodiversitatea, pădurile şi resursele subsolului. Fiecare din elementele enumerate mai sus joacă un rol foarte important în viaţa contemporană. Apa, care este considerată elixirul vieţii, este foarte utilă atît pentru natură cît şi pentru om. Ea influienţează dezvoltarea vegetaţiei, solurilor, menţinerea vieţii animalelor, etc.Tot ea contribuie la procesele exogene şi modificarea reliefului. Aerul, care se întîlneşte adînc în scoarţa terestră, şi foarte departe sus în atmosferă este şi el extrem de folositor. Datorită lui putem trăi şi respira. Aerul, ca şi apa, sunt necesare vieţii şi activităţii omului, dar totuşi cel mai important rol în natură, îl joacă solul.

Fisiere in arhiva (3):

  • CUPRINS.doc
  • Prima pagina.doc
  • SOLUL.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ TIMIŞOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL SPECIALIZAREA: INGINERIE ŞI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAŢIE PUBLICĂ ŞI AGROTURISM