Solul in viticultura ecologica (particularitati si intretinere)

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Solul in viticultura ecologica (particularitati si intretinere).
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Nastasia Pop

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere 3
1.Caracteristicile generale ale solurilor 4
1.2. Structura 5
1.3. Textura solului 5
1.4. Disperia 6
1.5. Infiltrare și permeabilitate 7
1.6. Materia organică 7
1.7. PH-ul 8
1.7.1. ACIDITATE 8
2.Principiile în viticultura biologica 9
3.Clasificarea lucrarilor solului 10
4. Lucrarile anuale ale solului in ordine cronologica 11
5. Fertilizarea cu îngrășăminte de la ferme 14
5.1.Bălegar 14
5.2.Gunoi de graj 14
5.3. Zeama de bălegar 15
5.4. Paiele 15
5.5. Compostul 15
6. MULCIREA SOLULUI 16
6.1. Mulciul din paie 17
6.2. Mulciul din ierburi 18
6.3. Mulciul din scoarță de copac 18
7. COMBATEREA BURUIENILOR 18
7.1. Metode de prevenire 20

Extras din document

Introducere

,,Viticultura biologica", sublinieaza fundamentele știintifice și practice ale acesteia, care pot creea confuzii atat in randul viticultorilor, cat si al marelui public. Odata cu acumularea unui volum mare de date din domeniul ecologiei viticole, in viticultura ultimelor decenii s-a extins conceptul de ,,ecosistem viticol", definit ca ,,acea unitate functionala a biosferei creati si controlati de catre om, in vederea obtinerii unor productii ridicate de struguri, de calitate superioara si in conditii economice si sociale tot mai avantajoase" (M. Oslobeanu,1987).

Solul reprezintă principalul mijloc de producție în agricultură, care este nereproductiv si inextesibil, de aceea el trebuie gospodărit cu mare grijă, asigurarea maximei sale rodnicii constituind preocuparea de bază a fiecărei țări, a tuturor specialiștilor din domeniu.

Aceasta impune ca cei care își desfășoară activitatea în domeniul agricol să cunoască temeinic solul, care, dacă este folosit rațional, permite realiyarea unei recolte mari, sigure și stabile, în orice condiții de climă.

Ridicarea stării de fertilitate a solurilor a fost impusă de cerințele de sporire a producției agricole. Modernizarea agriculturii a dus însă la o multitudine de efecte negative grave asupra mediului înconjurător.

Conservarea și menținerea fertilității naturale a solurilor a fost și este susținută și promovată de către cercetători și specialiști, având în vedere actualele cerințe privind dezvoltarea unei agriculturi durabile.

Solul este partea superioară, afânată, a litosferei, care se află într-o continuă evoluție sub influența factorilor pedogenetici, reprezentând stratul superficial al Pământului în care se dezvoltă viața vegetală. Stratul fertil al solului conține nutrienți și este alcătuit din humus și din loess.

1.Caracteristicile generale ale solurilor

Solul este format din componente solide, lichide și gazoase:

- partea solidă este formată din particule minerale și materie organică

- partea lichidă este apă și nutrienți

- partea de gaz este aer.

Componentele solide sunt minerale derivate inițial din apariția rocilor și a materialelor organice derivate din plante și microorganisme.

Componenta lichidă a solului este formată din apă, cu diferite cantități de nutrienți și alte substanțe solubile dizolvate în acesta.Apa și nutrienții sunt folosiți de plante pentru a crește. Apa poate fi pierdută prin evaporare în atmosferă sau prin drenaj profund prin sol.Apa care este extrasă din sol de către plante și eliberată în atmosfera se numeste transpiratie.

Componenta gazoasă a solului se referă la aer. Solul este în general poros, care conține multe spații aeriene. Oxigenul în aer este necesar în sol pentru creșterea majorității plantelor. Când solul se satură de apă, fără aer lăsat în pori, se spune că solul este acoperit cu apă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Solul in viticultura ecologica (particularitati si intretinere).docx

Bibliografie

- AURORA RANCA, ION TONCEA, CULTURA VIȚEI-DE-VIE ȘI VINIFICAȚIA ÎN SISTEM ECOLOGIC,Editura TOTAL,Anul apariției: 2011.
- Boris Boincean, GHID PRACTIC PENTRU AGRICULTURA ECOLOGICĂ (culturi de câmp), Eco-TIRAS Chișinău 2016.
- Gheorghe Emil Bandici,Ioana Borza, Ileana Ardelean, Ecoagricultura, Editura Universitatea din Oradea,2007
- Liviu Dejeu, Gheorghe Bernaz,Fertilizarea viilor si intretinerea solului in conceptie ecologica ,Editura: Ceres,Anul aparitiei: 1999.
- Roman Rozsypal, Project „Support of Organic Agriculture in Moldova“ was funded by Czech Development Agency within the framework of the „Development Cooperation Program of the Czech Republic“Decembrie 2016
- https://www.businessagricol.ro/?p=9632