Stabilirea Liniei Tehnologice pentru Obtinerea Compotului de Mere

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Stabilirea Liniei Tehnologice pentru Obtinerea Compotului de Mere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere docx, ppt de 33 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: PROF. ING. Budui COSTIN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Caracteristicile materiei prime si a produsului finit
1.1 Caracteristicile materiei prime.
1.2 Caracteristicile produsului finit.
2. Schema tehnologica pentru obtinerea produsului ( toate operatiile necesare obtinerii produsului, figure pt fiecare process ).
3. Stabilirea liniei tehnologice ( desen cu utilaje ).
4. Alegerea unei masini ( schema, mod de lucru ).
5. Schema unui suansamblu din cadrul masinii ( desen ).
6. Calcul organologic al unui organ de masina sau transmisie din cadrul masinii.
7. Reguli de protectie a muncii in cadrul procesului.
8. Bibliografie.

Extras din document

1.1 Caracteristicile materiei prime

Cultura marului este cea mai cunoscuta si raspandita in zonele cu clima temperate, iar merele ocupa primul loc atat in ceea ce priveste volumul productiei, valoarea calitativ – alimentara cat si solicitarea acestora pe pietele de desfacere. Cultura marului este foarte veche; descrieiri pomologice, dar si pacticic de cultura intalnim in scrierile a numerosi invatati cu circa 2000-3000 de ani inainte de Hristos ( Saffo, Hipocrate, Teofrast ), dar si ceva mai tarziu ( Cato, Varo, Columella, etc. ).

Plasticictatea ecologica ridicata a aceste specii a permis o vasta diseminare geografica a numeroaselor soiuri formate sau create in cele mai diverse zone de pe glob. Pe plan mondial, marul se situeaza pe locul trei dupa citrice si banana, dar ocupa locul intai intre speciile pomicole de climat temperat producand mai mult decat dublul acestora.

Merele sunt reprezentate de: soiuri de vara, cu coacere in iulie – august ( Aromat de vara, Red Melba,etc. ), soiuri de toamna ( Frumos de Voinesti, Parmen auriu, etc. ), si soiuri de iarna , care se recolteaza in septembrie – octombrie si se pot pastra pana in aprilie – mai ( Jonathan , Golden delicious, Wagener premiat, etc ). In conditiile tarii noastre, merele se pot consuma in stare proaspata pe tot parcursul anului. In tara nostra merele reprezinta specia de fructe cu cea mai larga utilizare.

Valoarea alimentara ridicata a merelor se datoreaza compozitiei lor foarte echilibrate, a accesibilitatii componentelor biochimice pentru organismul uman si nu in ultimul rand a diferitilor excitanti olfactivi, vizuali si gustativi. Numai in alcatuirea lor au fost identificate peste 170 de substante. Datorita acestor insusiri merele sunt cele mai apreciate fructe. Principalele componente ale fructelor de mar sun: apa 77–88 %, glucide totale 6.5-17 %, protide 0.3 %, lipide 0.4 %, acizi liberi 0.65 %, substante minerale 0.32 %, vitamina C 2-170 mg / 100g, vitamina A 112 U.I, vitamina B1 40 U.I, vitamina B2 10-43 U.I. Valorea energetica totala este de 55 cal. Si utilizabile 49 cal. / 100g produs proaspat.

Continutul de substante hranitoare, precum si raporul optim intre componentele biochimice, constituie o imbinare fericita de proprietati alimentare si organoleptice. Prin prelucrare o parte din componentele biochimice ale fructelor sunt diminuate sau distruse, de aceea se recomanda consumul lor in satre proaspata. Prelucrarea merelor se face sub diferite forme: dulceturi, gemuri, marmalade, compoturi, sucuri, paste, otet, bauturi alcoolice etc.

Valoarea terapeutica a merelor este deosebit de importanta datorita efectului tonic asupra organismului in general. Totodata, merele au effect terapeutic printr-o actiune directa sau profilactica in multe boli cum ar fi: cardiopatia ischimica, heper sau hipotensiune arterial, hepatite, reumatisme, costipatii cornice, diarei acute la copii, etc. Merele contribuie la eliminarea acizilor urici,la reducerea colesterolui si absorb multe toxine din organism. Se recomanda persoanelor mature ( inclusiv diabeticilor si obezilor ) si sunt absolut necesare copiilor, batranilor si bolnavilor.In uz extern ajuta la tonifierea tesuturilor, folosindu-se la masarea obrajilor, abdomenului, etc. Consumate seara usureaza somnul.

Fisiere in arhiva (4):

  • Stabilirea Liniei Tehnologice pentru Obtinerea Compotului de Mere
    • linie compoturi de mere.docx
    • operatii 1.docx
    • plan proiect.docx
    • ppt operatii.ppt

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA ION IONESCU DE LA BRAD IASI FACULTATEA DE AGRICULTURA