Stabilirea necesarului de nutreturi si a eficientei utilizarii lor pentru o exploatatie zootehnica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Stabilirea necesarului de nutreturi si a eficientei utilizarii lor pentru o exploatatie zootehnica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

INTRODUCERE
1. Definirea exploataţiei.
2. Norme de hrană .
3. Caracteristicile nutritive ale nutreţurilor utilizate.
4. Raţii de hrană pentru vaci de lapte.
5. Amestec de nutreţuri concentrate pentru monogastrice.
6. Stabilirea necesarului de nutreţuri pentru vacile de lapte.
7. Stabilirea necesarului de nutreţuri pentru monogastrice.
8.Aspecte privind eficienţa economică a utilizării nutreţurilor.
CONSIDERAŢII PROPRII
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Introducere

Nutriția este știința care se ocupă cu studiul schimburilor nutritive dintre organism și mediu, a transformării substanțelor absorbite în substanțe proprii organismului, precum și a folosirii lor pentru întreținere și realizarea producțiilor.

Nutriția și alimentația influențeaza direct și evident nu numai nivelul producțiilor animale dar și reproducția , procesele de creștere și dezvoltare, starea de sănătate a animalelor și nu în ultimul rând eficiența economică obiectiv determinant în desfășurarea activității din zootehnie .

O alimentație performantă sub aspect productiv și economic impune cunoașterea și aplicarea conceptelor și recomandărilor nutriției animale, știința aplicată în continu progres. Nutriția a contribuit decisiv, alături de ameliorarea genetică, la evoluția spectaculoasă în ultimii zeci de ani a performanțelor obținute în zootehnie .

Nutriția animală este incitantă nu numai prin efectele determinate de aplicarea cunoștințelor dobândite ci, înaintee de aceasta, prin însași complexitatea domeniului (cunoașterea și influențarea desfășurarii unor procese vitale la animale ) și implicit a bogatelor interrelații cu alte discipline ( biologie, fiziologie, etologie, biochimie, biofizică, matematică, informatică, biotehnologii, managementul creșterii animalelor etc.)

În domeniul nutriției animale se cunosc cu sufiență exactitate cerințele nutritive ale speciilor de interes economic, compoziția cimică și implicit valoarea nutritivă a materiilor prime furajere, precum și modul în care acestea determină răspunsul organismului animal : starea de sănătate, starea de întreținere și producțiile realizate .

Formularea unei rețete furajere se referă la corelarea normelor de hrană pe categorii de producție și niveluri de producție cu valoare nutritivă a furajelor, ținând cont de restricțiile impuse de parametri rației furajere.

Nutriția are in vedere faptul că, în timp ce producția vegetală se bazează excusiv pe elementele anorganice ( azot sub formă de nitrați sau amoniac, apă și dioxid de carbon ) și energia solară ( captată de clorofila și folosită în procesele de biosinteză) producția animală este relizată prin folosirea compușilor organici ( proteine, hidrațidecarbon,lipide,vitamine ) produși de plante . În acest fel se stabilește o strânsă legătură între sol și animal prin intermediul plantelor.

1 . Definirea exploatației

SC ,,Ferma veselă᾿᾿ este situată la aproximativ 35 de km distanță de orașul Bârlad,cu sediul localitatea Horga, comuna Epureni , judetul Vaslui . Ferma are un efectiv de 1050 de animale, din care 50 de vaci cu lapte din rasa Holsten-Friză şi 1000 de porci la îngrășat din rasa Landrace, și o suprafață de 52,9 ha teren în exploatare.

Vacile au o greutate în medie de 700kg și o producție medie de 30 kg lapte /zi cu 4% grăsime. Laptele este vândut către Hochland la un preț de 1,6 lei/kg .

Rasa Holsten-Friză – este denumita suprarasa, deoarece este o rasă cu productii mari, dezvoltare corporala mare, este originara din Olanda, are conformatie armonioasa, are abdomenul bine dezvoltat, uger mare si globulos, are o prod min de lapte de 6000 kg, cu grasime de aprox 4 %, detine recordul mondial de lapte pe zi – 80kg, viteza de muls are min 2 kg/min, are randament bun si in productia de carne, are conversi buna a furajelor.

Porcii sunt achiziționați la o greutate medie de 10kg cu un preț de 150 lei/ porc , porcii vor fi crescuți și îngășați pana la o greutate medie de 100 kg ,ei sunt vânduți către abatorul Tivas Vaslui la un preț de 4,5 lei/kg în viu.

Rasa Landrace s-a format in Danemarca intre anii 1850-1907 prin incrucisarea porcinelor locale cu rase albe mai ales Marele Alb.

Suinele Landrace au pielea fina, culoare alb-roz, parul alb, talia mijlocie spre mare. Capul este mic, trunchiul este lung ( au 2-3 perechi de coaste in plus fata de alte rase ).

Prolificitatea este de 10-11 purcei la o fatare.

La 8 luni se atinge masa corporala de 115-130 kg.

Rasa Landrace se preteaza cel mai bine pt productia de bacon, furnizeaza carcase cu lungime mare, grasime putina si carne multa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea necesarului de nutreturi si a eficientei utilizarii lor pentru o exploatatie zootehnica.docx

Bibliografie

Ioan Mircea Pop , Petru Halga , Teona Avarvarei ,2006-Nutritia si Alimentatia animalelor,Editura Tipo Moldova,Iasi.
Teodorescu,I,Samuil-Producerea si conservarea furajelor,Indrumator de curs si lucrari practice.
Păsarin Benone ,2007- Tehnologia creșterii suinelor, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iași.
Maciuc Vasile ,2006- Managementul creșterii bovinelor, Editura Alfa, Iași.

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ ION IONESCU DE LA BRAD IAȘI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE