Stabilirea Necesarului de Nutreturi si a Eficientei Utilizarii lor Pentru o Exploatatie Zootehnica

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Stabilirea Necesarului de Nutreturi si a Eficientei Utilizarii lor Pentru o Exploatatie Zootehnica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Mircea Pop, Cristina Radu - Rusu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

INTRODUCERE.2
1. Definirea exploataţiei.4
2. Norme de hrană.5
3. Caracteristicile nutritive ale nutreţurilor utilizate.6
4. Raţii de hrană pentru vaci de lapte.8
5. Amestec de nutreţuri concentrate pentru monogastrice.9
6. Stabilirea necesarului de nutreţuri pentru vacile de lapte.12
7. Stabilirea necesarului de nutreţuri pentru monogastrice.14
8. Aspecte privind eficienţa economică a utilizării nutreţurilor.14
CONSIDERAŢII PROPRII.16
BIBLIOGRAFIE.17

Extras din document

IMPORTANŢA ALIMENTAŢIEI ANIMALELOR

Alimentaţia animalelor domestice este ştiinţa care se ocupă de cercetare a nutriţiei şi alimentaţiei a animalelor şi păsărilor domestice crescute şi exploatate în diferite condiţii de întreţinere şi îngrijire.

Nutriţia şi alimentaţia animală prezintă mare importanţă deoarece influenţează direct şi evident nu numai nivelul producţiilor animale dar şi reproducţia, procesele de creştere şi dezvoltare, starea de sănătate a animalelor şi nu în ultimul rând eficienţa economică.

Alimentaţia a jucat întotdeauna un rol de prim ordin în viaţa omului (atât ca individ, cât şi fiinţă socială). Calitaţile şi defectele

acesteia influentează în mod hotărâtor starea de sănătate. Ştiinţa

modernă a nutriţiei nu face decât să aprofundeze legăturile fundamentale dintre om şi aliment. Metabolismul general al organismului, deci totalitatea reacţiilor biochimice, îşi are ca drept punct de plecare alimentele ingerate. În compoziţia alimentelor intră urmatoarele grupe de substanţe: proteinele , lipidele (grăsimile), glucidele (hidraţii de carbon sau zaharurile), sărurile minerale, vitaminele şi apa. Energia necesară funcţionării organismului este furnizată doar de primele trei grupe; acestea constituie deci factorii nutritivi energogeni. În plus, aceste substanţe au şi rol plastic, de refacere a ţesuturilor uzate. În ceea

ce priveşte mineralele şi vitaminele, ele îndeplinesc mai ales funcţia

de catalizatori ai proceselor biochimice, iar apa, după cum se ştie,

este mediul indispensabil de desfăşurare a vieţii celulare.

Importanţa nutriţiei în producţia animalelor este evidenţiată şi prin ponderea costului hranei (peste 50%) în costurile produselor animale. Atenţia pe care crescătorii de animale o dau nutriţiei şi alimentaţiei şeptelului, determină, în mare măsură, rentabilitatea activităţii lor (Pop, 2006).

Ponderea cea mai importantă în costurile de producţie ale produselor animaliere o deţin cheltuielile cu hrana, astfel că nutriţia şi alimentaţia raţională pot contribuii la eficientizarea produselor zootehnice.

Creşterea intensivă a animalelor nu poate fi concepută astăzi fără utilizarea nutreţurilor combinate, în special în cazul porcilor şi al păsărilor; progresele genetice înregistrate în domeniul productivităţii şi al valorificării hranei, în ultimii ani, nu s-ar putea manifesta fără nutreţuri adecvate acestui potenţial genetic. Industria de nutreţuri combinate este în continuă mişcare, în ultimii ani realizându-se produse care necesită un grad înalt de prelucrare şi consumuri suplimentare de energie (Pop, 2006).

DEFINIREA EXPLOATAŢIEI

Ferma zootehnică luată în analiză este situată în judeţul Iaşi, comuna Miroslava. Aceasta se afla la o distanta de 20 de km de municipiul Iaşi ceea ce poate asigura piaţa de desfacere a produselor obţinute precum şi aprovizionarea cu materii prime.

Scopul proiectului este de a stabili eficienţa utilizării nutreţurilor într-o fermă zootehnică. Exploataţia zootehnică luată în calcul cuprinde un efectiv de 70 de vaci de lapte , care au o greutate medie de 600 de kg cu o producţie de 27 l lapte/zi - 4 % grăsime, şi 1850 de capete de pui.

Pentru valorificarea nutreţurilor obţinute se urmăreşte optimizarea raţiilor cu o eventuală completare cu nutreţuri concentrate ce vor fi achiziţionate de la firme specializate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea Necesarului de Nutreturi si a Eficientei Utilizarii lor Pentru o Exploatatie Zootehnica.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Zootehnie - Iasi, la disciplina "Nutritia si Alimentatia Animalelor