Stabilirea Tehnologiilor de Productie intr-o Unitatea de Crestere Intensiva cu Capacitatea de 1500 Capete

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Stabilirea Tehnologiilor de Productie intr-o Unitatea de Crestere Intensiva cu Capacitatea de 1500 Capete.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Hoha Gabriel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Importanta cresterii suinelor

În alimentatia oamenilor, de mai multe sute de ani, carnea de porc are o pondere importanta in structura consumului si produselor din carne, reprezentând circa 45% din consumul total pe cap de locuitor.Preferinta consumatorului român pentru carnea de port tine cont în mare masură de necesarul cantitativ de energie si proteină de origine animală.

Performantele de reproductie deosebite ale porcinelor(cca. 2,2 fătări pe an, numar mare de purcei obtinuti si întarcati anual pe scroafă, capacitatea de alaptare,etc), performantele de productie(viteză mare de crestere, indici buni de conversie a hranei, calitatea carcasei,etc), conditii pedoclimatice favorabile si nu în rând,traditi au consolidat interesul crescatorilor pentru aceasta specie.

Mult timp crescătorii individuali au practicat cresterea porcinelor in special pentru consumul familial si prea putin pentru comercializarea pe piata libera sau pentru industrializare în unitati spacializate.Din acest motiv, timp îndelungat, în gospodaria taraenască au pătruns greu rasele specializate.

Prin cresterea suinelor rezulta diferite avantaje foarte importante pentru zootehnie, cum ar fi:

- suinele fiind animale omnivore consumă pe lângă furajele concentrate si alte resurse cum ar fii: cartofi clasati de la consmul uman, dovleceii, sfeclă, masă verde,etc; toate acestea ducând la reducerea cheltuielilor cu furajele;

- specia poate fi ameliorată relativ repede si suinele se pot creste in conditii intensive si semiintensive în efective mici;

- actualmente exista posibilitatea exploatării suinelor in ferme familiale sau in ferme care reunesc membrii ai mai multor familii;

- cresterea suinelor in unităti mari asigura o permanetizare a utilizării fortei de muncă, iar in gospodăriile personale constituie o activitate anexa cu implicatii majore în asigurarea cărnii pentru consum sigur si îndelungat al populatiei umane, mai ales in sezoanele răcoroase.

Cresterea suinelor se poate face in fermele specializate în câteva directii:

- producerea de purcei intărcati 6-7 kg;

- cresterea purceilor până la 10-12 kg;

- îngrasarea porcilor până la 105-110 kg;

Scopul efectuarii proiectului

Stabilirea principalelor conditii si parametri tehnici si biotehnici de functionare ai unei ferme cu o capacitate de 1500 capete, din care 150

0 scroafe de productie.

Lucrarea urmareste stabilirea efectivelor optime, a productiilor obtinute si a sporurilor pentru fiecare categorie de varstă.

Se urmăreste corelarea etapelor in asa fel incât să se asigure o continuitate în procesul de productie.

Urmărinrea rentabilitatii unei astfel de ferme este un element pricipal privit prin prisma necesitatii de asigura un câstig care sa permită acoperirea cotelor la creditele bancare, salariilor muncitorilor, precum si toate celelalte cheltuieli legate de productie si obtinerea unui profit.

II.

Baza de calcul

- Hrănirea se face cu nutreţuri combinate sau amestecuri furajere specifice categoriei de vârstă şi stare fiziologică. Furajele combinate se pot procura de la întreprinderi specializate, dar se pot efectua şi amestecuri furajere în unitate, caz în care se vor prevede utilaje şi instalaţii specifice.

- Consumurile specifice de furaj pot fi următoarele:

- Tineret înţărcat: 5-12 kg – 1,8 UN/ kg spor

13-27 kg – 2,3 UN/ kg spor

- Scrofiţe de înlocuire: 60-90 kg – 3,4 UN/ kg spor

91-110 kg – 4,5 UN/ kg spor

- Porci graşi : 28-50 kg – 3,0 Un/ kg spor

51-75 kg – 3,7 UN/ kg spor

76-110 – 4,5 UN/ kg spor

Retribuţia muncii se face conform normelor în vigoare :

- Pentru sectoarele monta-gestaţie şi maternitate se va stabili costul de producţie si preţul de cost pe purcel la vârsta de 35 de zile )5 kg/cap);

- Pentru sectorul de creşă în funcţie de tehnologia aplicată lei/ kg spor în greutate vie.

De asemenea pentru sectoarele de ingrăşare şi de creştere a tineretului de prăsilă.

Valoarea medicamentelor se va stabili în funcţie de acţiunile ce se întreprind pe fiecare sector de producţie şi categorie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea Tehnologiilor de Productie intr-o Unitatea de Crestere Intensiva cu Capacitatea de 1500 Capete.docx