Stadiile de Dezvoltare ai Viermiilor de Matase ai Dudului

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Stadiile de Dezvoltare ai Viermiilor de Matase ai Dudului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 23 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Moisescu Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Argument

Mi-am ales aceasta tema , deoarece mi-se pare interesanta pentru ca firul de matase naturala prezinta insusiri remarcabile, caracterizandu-se prin finite , rezistenta si durabilitate.

Cerintele pentru matase naturala sunt tot mai mari in ultimii ani , atat pentru consumul intern cat si pentru export.

Sericicultura se practica in tara noastra de multa vreme. Ea reprezinta una din ramurile zootehniei care are ca procupari cresterea , ameliorare si inmultirea viermilor de matase, a bazei furajere, precum si preindustrializarea gogosilor de matase.

Din firul stralucitor de matase se tes multe materiale fine si frumoase din care creatorii de moda fac multe lucruri deosebite pentru frumusetea feminine si de aceea am ales aceasta tema pentru ca firul de matase reprezinta un lucru divin prin frumusetea lui naturala.

Capitolul 2.

Scurt istoric al sericiculturii in tara noastra

Sericicultura reprezinta una din ramurile zootehniei care are ca preocupari cresterea , ameliorarea si inmultirea viermilor de matase, a bazei furajere precum si preindustrializarea gogosilor de matase.

Sericicultura se practica in tara noastra de multa vreme fara a se cunoaste data exacta a introduceri ei.

A fost raspandita in Banat si Transilvania de unde s-a extins la jumatatea secolului XIX  lea in Tarile Romane. Primele masuri pentru dezvoltarea cresterii viermilor de matase au constat in infiintarea pepinierilor si a plantatilor de dud , actiuni intreprinse in perioada 1840 - 1860.

Se cresteau viermi de matase care produceau gogsi albe si galbene , dar nu se cunoastea originea, rasei de la care se obtinea samanta.

In anul 1842 s-a adus samanta din Franta si Italia, iar in anul 1851 din Japonia. In anul 1852 s-a infiintat pe langa scoala de agricultura din Pantelimon, o statiune de sericicultura , pentru cresteri administrative de viermii de matase si acordarea indrumarilor necesare pentru crescatori. Ulterior activitatea de producere de samanta se extinde, ajungandu-se chiar sa se exporte o cantitate apreciabila.

In jurul anului 1860 , in urma patrunderii pebrinei in tara noastra , sericicultura inregistreaza un regres, situatia aceasta mentinandu-se pana in 1895 cand prin masuri luate de Ministerul Agriculturii se realizeaza o oarecare redresare a acestei activitati. Nici un aspect demn de semnalat nu se inregistreaza insa pana in 1944 cand , asemenea celorlalte ramuri de agriculturii;

Pentru infiintarea statiunilor experimentale Baneasa, Orsova si Cislau s-a reusit asigurarea necesarului de samanta si implicit s-a sporit cantitatea de gogosi de matase, de la o productie de 500 tone in anul 1944 s-a ajuns ca in 1963 sa se produca 1300 de tone. Principalul producator de gogosi de matase l-a reprezentat in aceasta perioada crescatorul individual , dar cresterea viermilor de matase incepe sa se extinda si in cooperativele agricole de productie si scoli.

Fisiere in arhiva (2):

  • Cuprins.doc
  • text.doc

Alte informatii

Scurt istoric al Sericiculturii in tara noastra.......Stadiile de dezvoltare a viermilor de matase ai dudului