Statiune Turistica Azuga

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Statiune Turistica Azuga.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Azuga este un oraş aflat în judeţul Prahova, Muntenia, România, cu o populaţie de 5213 locuitori (2002). Se situează în Valea Prahovei, la confluenţa cu râul Azuga, la poalele Munţilor Bucegi şi Munţilor Baiului, în vecinătatea culmilor Sorica şi Cazacu. Este o staţiune climaterică şi turistică importantă, fiind renumită îndeosebi ca staţiune turistică pentru sporturile de iarnă .

Un vechi document din anul 1815 menţionează hanul Căciula Mare , numit si Hanul Între Prahove, descris de istoricii români V. A. Urechia, în lucrarea sa Drumul Braşovului“ şi de Nicolae Iorga, în lucrarea Scrisori de negustori. Datorită vieţii pastorale intense,această asezare s-a extins ulterior. Potrivit unor afirmaţii, hanul s-a construit intre anii 1720-1725, fiind ars în mai multe rânduri de turci. Acest han se află în locul unde este astăzi Biserica Ortodoxă.Hanul Căciula Mare a fost prima cladire construită in aceasta zonă,iar abia în primii ani ai secolului al XVIII-lea au apărut primele locuinţe omeneşti. Primii locuitori ai zonei Văii Prahova sunt păstorii de vite, iar primul locuitor care s-a stabilit în actualul oraş Azuga a fost ciobanul Gheorghe Zangor, care avea în jur de 500 de oi, acesta construindu-şi prima casă în jurul anului 1800. În anul 1884 localităţile Predeal, Azuga, Buşteni şi Poiana Ţapului au foarmat împreună o comuna, sub numele de Predeal, iar în anul 1889 reşedinţa Primăriei s-a mutat de la Predeal la Azuga, într-o clădire pusa la dispoziţie de Majestatea Sa Regele Carol

De-a lungul timpului s-au construit numeroase fabrici în Azuga, prima fiind Fabrica de Sticlă, construită de Aslan în anul 1830 , însa aceasta a fost închisă la scurt timp din motive necunoscute. În anul 1879 s-a construit o nouă fabrică de sticlă, proprietatea lui S. Grunfeld, fabrica avaâd în jur de 250 de angajaţi, majoritatea din Bohemia. Apoi au urmat Fabrica de Cascaval (1882), Fabrica de Var hidraulic (1885), Fabrica de Ciment (1885), Fabrica de Postav (1887), Fabrica de Salam (1887), Fabrica de Cherestea (1888), Fabrica de Şampanie (1892) şi Fabrica de Şamotă (1908). Însă cea mai importantă fabrică constuită în Azuga este Fabrica de Bere, care a fost construită în perioada 1898-1900, de către specialistul de origine germană Grundt.

Botezul  - Noul nascut se scalda timp de 40 zile in apa sfintita. In seara zilei a treia dupa nastere se facea “de trei seri’’ adica se invitau la masa trei neveste pe care gazda casei le ospata  si apoi le lasa peste noapte masa pusa si paharele pline cu vin, precum si o paine intreaga si ceva bani, pentru ca venind “ursitoarele “sa gaseasca toate cu imbelsugare si sa urzeasca  copilului un viitor bun. In primele trei zile de la nastere nu se dadea nimic din casa, iar daca intra cineva acesta trebuia sa lase un lucru cat de mic pentru a nu lua somnul copilului. Cina intra in casa trebuia sa apuce copilul de nas pentru ca noul nascut sa fie mantuit de toata necuratenia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Statiune Turistica Azuga.ppt