Studiu Comparativ intre Romania si Polonia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu Comparativ intre Romania si Polonia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

I. Scurtă prezentare a ţărilor 2
II. Indicatori la nivelul economiei naţionale 3
1. Suprafata 3
2. Populatie 3
3. PIB/locuitor 4
4. Rata inflatiei 6
5. Rata de ocupare a forței de muncă 7
6. Rata somajului 8
7. Importuri, Exporturi, Balanţă comercială (%) 9
III. Indicatori la nivelul agriculturii 13
Potenţial agricol 13
a) suprafaţă agricolă pe categorii de folosinţă 15
b) suprafeţe irigate 16
c) mecanizare (încărcătură pe tractor) 17
d) chimizare (substanţă activă la hectar) 17
e) efective de animale 18
f) animale la 100 ha 19
Rezultate economice 20
a) producţii medii la principalele culturi vegetale (hg/ha) 20
b) producţii totale/locuitor la principalele produse de origine vegetală: 21
c) producţii medii la principalele produse de origine animală 22
d) producţii totale/locuitor la principalele produse de origine animală (tone) 22
IV. Principalele reglementări pe pieţele agricole 23
BIBLIOGRAFIE 25

Extras din document

I. Scurtă prezentare a țărilor România și Polonia

Scurtă prezentare a Poloniei

Polonia, oficial Republica Polonă, este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, și Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziția 69 în lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,1 milioane de locuitori, concentrați principal în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia. Astăzi, este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Polonia este membră a NATO, ONU, OECD și a Organizației Mondiale a Comerțului.

După căderea comunismului, Polonia a urmat o politică de liberalizare a economiei și astăzi este unul dintre exemplele tranziției de succes de la o economie dirijată de stat la o economie de piață.

Privatizarea companiilor mici și mijlocii care au fost controlate de guvern și dreptul liber de înființare de firme noi au permis dezvoltarea agresivă a sectorului privat. Ca o consecință, au apărut și organizații de apărare a drepturilor consumatorilor. Restructurarea și privatizarea „sectoarelor sensibile” precum industria minieră, metalurgică, căile ferate și energia au fost demarate începând din 1990. Cele mai mari privatizări au fost vânzarea companiei naționale de telecomunicații, Telekomunikacja Polska, către operatorul France Télécom în anul 2000 și vânzarea a unui procent de 30% din acțiunile celei mai mari bănci a Poloniei, PKO Bank Polski, pe Bursa din Varșovia în anul 2004.

În domeniul agriculturii, Polonia dispune de un număr mare de ferme private, având potențial de a deveni cel mai important stat producător de alimente din întreaga Uniunea Europeană.

Scurtă prezentare a României

România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

România este o republică semi-prezidențială. Este a noua țară după suprafața teritoriului (238 391 km²) și a șaptea după numărul populației (peste 22 milioane locuitori) dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala țării, București, este și cel mai mare oraș al ei și al șaselea oraș din UE după populație (1,9 milioane locuitori). În 2007, orașul Sibiu a fost ales Capitală Europeană a Culturii. România este membră a unor organizații internaționale: ONU din 1955, CoE din 1993, Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2007, NATO din 29 martie 2004, OSCE, OIF din 2003, Uniunea Latină din 1980 și unor instituții economice: Grupul Băncii Mondiale, FMI din 1972, BERD din 1991, OCDE.

Conform recensământului din 2002, România are o populație de 21 680 974 de locuitori și este de așteptat ca în următorii ani să se înregistreze o scădere lentă a populației ca urmare a sporului natural negativ. Principalul grup etnic în România îl formează românii. Ei reprezintă, conform recensământului din 2002, 89,5 % din numărul total al populației. După români, următoarea comunitate etnică importantă este cea a maghiarilor, care reprezintă 6,6 % din populație, respectiv un număr de aproximativ 1 400 000 de cetățeni. După datele oficiale, în România trăiesc 535 250 de romi. Alte comunități importante sunt cele ale germanilor, ucrainenilor, lipovenilor, turcilor, tătarilor, sârbilor, slovacilor, bulgarilor, croaților, grecilor, rutenilor, evreilor, cehilor, polonezilor, italienilor și armenilor. Din cei 745 421 de germani câți erau în România în 1930, în prezent au mai rămas aproximativ 60 000. De asemenea, în 1924, în Regatul României erau 796 056 de evrei, însă la recensământul din 2002 au fost numărați 6 179.

Teritoriul actual al României mai este numit și spațiul carpato-danubiano-pontic, deoarece România se suprapune unui sistem teritorial european, conturat după forma cercului Carpaților Românești și a regiunilor limitrofe impuse și subordonate complementar Carpaților, fiind mărginită în partea de sud de fluviul Dunărea, iar în partea de est de Marea Neagră.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ intre Romania si Polonia.docx