Studiu Comparativ intre Romania si Ungaria

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu Comparativ intre Romania si Ungaria.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescu Gabriel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Agronomie, Geografie, Stiinte Politice

Cuprins

I. Scurta prezentare a tarilor
II. Indicatori la nivelul economiei nationale
III. Indicatori la nivelul agriculturii
IV. Rezultate economice
V. Principale reglementări pe pieţele agricole

Extras din document

I. Scurta prezentare a tarilor

Ungaria

Ungaria este o republica din sud-estul Europei Centrale. Este vecină cu Austria, Slovacia , Ucraina , Romania , Serbia , Croatia şi Slovenia

Populaţia maghiară din Ungaria de azi reprezintă 89 - 95%, limba ei este maghiară din familia ugro-finică, alte minorităţi : rromi, sau romák în maghiară (5%), germani sau németek ori svábok în maghiară (1.2%),slovaci (0.4%),croaţi sau horvátok (0.2%),sârbi sau szerbek (0.2%), ucrainieni sau ruteni (0.1%), şi români sau románok în maghiară (0.1%). Românii din Ungaria, grupaţi în special în zona oraşului Gyula (Giula); sunt 8.000 - 10,000 oameni din totalul populaţiei ţării (10.000.000).

Religia romano- catolică e cea dominantă (67.5%), 16%-20% din populaţia maghiară din Ungaria este de religie reformată (calvinistă) şi 3%-5% de religie evanghelică (luterană); circa 0.2% din populaţie sunt de religie mozaică (evrei). De asemenea există importante comunităţi creştine ortodoxe (române, sârbe), uniate (greco-catolice, de exemplu la ruteni şi români), obşti neo-protestante, precum şi o comunitate musulmană Comunitatea ortodoxă română din Ungaria este organizată în Episcopia Ortodoxă Română de Gyula, care este condusă în prezent de episcopul Sofronie Drincec, originar din Arad. Comunităţile greco-catolice din Ungaria (alcătuite din maghiari, ruteni, slovaci şi români) sunt organizate în Episcopia Greco-Catolică de Nyiregyháza.

Limba oficială a Ungariei este maghiara (denumită incorect şi ungară), o limbă ugro-finică. Limba maghiară conţine şi multe cuvinte de origine slavă. Comunităţi maghiare importante locuiesc în statele vecine Ungariei, în special în Slovacia, România (mai ales în Transilvania, in măsura mică şi in Moldova), în Serbia (Voivodina), în Ucraina Transcarpatică, în Austria (Burgenland), dar şi în Statele Unite ale Americii ,Canada,Germania,Franţa si in America latină.În Israel trăiesc câteva zeci de mii de evrei ungarofoni,originari din Ungaria şi Transilvania.

Sistemul politic

Odată la 4 ani sunt alegeri parlamentare. Primul ministru este desemnat de Preşedinte. Prim-ministru numeşte miniştrii, şi desemnează Guvernul.Parlamentul Ungar are o singură camerâ, formată din 386 de membri.Forma de stat a Ungariei este republică Constituţia maghiară a fost modificată de mai multe ori, prima oară în anul 1949 schimbarea cea mai mare a fost în 1989 a intrat în vigoare în 23 octombrie 1989 Preşedintele este ales odată la 5 ani, funcţia preşedintului este reprezentativă (simbolică) dar el desemnează premierul şi este autoritatea supremă al armatei, parlamentul iniţiază legi care trebuie să corespundă cu constituţia ungară,apoi preşedintele le aprobă. În caz că o lege nu corespunde cu constituţia preşedintele are dreptul să anuleze legea iniţiată de parlament, prin tribunalul constituţional.Ungaria face parte din NATO şi a devenit în mai 2004 membră a Uniunii Europene.

Romania

România este o ţară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică şi la ţărmul nord-vestic al Mării Negre.[2] Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafaţa Deltei Dunării şi partea sudică şi centrală a Munţilor Carpaţi. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi est şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est.

Biserica Ortodoxă Română este principala instituţie religioasă din România. Ea este o biserică autocefală ce se află în comuniune cu celelalte biserici aparţinând Bisericii Ortodoxe

Relaţiile externe

După decembrie 1989, România şi-a reorientat politica pe calea întăririi legăturilor cu occidentul, în mod special cu Statele Unite şi Uniunea Europeană. Dacă, în 1972, România devenea membră a Băncii Mondiale şi a FMI şi de asemenea a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în 2004 ea a devenit membră a NATO iar din 2007 face parte din Uniunea Europeană.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ intre Romania si Ungaria.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Economia Agroalimentara si a mediului