Studiu de Oportunitate Privind Amenajarea Turistica si Agroturistica a Zonei Bran din Judetul Brasov

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu de Oportunitate Privind Amenajarea Turistica si Agroturistica a Zonei Bran din Judetul Brasov.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

- Introducere
- Capitolul 1: Contextul natural si socioeconomic al zonei Bran
- 1.1: Localizare, delimitare si accesibilitate
- 1.2: Cadrul natural
- 1.3: Cadrul socio-economic de dezvoltare al zonei
- Capitolul 2: Potentialul turistic al zonei Bran
- 2.1: Potentialul turistic natural existent
- 2.2: Potentialul turistic antropic existent
- 2.3: Rezervatii naturale si parcuri naturale existente
- Capitolul 3: Analiza circulatiei turistice pe judet si pe localitate
- 3.1: Structura turistica existenta in judet si in localitate
- 3.2: Analiza circulatiei turistice pe judet si localitate
- Capitolul 4: Studiu de caz – Analiza circulatiei turistice privind cererea si oferta turistica la pensiunea Cerbul Carpatin din localitatea Bran
- Capitolul 5: Posibilitati de amenajare si de dezvoltare turistica in localitatea Bran
- Concluzii
- Bibliografie

Extras din document

Introducere

Comuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, care uneste Brasovul de Campulung Muscel, Branul este un punct de atractie pentru turistii romani si straini.

Bran, impreuna cu localitatile din jur, este leaganul turismului rural romanesc.Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. - statiune climaterica de interes local, azi este - statiune in plina dezvoltare, centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Beneficiind de un sit natural deosebit, apropierea muntilor Piatra Craiului si aproape toate localitatiile din imprejurime de un specific traditional de mare valoare sunt de interes.

Prima atestare documentara a Branului - intalnim numai in momentul in care spatiul locuit de romanii din sud-estul Transilvaniei, intra in sfera de interes a regalitatii maghiare. In acest context, in Tara Barsei sunt adusi cavalerii teutoni, a caror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpati si expansiunea maghiara in Tara Romaneasca, acordand feude unor nobili credinciosi. In aceste imprejurari, intalnim in anul 1367 consemnat pentru prima oara Branul intr-un act de danie. Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729. In acest an, intr-- lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol, Poarta, Predelut, Valea Lunga, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbarcioara, Sirnea si Coacaza, iar in anul 1732 si satul Fundata.

In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitand in jurul Castelui Bran, locul care a suscitat atata si atata interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula. Au curs multa cernela si mult "sange" in peliculele care s-au facut pe marginea acestui subiect. Uneori, acest lucru simbolizeaza Romania ca entitate, lucru nedrept, atata timp cat Romania are si altceva de aratat. Ar trebui ca Branul sa insemne altceva, un loc de amintire a unor vremuri de demult si sa nu se conserve neaparat - atmosfera morbida, cu mult sange si teroare. Dar aceasta este latura negativa, atunci cand analiza este mai atenta si se opreste asupra fiecarui detaliu. Desigur, ca si la Bran este soare si oamenii gasesc aici din plin ospitalitatea romaneasca.

Vilele frumoase, cu grija amenajate, casele permanent pregatite pentru oaspeti ofera turistilor zile de neuitat. Un important punct de atractie turistica - constituie castelul cu acelasi nume, monument arhitectonic de mare valoare istorica. Aici inchirierea cu caracter turistic aduc un venit substantial, beneficiind de sezon turistic pe intregul an.

In zona se pot organiza itinerarii etnografice pentru prezentarea mestesugului traditional, prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui la stana, spalarea lanii in piua, tesutul la razboi dar si participarea la sarbatori traditionale: primavara - Impartitul laptelui; vara - Targul lui Pantelimon; toamna - Ravasitul oilor, cand coboara de la munte.

Simon, Moeciu, Cheia, Fundata, Sirnea, localitati rurale in imediata apropiere si pastratoare de vechi traditii etnografice si folclorice, ofera la randul lor posibilitatea cunoasterii ospitalitatii poporului roman.

Situata in sud-vestul Brasovului, vechea asezare de pastori Sirnea ofera - deschidere magnifica atat spre creasta Pietrei-Craiului, cat si spre masivul Bucegi. Este primul sat turistic din Romania, cu multiple manifestari folcorice specifice zonei ce vin in sprijinul ofertei de investire.

Fundata, situata intr-- zona cu relief carstic, este - asezare pitoreasca din culoarul Bran-Rucar, la poalele Masivelor Piatra-Craiului si Bucegi. Iarna este frecventata pentru practicarea schiului, vara pentru drumetii. In tot timpul anului atrage linistea si atmosfera sa reconfortanta. La sfarsitul lunii august sau inceputul lui septembrie are loc aici manifestarea folclorica "Nedeia Muntilor", la care participa fete si feciori din satele branene, formatii artistice si crescatori de animale veniti aici pentru a-si comercializa produsele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Oportunitate Privind Amenajarea Turistica si Agroturistica a Zonei Bran din Judetul Brasov.doc

Bibliografie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Bran,_Bra%C8%99ov
http://www.statiunea-turistica-bran.ro
Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (2011). Castele si cetati din Transilvania: judetul Brasov
http://www.casatolstoi.ro/obiective_turistice_bran_moeciu.php
http://www.insse.ro/cms/files/IDDT%202012/Date_IDDT/T9_1.Capacitate%20de%20cazare%20turistica%20existenta.htm
http://www.brasov.insse.ro

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ SPECIALIZAREA: INGINERIE ŞI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAŢIE PUBLICĂ ŞI AGROTURISM