Studiu de Piata SUA - Piata Produselor Alimentare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu de Piata SUA - Piata Produselor Alimentare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

S.U.A. - PIATA PRODUSELOR ALIMENTARE ORGANICE

Introducere

Interesul crescut al consumatorilor pentru produsele alimentare organice, manifestat in special dupa 1990, a deschis noi oportunitati pentru producatori si a condus la transformarea sectorului industriei alimentare.

Inceputul a fost facut prin vanzarea, intr-un numar limitat de magazine de profil, cu timpul, desfacerea produselor alimentare organice extinzandu-se in magazine alimentare generale, supermarketuri si piete alimentare.

Au aparut multi producatori de astfel de produse, iar unii dintre producatorii cu vechime in industria alimentara au introdus produsele organice in gama lor de desfacere.

De asemenea, au fost alocate suprafete importante de pamant cultivarii cerealelor, legumelor si fructelor organice, ceea ce a obligat autoritatile federale sa elaboreze o politica in acest domeniu, standarde aferente productiei si comertului, sa extinda activitatile de cercetare si sa ajute producatorii.

Astfel, in anul 1992 a fost aprobat de Congres si in anul 2002 a intrat in vigoare National Organic Program (NOP) elaborat de catre United States Deparment of Agriculture (USDA).

Caracteristicile pietei

Piata produselor alimentare organice este una in plina dezvoltare. In ultimii 10 ani s-a inregistrat o crestere medie anuala de 17-21% la vanzarile acestor produse.

Anul 2000 a reprezentat anul de cotitura pe aceasta piata, in acel an vanzandu-se pentru prima data mai multe produse alimentare organice in magazinele alimentare conventionale, dacat orice alte produse alimentare.

In anul 2005, numarul magazinelor de profil a crescut cu 50% fata de anul 2000, ajungand la circa 30 mii.

Cresterea cererii de produse alimentare organice din ultima perioada s-a bazat in principal pe:

- clarificarea standardelor care reglementeaza acest sector si introducerea etichetarii, ceea ce a ajutat consumatorii sa identifice mai usor produsele organice;

- perceptia consumatorilor privind siguranta alimentara, sanatatea si contributia la protectia mediului in cazul acestor produse;

- accesibilitatea consumatorilor la produsele organice prin desfacerea in retelele de magazine conventionale si supermarketuri.

Cresterea consumului de produse organice a condus la marirea suprafetelor dedicate cultivarii pe baze organice, de la 0,7 milioane acri in 1992, la 1,3 milioane acri in 1997, pana la 1,8 milioane acri in 2003 (1 acru = 0,4047 hectare).

De asemenea, au fost introduse pe piata o serie de produse noi, numai in prima jumatate a anului 2000 au fost introduse 800 produse noi, iar in 2005 cca. 100, in majoritate bauturi si dulciuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Piata SUA - Piata Produselor Alimentare.doc