Studiu Privind Cresterea Bovinelor in Sistem Gospodaresc si Descrierea Bolilor Aparute

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu Privind Cresterea Bovinelor in Sistem Gospodaresc si Descrierea Bolilor Aparute.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Capitolul I
Cresterea bovinelor pag2 1.1.Ameliorarea bovinelo pag3
1.2. Productia de lapte la bovine si factorii de influenta pag4
1.3. Tehnicile si metodele de muls pag4
Capitolul II
Hranirea bovinelo pag6
2.1. Alimentatie optima pag7
2.2. Furaje insilozate in amestec pag8
2.3. Adaposturi pentru cresterea bovinelor pag 8
Capitolul III
Bolile bovinelor pag9
Concluzii pag12
Bibliografie pag13

Extras din document

STUDIU PRIVIND CRESTEREA BOVINELOR IN SISTEM GOSPODARESC SI DESCRIEREA BOLILOR

CAPITOLUL I

CRESTEREA BOVINELOR

Specia bovinelor este reprezentata in tara noastra prin doua grupe de rase : grupa raselor locale sau autohtone si cea a raselor importate Prima grupa din care fac parte atat rasele autohtone primitive, Sursa de Stepa si Rasa de munte, cat si rasele locale ameliorate Baltata romaneasca (fig.1),Bruna etc. reprezinta fondul biologic valoros pe care se actioneaza in directia perfetionarii continue a insusirilor productiv-economice.

Dupa caracterul productiei rasele de bovine de la noi se impart in trei grupe mari:

- Rase specializate pentu productia de lapte

- Rase specializate pentru productia de carne

- Rase mixte

1. Rasele de lapte:

Rosie Daneza- provine din Danemarca si este o rasa de lapte dar cu bune insusiri pentru ingrasare la varsta tanara. Are culoarea rosie uniforma, exterior correct, uger bine proportionat , greutatea de 600 kg si talie de 131 cm.Recordlul rasei intr-o lactatie esre de 13 614 l lapte cu 5,04% grasime si 686 kg unt.

Fig.1 Baltata Romaneasca

2

Ayrshire- provine din Irlanda pe baza de incrucisari si este o rasa de lapte, poseda cea mai

corecta conformitate , culoare rosie pana la bruna cu fond alb, bine delimitat, de talie medie. In Anglia productia maxima realizata pe viata a fost de 90.633 l lapte cu 4,18% grasime si 3789 kg unt in 14 lactatii consecutive.

2. Rase de carne:

Aberdeen-Angus- provine din Scotia este o rasa de carne , talie joasa, imbracata foarte bine cu muschi, culoare neagra uniforma, fara coarne.Este o rasa precoce, valorifica foarte bine hrana, randament ridicat la taiere 67-68%.

3. Rase mixte:

Pinzgau- provine din Austria, tip de carne- lapte, culoare rosu cu alb cu desen characteristic, talia de 129- 130 cm, aclimatizata la noi, productia medie de 1800-1900l pana la 3500l cu 3,8-3,9% grasime, randament la taiere 52-54%, greutate 480-520 kg.

In conceptia moderna privind cresterea si exploatarea bovinelor se socoteste ca rasele specializate fie pe lapte fie pe carne, ofera posibilitatea obtinerii productiilor maxime pentru ca sunt specializate cu un cinsum minim de furaje pe unitate de produs.

1.1. Ameliorarea bovinelor

Sporirea productiei la bovine se poate realiza in principal pe doua cai:

Prima cale consta in imbunatatirea conditiilor de viata a eferctivului cu ajutorul hranei echilibrate, a intretinerii adecvata asociata cu prevenirea eficace a imbolnavirilor

A doua cale consta in ameliorarea bovinelor prin modificarea genotipului acestuia cu ajutorul selectiei a metodelor de crestere si de potrivire a perechilor.

Pentru modificarea fenotipului genetic al unei populatii de bovine, are o mare importanta reproducatorul mascul deoarece in timp ce o vaca da un singur descendent intr-un an taurul realizeaza un numar inzecit mai mare de vitei numai intr-un singur an prin monta naturala, sau de mii de ori mai mare decat folosit la insamantari artificiale. Din aceasta cauza actiunea masculilor la grabirea ritmului ameliorarii ca si la realizarea metisilor industiali este incomparabil mai importanta decat a femelelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Cresterea Bovinelor in Sistem Gospodaresc si Descrierea Bolilor Aparute.doc

Bibliografie

Dolis M. Gavrilas, Zootehnie generala, Editura Alfa, Iasi 2008
Ulrich Daniel, Cresterea vacilor, Editura M.A.S.T. 2005
Alexandru Sefanescu, Gheorghe manoliu, cartea specialistului in cresterea anumalelor, volumul 1, Bucuresti 1966
http:// cresterea animalelor/bolile-vacilor-cauzate-de-o-alimentatie-gresita/ (28.12.2012

Alte informatii

Universitatea Aurel Vlaicu, Arad Facultatea de Inginerie Alimentara Turism si Protectia Mediului Specializarea IMAPA Anul III