Subclasa Hamamelidae Ordinul Urticales Familia Moraceae Genul Morus

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Subclasa Hamamelidae Ordinul Urticales Familia Moraceae Genul Morus.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sandu Tatiana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Dudul este un arbore care a fost adus în ţara noastră cu multe sute de ani în urmă din Asia. În unele locuri este denumit agud, frăgar, cirici, iagod, mură sau sarcoji.

Este un arbore originar din China şi cuprinde 12 specii originare din zonele temperate şi tropicale ale emisferei nordice, dintre care 4 sunt cultivate sau cresc spontan şi la noi:

Morus alba L.- Dudul alb;

Morus nigra L. - Dudul negru;

Morus australis Poir. (sin. M. japonica Bail.);

Morus rubra L.- Dudul roşu.

Arbori prezentând frunze peţiolate, dispuse altern, dinţate pe margini, uneori lobate, prezentând 3-5 nervuri. Florile sunt de două feluri: bărbăteşti şi femeieşti. Fructul este cărnos (dudă), de culoare albă sau neagră în funcţie de specie. Înfloreşte în luna mai. Dudul este cultivat prin grădini, marginea şoselelor.

Dudul alb este un arbore cu tulpina dreaptă de 15 m. Tulpina este scundă. Frunzele sunt polimorfe, regulat serate, pe faţă glabre, cu peţiolul de 1-5 cm. Amenţii masculi sunt cilindrici, iar cei femeli oblongi. Frunzele sunt ovate, întregi sau asimetric lobate, toamna devin galbene-aurii şi se menţin până târziu. Fructul sincarp este alb, roz, mat, mai rar roşiatic. Formează flori unisexuate, uneori dioice şi apar în luna mai. Fructul, numit soroză are gust dulce, fad.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subclasa Hamamelidae Ordinul Urticales Familia Moraceae Genul Morus.ppt