Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 4736
Mărime: 102.02KB (arhivat)
Publicat de: Victor-Simion Tudor
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Profesor doc.inginer:SOARE MARIN
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE AGRICULTURA

Extras din proiect

Importanta culturi:

Porumbul (Zea mays) este una din cele mai valoroase plante cultivate datorita productivitatii foarte ridicate si multiplelor intrebuintari a produselor sale in alimentatia oamenilor, in zootehnie si in industrie.

Boabele (care contin in medie 10% proteine 7% substante extractive ne azotate, 4% grasime 2%, celuloza 1%, cenusa 13% apa), sunt folosite cu precadere ca nutret concentrat in alimentatia tuturor categoriilor de animale. Ele sunt utilizate in larga masura si in alimentatia oamenilor sub forme variate (mamaliga, turta, porumb fiert si copt, floricele, fulgi etc,) precum si ca materie prima pentru importante industrii (a amidonului, glucozei, alcoolului si uleiului), de la care raman reziduuri (tarate, turte, sroturi, borhoturi,) folosite in furajarea animalelor.

Tulpinile (coceni ) si frunzele ramase dupa recoltat se folosesc in hrana animalelor sau la fabricarea celulozei, iar panusile sunt utilizare pentru confectionarea la diverse impletiturii si ambalaje.

In afara de porumb cultivat pentru boabe o importanta deosebita prezinta si porumbul cultivat ca planta furajera, pentru siloz sau masa verde. Porumbul pentru siloz, recoltat in faza de lapte-ceara, asigura, in comparatie cu alte plante furajere, cea mai mare cantitate de unitati nutritive la hectar si la cel mai scazut cost de productie.

Importanta deosebita a porumbului decurge si din alte avantaje ale culturii lui, da productii foarte mari iar recoltele sunt mai sigure decat, la alte plante fiind rezistent la seceta si avand putine boli si daunatori; poate fi cultivat cu bune rezultate in conditii foarte variate de clima si sol; lasa terenul curat de buruieni si este o buna premergatoare pentru cele mai multe culturi; poate fi cultivat ca a doua cultura dupa plantele cu recoltare timpurie; necesita o cantitate mica de samanta pentru semanat; nu se scutura la recoltare etc.

In tara noastra porumbul cultivat pentru boabe detine, printre celelante culturi, locul cel mai important. Prin suprafata cultivata si prin productiile obisnuite, tara noastra se situeaza in randul tarilor mari cultivatoare de porumb. Datorita importantei economice si a conditilor favorabile ,porumbul va detine si in continuare un loc preponderent in agricultura tarii noastre.

In tara noastra se cultiva, in prezent numai hibrizi de porumb obtinuti pe baza de linii consagvinizate. In cultura se afla hibrizi (notati pe scurt cu initialele HS) hibrizi dubli (HD) si hibrizi triliniari (HT)

Lucrarile pentru obtinerea hibrizilor dureaza mai multi ani. In primul rand se obtin linii consagvinizate, prin autofecundari dirijate repetate timp de cel putin 5-7 ani.

Prin incrucisare a doua luni consagvinizate rezulta un hibrid simplu, iar din incrucisare a doi hibrizi simpli se obtine un hibrid dublu. Hibrizi triliniari rezulta din incrucisarea unui hibrid simplu o linie consagvinizata.

Hibrizi de porumb sau generalizat in agricultura tuturor taranilor, pentru ca prezinta mari avantaje fata de soiuri. Ei au o productivitate mult mai ridicata ,valorifica mai bine ingrasemintele si apa de irigatie, suporta o densitatea mai mare ,sunt mai rezistenti la seceta, la boli si la daunatori, rezista la cadere, se pot recolta mecanizat deoarece plantele au o crestere uniforma, stiuletii se desprind usor de pe penducul, iar panusile se desfac usor de pe stiulete.

Preview document

Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 1
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 2
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 3
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 4
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 5
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 6
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 7
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 8
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 9
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 10
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 11
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 12
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 13
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 14
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 15
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 16
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 17
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 18
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 19
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 20
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 21
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 22
Surse de Gene Folosite în Ameliorarea Porumbului - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Surse de Gene Folosite in Ameliorarea Porumbului.docx

Te-ar putea interesa și

Ameliorarea Plantelor

1.1. AMELIORAREA GRÂULUI Grâul este un aliment de bază care este principala sursă de hrana pentru aproximativ 40% din populaţie. Datorită...

Ai nevoie de altceva?