Tehnici de Ambalare a Uleiurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tehnici de Ambalare a Uleiurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere
1. Uleiurile vegetale 3
2. Obţinerea uleiurilor vegetale 4
3. Ambalajele . 5
4. Ambalarea - potrivit legii . 6
5. Modalităţi de ambalare 6
6. Cerinţe de păstrare 7
7. Sisteme de etichetare 8
7.1. Etichetarea produselor alimentare (a uleiurilor ) potrivit legii 8
7.2. Descreierea etichetei 8
Cuprins
1. Tipuri de ambalare 10
1.1. Recipiente din tablă cositorită 10
1.2. Sticle 10
1.3. Recipiente semirigide 10
1.3.1. Recipiente din HDPE (polietilenă de înaltă densitate) 11
1.3.2. Sticle din PET (polietilentereftalat) . 11
1.3.3. Sticle din PVC (policlorură de vinil) 11
1.4. Alte ambalaje semirigide 11
1.5. Pungile flexibile din material plastic . 11
2. Materiale plastice 13
2.1. Materiale plastice anorganice. Sticla 13
2.2. Materiale plastice organice 16
Scopul ambalării uleiurilor vegetale 19
Concluzie 21

Extras din document

Tehnici de ambalare a uleiurilor

Introducere

1. Uleiurile vegetale

Uleiurile vegetale rafinate sunt produse constituite din lipide simple naturale, de origine vegetală, în care predomină trigliceridele în proporţie de peste 99,5% şi care sunt obţinute din prelucrarea materiilor prime oleaginoase prin presare mecanică, extracţie cu solvent şi rafinarea uleiului brut obţinut.

Uleiurile vegetale nerafinate sunt produse constituite din lipide simple naturale, de origine vegetală, în care predomină trigliceridele în proporţie de 96-99% şi care sunt obţinute din prelucrarea materiilor prime oleaginoase prin presare la rece.

Materiile prime utilizate la fabricarea uleiurilor vegetale trebuie să corespundă normelor tehnice de calitate şi normelor sanitare în vigoare.

În funcţie de tipul materiilor prime utilizate, uleiurile vegetale sunt:

a) uleiuri individuale obţinute dintr-un singur tip de materie primă: uleiuri de floarea-soarelui rafinate sau presate, ulei de soia, ulei de germeni de porumb, ulei de rapiţă, ulei de dovleac, ulei de arahide, ulei de masline;

b) uleiuri amestec obţinute din două sau mai multe tipuri de materie primă: ulei de floarea-soarelui şi soia, ulei rafinat de floarea-soarelui şi rapiţă denumit ulei de salata, ulei de floarea-soarelui, soia şi rapiţă.

Uleiurile vegetale sunt obţinute prin extragerea uleiului din urmatoarele materii prime oleaginoase: seminţe de floarea-soarelui, boabe de soia, seminţe de rapiţă, germeni de porumb, seminţe de dovleac, măsline şi arahide.

În funcţie de procesul tehnologic de extragere şi de prelucrarea ulterioară a uleiurilor pot apărea două categorii de uleiuri:

a) uleiuri vegetale rafinate - obţinute din prelucrarea unei singure materii prime şi rafinarea uleiului brut obţinut, care sunt: ulei de floarea-soarelui, soia, germeni de porumb, rapiţă, dovleac, măsline, arahide, susan, cocos, palmier etc., sau uleiuri rafinate în amestec - obţinute prin rafinarea unor amestecuri de uleiuri brute, cum ar fi: ulei de floarea-soarelui şi soia, floarea-soarelui şi rapiţă, ulei de floarea-soarelui, soia şi rapiţă;

b) ulei de floarea-soarelui obţinut prin presare la rece, nerafinat.

Identificarea uleiurilor individuale se face potrivit caracteristicilor fizico-chimice şi compoziţiei în acizi graşi.

2. Obţinerea uleiurilor vegetale

Uleiurile vegetale se obţin astfel:

a) Uleiurile de floarea-soarelui se obţin din seminţe de floarea-soarelui curăţate şi uscate, opţional decojite, supuse apoi proceselor de măcinare, prăjire, presare şi opţional extragerii cu solvent a materialului rezultat după presare. Uleiurile astfel obţinute se supun rafinării. În schimb, uleiurile obţinute prin presare la rece şi filtrare pot fi utilizate ca atare sau rafinate. Uleiul rafinat obţinut poate fi livrat în vrac sau îmbuteliat în ambalaje din sticlă, din polietilen tereftalat, cutii metalice, cutii din carton polistratificat.

b) Uleiul de soia se obţine din boabe de soia prin extracţie cu solvent şi obligatoriu rafinare.

c) Uleiul de rapiţă se obţine din seminţe de rapiţă prin presare şi extracţie, urmate obligatoriu de rafinare.

d) Uleiul din germeni de porumb, în funcţie de conţinutul de ulei al materiei prime, se obţine prin presare şi extracţie, urmate obligatoriu de rafinare.

e) Uleiul de dovleac se obţine din seminţe de dovleac prin presare, extracţie şi rafinare.

f) Uleiul de măsline se fabrică în două sortimente:

-uleiul de masline virgin - obţinut din fructul de măsline prin procedee mecanice sau alte procedee fizice în condiţii termice care să nu ducă la alterarea uleiului. Este un ulei propriu consumului în stare naturală;

-uleiul de măsline rafinat - obţinut prin rafinarea unui ulei virgin, care datorită acidităţii libere şi/sau caracteristicilor organoleptice este impropriu consumului în stare naturală. Rafinarea nu conduce la modificarea structurii gliceridice iniţiale.

g) Uleiul de arahide se obţine din arahide prin presare şi extracţie, urmate obligatoriu de rafinare.

h) Uleiurile în amestec se obţin prin realizarea următoarelor reţete: 80% ulei brut de floarea-soarelui şi 20% ulei brut de soia denumit ulei amestec de floarea-soarelui şi soia; 80% ulei brut de floarea-soarelui şi 20% ulei brut de rapiţă denumit ulei de salată "extra"; ulei de floarea-soarelui, soia şi rapiţă denumit ulei vegetal. Aceste amestecuri de uleiuri brute se supun obligatoriu rafinării.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Ambalare a Uleiurilor.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ FACULTATEA DE MEDICINĂ VETERINARĂ SPECIALIZAREA CONTROLUL ŞI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE