Tehnologia Cresterii Animalelor

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tehnologia Cresterii Animalelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 48 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Importanta cresterii cailor

Calul a fost domesticit cu aprox. 6000-7000 ani inaintea EN, domesticirea constituind una dintre primele indeletniciri ale omului.

Calul a jucat un rol important in dezvoltarea social-istorica a popoarelor. A fost folosit in lupte, razboaie, agricultura, exploatatii forestiere, transport si astfel a contribuit la intensificarea legaturilor dintre popoare. Din secolul XVIII este crescut ca animal de agrement

Munca sau forta de tractiune este principala productie economica realizata de cabaline in conditii de eficienta, cu consum redus de energie.

Avantajele folosirii cabalinelor fata de mijloacele mecanizate sunt:

- pentru producerea de energie valorica eficienta, resursele furajere din ferma, spre deosebire de mijloacele mecanizate

- isi dozeaza efortul in functie de greutatea tractionala, in timp ce mijloacele mecanizate realizeaza consum foarte mare de carburanti

- prin folosirea rationala se autoregleaza si nu se degradeaza, decât dupa o perioada mare de timp

- nu se degradeaza in timpul perioadelor de nefolosire

- produc gunoi de grajd tot timpul anului

Dezavantajele in folosirea cailor de munca sunt:

- productivitatea scazuta in raport cu mijloacele mecanizate

- puterea si viteza reduse si limitate

- hranirea si îngrijirea permanenta inclusiv in perioada de nefolosire

- consumul sporit de energie dinamica pentru autodeplasare si activitatea celorlalte functii interne

Este mai eficienta utilizarea fortei de tractiune pe terenuri accidentate, in panta, la lucrari care necesita opriri si intoarceri frecvente, mici gospodariri, etc.

Carnea de cal este dietetica pentru ca are un continut lipido-proteic favorabil, iar grasimea are un continut mare in acizi grasi saturati care reduc riscul aparitiei arterosclerozei.

Carnea de cal contine cca 68% apa, 20,5 % proteine si 10 % grasimi, 0,5% glucide 1% saruri, valoare energetica 1171 kcal/kg.

Tari mari consumatoare: Europa centrala si de vest si din Asia: Belgia (3,5 kg / cap locuitor/an), Italia si Franta.

Carnea are gust placut pentru ca grasimea se topeste la o temperatura mai mica (35-37 grade Celcius ) comparativ cu grasimea din carnea altor specii.

Laptele este un aliment indispensabil in alimentatia manjilor, mai ales pana la intarcare ( 6 luni).

Manjii au un ritm intens de crestere, la cca 6 zile isi dubleaza greutatea, iar la 6 luni ajunge la aprox 50% din greutatea adultului, in special laptelui matern.

Manjii realizeaza in specieal sporuri de peste 800 g / zi.

Iepele din rasele usoare produc in timpul lactatiei intre 1300 – 1400 kg lapte, iar cele din rasele grele 2200 – 2400 kg lapte

Laptele este folosit in alimentatia omului sub forma unei bauturi acidulate dietetice numita KUMIS, care semnifica „apa vie” si poate trata tuberculoza, afectiuni digestive, tetanosul, etc.

Producerea Kumisul se bazeaza pe continutul mare al laptelui in lactoza, iar prin fermentatie alcoolica laptele dobandeste un gust placut.

Laptele de iapa contine: 10,7 % SU, 1,6 % grasime, 2,5 % proteine, 6,1 % lactoza, 0,5 % cenusa.

In unele republici ex- sovietice exista herghelii specializate pentru obtinerea kumisului; iepele produc 15-20 l lapte/ zi si 2000 -3000 l lapte / an.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Cresterii Animalelor.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA,BUCURESTI