Tehnologia de Crestere a Taurinelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tehnologia de Crestere a Taurinelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

TEHNOLOGIA DE CRESTERE A TAURINELOR

In conditiile economiei de piata, este necesara o noua abordare a modului de crestere si intretinere a taurinelor. Ca urmare a desfiintarii marilor complexe pentru cresterea vacilor de lapte, ponderea principala in cresterea taurinelor revine micilor fermieri cu efective mici (5-20 capete).Pentru eficientizarea cresterii taurinelor, se impune o popularizare in rindul micilor fermieri a unor tehnologii de crestere moderna, dar destul de simpla.Calea cea mai sigura, rapida si eficienta de sporire, imbunatatire si eficientizare a productiei de lapte, o constituie alimentatia rationala a animalelor din rase de vaci cu valoare genetica ridicata.

Alimentatia taurinelor are o arhitectura specifica bazindu-se pe producerea unor furaje de calitate superioara si in cantitati suficiente care sa asigure ratii echilibrate ce vor satisface cerintele zilnice ale animalului.

Un rol important il constituie asigurarea conditiilor de adapost si supravegherea periodica din punct de vedere sanitar-veterinar.Alimentatia rationala poate asigura o crestere a nivelului de productie anual cu 30-40%, imbunatatirea calitatii laptelui si produselor lactate si evitarea risipei, toate asigurind un randament maximal al exploatatiei pentru lapte.

1.1. IMPORTANTA CRSTERII VACILOR DE LAPTE

Dintre toate speciile,rasele si categoriile de animale domestice,vacile de lapte au stat in centrul preocuparilor tuturor crescatorilor si zootehnistilor de la noi din tara,precum si din celelate tari ale lumii.La baza acestei importante preocupari au stat urmatorii factori principali:

1. Producerea unor cantitati de lapte tot mai mari si cu un continut de grasime tot mai ridicat,pentru asigurarea consumului de lapte si derivate ale laptelui,consum care este intr-o continua crestere,avand in vedere ca laptele si derivatele laptelui sunt alimentele principale din hrana omului.

2. Vacile poseda insusirea de a transforma mai usor si mai economic furajele consumate in lapte decat in carne,ceea ce prezinta o importanta economica deosebita.

3. Prin valorificarea la abator a vacilor care se inlocuiesc annual in efectivul de vaci de lapte,se introduce in consumul public o cantitate importanta de carne de taurine.

Cresterea vacilor de lapte ocupa si va ocupa în continuare primul loc în economia productiei animale, mai ales datorita valorii nutritive a produselor principale folosite în alimentatie,pe care le realizeaza.Cresterea vacilor de lapte în sistem gospodaresc prezinta si unele dezavantaje, prin care cel mai important este acela ca necesita un volum mare de munca, pentru hranire, adapare, evacuare dejectii si, mai ales, de muls. Astfel, se considera ca fermierul este “sluga la stapân ”, cel putin de doua ori pe zi vacile trebuie mulse, plus celelalte lucrari de întretinere.

În sistem intensiv, tehnologia de crestere poate mecanizata complet, toate operatiile (administrare hrana, alimentare cu apa, colectarea laptelui si evacuarea dejectiilor ) fiind executate de instalatii mecanice.

Pentru aplicarea acestei tehnologii este necesar ca adapostul sa fie prevazut cu tehnica de calcul pentru achizitia si prelucrarea datelor pentru comanda instalatiilor de furajare si colectare a laptelui.

Laptele este un aliment complet,foarte bogat in vitamine,saruri minerale,proteine,acizi grasi.Cercetarile statistice au stabilit ca din din consumul mondial de lapte,laptele de vaca reprezinta peste 90-92%,iar consumul mondial de carne de taurine reprezinta peste 60% din consumul total de carne.

Ca urmare a cerintelor mereu crescande de lapte pentru consumul public,actiunile zootehnice au fost mereu dirijate spre inmultirea si inbunatatirea caitativa a efectivului nostrum de vaci,in scopul ridicarii continue a productiei de lapte.Ca o consecinta a acestor actiuni,a fost posibil sa se realizeze intr-o serie de ferme productii medii de 4500-5000 litri lapte pe cap de vaca,pe efective importante de vaci.Fermele de vaci din I.A.S. realizeaza in ultimii ani de la un efectiv de peste 217000 vaci,o productie medie de circa 3000 litri lapte pe cap de vaca.

O situatie si mai slaba este prezentata de fermele de vaci din C.A.P. care au realizat in anul 1979 numai 1297 litri lapte de cap de vaca,deci sub media pe total agricultura.Aceasta productie reprezinta numai 45,4% din productia medie de lapte pe cap de vaca realizata in anul 1970 de fermele de vaci din I.A.S.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Crestere a Taurinelor.doc